Nagy Márton: 2024-ben a belgazdaságra kell összpontosítani

2024. január 03. 09:47

A nemzetgazdasági miniszter a jövőbe tekintve azt írta, várakozásaik szerint 4 százalék körülire gyorsul 2024-ben a növekedés.

2024. január 03. 09:47

Terjedelmes írást közölt az Indexen Nagy Márton, nemzetgazdasági miniszter, melyben kijelentette

egy boldogabb és sikeresebb év következik: 2024-ben a belgazdaságra kell összpontosítani”.

Majd azzal folytatta, hogy „amikor a magyar embereknek boldog és sikerekben gazdag új évet kívánunk, akkor nem pusztán reményeinkre alapozott kívánságunkat fogalmazzuk meg, hanem egy elemzésekre épített, igencsak valószínű forgatókönyvet látunk magunk előtt. 

Egy olyan pozitív jövőképet, amit a magyar gazdaság a saját erejéből el tud érni

 – feltéve, hogy a korábbi évektől eltérő módon nem érkeznek újabb, még súlyosabb, világrengető katasztrófák”. 

A kátyúkat ki kell kerülni

„A kormány úgy látja, a magyar gazdaságban a növekedési képességek és irányok több mint megfelelőek, és, ha a kátyúkat jó érzékkel ki tudjuk majd kerülni, akkor a növekedés sebessége is jelentős mértékű lehet” – tekintett optimistán a jövőbe.

A tárcavezető ezután szólt arról, hogy „2023 a háborús és az elhibázott szankciós hatásokkal szembeni küzdelem, de ahogy azt a miniszterelnök meghirdette, különösképpen az infláció elleni harc éve volt. A tavalyi évet úgy kezdtük, hogy magas inflációt, ennek következtében pedig csökkenő beruházásokat és fogyasztást láttunk. Szinte csak a növekedésünket erodáló tényezők tornyosultak előttünk”.

Nagy Márton emlékeztetett arra is, hogy „a növekedést fenyegető egyik legfőbb akadályt, az inflációs rémet végül hosszú küzdelemben legyőztük, így a gazdasági-társadalmi berendezkedésünk alapját jelentő munkaalapú és családbarát rendszert meg tudtuk védeni. Az inflációt tekintve már visszasimulunk a régiós országcsoportba, sőt, novemberben Csehországban már a hazainál magasabb éves inflációt mértek” – ismertette.

Ezt is ajánljuk a témában

Válságálló a magyar gazdaság

A miniszter az írásában leszögezte, 

a magyar gazdaság és kormány gazdaságpolitikája is válságállónak bizonyult.”

„A világgazdasági ellenszélben is meg tudtuk őrizni a növekedés alapjait, az innovatív gazdaság egészségét garantáló alapszöveteket. A várakozásaink szerint 4 százalék körülire gyorsuló 2024-es növekedés tehát nem kormányzati vágyálom, hanem a 2023-as év folyamatainak egyenes következménye. A harmadik negyedévtől kezdődően megindult a gyors kilábalás, újra nő a gazdasági teljesítmény – sőt, negyedéves alapon az unióban az egyik legnagyobb mértékben. 

A legfontosabb egyensúlyi mutatóink helyreálltak, az energiaválság elmúltával az ikerdeficitünk is a múlté,

 a külkereskedelmünk és a külső egyensúlyunk hónapról hónapra újabb és újabb pozitív meglepetéseket okoz. Ezt a kedvező gazdasági képet a hitelminősítők is megerősítették decemberben” – sorolta.

A leírtakhoz azt is hozzátette, hogy „a kedvező gazdasági kép önmagában azonban nem lesz elegendő a gazdasági növekedés biztosításához, a kormány továbbra sem lehet tétlen szemlélő – a korábbi aktív és jól célzott gazdaságpolitika folytatása szükséges. A gazdasági növekedés helyreállításához legelőször három, ráadásul egymással összefüggő területen szükséges előrelépni. 

Első lépésként helyre kell állítani a lakossági fogyasztást, második lépésként a belgazdasági termelést és beruházásokat kell jelentősen ösztönözni, harmadik lépésként pedig tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást” 

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy Márton írását teljes terjedelmében ITT olvashatják.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. január 03. 10:26
... höhöhö: "Kínában, Ocsou városában 2022-ben adtak át egy huszonhat emeletes disznóólat. Évente több mint egymillió állatot vágnak le ebben a kacsalábon forgó vágóhídon. Mivel a trágyából felszabaduló biogázzal fedezik a létesítmény energiaigényének nagy részét, valódi zöldprojektnek lehet kommunikálni és hazudni a létesítményt. A járványveszély elkerülése érdekében az itt dolgozó munkásokat alaposan fertőtlenítik, és mivel ez nem ötperces folyamat, csak hetente egyszer hagyhatják el a létesítményt. Nehéz eldönteni, hogy melyik a keményebb munka: létráról beporozni almafákat vagy egy hétig disznókkal élni a huszonhatodikon. Amíg nem tudjuk kontrollálni esztelen szaporodásunkat, ilyen opciókból lehet választani. Ma még Kínában, de hamarosan a büszke Európában is? Valószínű, hogy az alpesi forrásokból csörgedező kristálytiszta víz és az elégedett tehenek képe nem fér meg sokáig a fenti valósággal. Legalábbis nem ugyanazon a bolygón." (Jordán Ferenc - Az ember vége, a természet esélye)
Jajdejónekünk
2024. január 03. 10:22
Azt értem, hogy belga, de mi a zdaság? 🤔
Zsolakomarom
2024. január 03. 10:14
a puffadt feju tavaly ilyenkor 1,5%-os novekedest vart, abbol lesz minusz 0,5% 2024re a fitch 1,7%-os magyar novekedest var, ami meg a fejlett orszagokenal is kevesebb
RasPutin
2024. január 03. 09:54
Egy olyan pozitív jövőképet, amit a magyar gazdaság a saját erejéből el tud érni – feltéve, hogy a korábbi évektől eltérő módon nem érkeznek újabb, még súlyosabb, világrengető katasztrófák” a magyar gazdaság és kormány gazdaságpolitikája is válságállónak bizonyult.” Most akkor mi is az igazság? :)))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!