Nagyon bejön a gyerekeknek a svédasztalos menza, egyre több iskola szeretné bevezetni a szabadszedéses tálalást

2024. január 26. 07:21

Az egyre nagyobb sikereket arató menza-koncepció újra népszerűvé teheti a szabadszedéses tálalást.

2024. január 26. 07:21
Children (6-8) eating school dinner, portrait

Egyre több intézmény érdeklődik a svédasztalos menza koncepciója iránt. Kilátásba is helyezték, hogy a jövőben akár át is térhetnek a szabadszedéses tálalásra – írta meg a Magyar Nemzet.

Enyedi Csaba, a Hungast kommunikációs igazgatója a lapnak elárulta, hogy a cég svédasztalos menza tesztüzeme hatalmas sikerrel zárult, és  hogy a jövőben több intézményben is tervezik bevezetni a szabadszedéses tálalást. Enyedi szerint a jelenlegi közétkeztetési forma nem felel meg a mai gyerekek igényeinek, de a szabadszedéses tálalás csökkentheti az ételpazarlást és egészségesebb nemzedéket nevelhet ki.

Évtizedek után végre forradalmasítjuk a menzát?

A hazai közétkeztetés az 1950-es évekig nyúlik vissza, de az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül. A jelenlegi jogszabályoknak, például a táplálkozás-egészségügyi rendeletnek való megfelelés nem egyszerű, mivel szigorúan szabályozzák, hogy a szolgáltatók mennyi ételt kínálhatnak, és korlátozzák még a só- és cukorfelhasználást is.

Enyedi szerint kihívás egyszerre megfelelni a jogszabályoknak, valamint a szülők és a gyerekek elvárásainak is. Példaként említi, hogy a szülők gyakran szeretnék, ha minden nap lenne leves a menzán, míg a gyerekek nem kifejezetten keresik ezt a fogást, és a levesek nagy része a kukában végzi. Emellett Enyedi rámutat arra is, hogy sok család nem étkezik együtt otthon, és a gyerekek gyakran nem ismerik az otthoni, hagyományos ételeket.

A svédasztalos menza lehetőséget teremt arra, hogy a menza pozitívabb megítélést kapjon, és ne legyen szitokszó.

Hiába támogatja a kormány hatalmas összegekkel a közétkeztetést, ha a fogyasztók elégedetlenek. A svédasztalos menza koncepciója azonban átvághatja a gordiuszi csomót.

A közétkeztetés jelenlegi formája nem kompatibilis ezekkel a generációkkal; amellett hogy nem eszik meg a kínált ételeket, és emiatt hatalmas mennyiségű élelmiszer-hulladék keletkezik, a tápanyagszegény étkezések miatt a gyerekek egészsége is egyre rosszabb

– tette hozzá Dávid Ilona, a Hungast-csoport vezérigazgatója.

***

Nyitókép: Dag Sundberg / Getty images

 

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. január 26. 16:09
Svédasztal egy spanyol tengerparti szállodában. Csoporttal érkeztünk az étteremben, ahol csodásan megrakott svédasztal fogadott bennünket. Előttem már sor állt és a legtöbb turista úgy megrakta puposra a tányérját tésztától rákokig, zöldségtől narancsig, hogy majdnem lepotyogott róla. A későbben érkezőknek rákok, finomabb halszeletek már nem jutottak. Maradt egy kis nudli, üres krumpli . Az iskolákban is működhet igy a svédasztal: az élelmes kisdiákok jóllaknak, a félénk szemérmeseknek marad az üres kenyér és egy kis tészta.
BPeter1978
2024. január 26. 14:38
Az ételek jórészt izetlenek se fűszer se só se cukor...a cukor csökkentése az rendben van...
rugbista
2024. január 26. 12:53
Elképzelem, hogy rántott dinófigura van ebédre az egyik menüben, a másik menü meg babcsuzpájz, mi marad a később érkező osztályoknak. És tényleg, mi van, ha az első x számú csoport megeszi a többiét?! Vagy lesz korlátlan pótlás? Azt is látom előre lelki szemeimmel, hogy nem lopják el a konyhás nénik a javát az ételnek, mint eddig, mert repetát nem adnak aranyért sem, pedig nem minden gyerek eszi meg a maga adagját. A nénik ezzel egészítik ki a nagyon kis keresetüket. Még a disznóknak is inkább hazaviszik, mint hogy a gyerekeknek adjanak a maradékból.
lazio154-2
2024. január 26. 12:10
Én csak azt tudom, mikor a Néphadseregben a 6 fős asztal közepére 1-1 tálban kirakták a levest és a második fogást, mindig éhen maradtam. Másik laktanyában vittem a 2 műanyag edényemet, és a szakács rakott bele, meg voltam elégedve. Itt is így lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!