Jakab Péter egy százaléknyi választóval akarja kikényszeríteni az új választást

2024. január 22. 18:05

A Nép Pártján vezetőjének az ellenzékből is elege van.

2024. január 22. 18:05
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Lassan egy éve, hogy Jakab Péter és az idő közben párttá alakult Nép Pártján Mozgalom aláírásgyűjtésbe kezdett az előrehozott választások érdekében. 
A volt Jobbik elnök független képviselőként még egy önálló indítványt s benyújtott a parlamentnek 2022 novemberében ezzel a céllal. 

Indoklása szerint a Fidesz hazugságokkal, a választók félrevezetésével nyerte meg a legutóbbi országgyűlési választást, az így mandátumot szerző politikusok tehát illegitim módon ülnek a parlamentben, ami bizalmatlansági válságot idéz elő. Ezt pedig csak az Országgyűlés feloszlatásával és új választás kiírásával lehet elérni.

Ám Jakab Péter határozati javaslatát még tárgysorozatba se vették, 

a volt Jobbik-elnök ötletét még az ellenzéki pártok sem díjazták. 

Mivel a javaslat zsákutcába jutott, Jakabék tavaly februárban úgy döntöttek, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, amit azóta is folytatnak. Megkérdeztük, hogyan állnak jelenleg a számokkal és ha befejezik a gyűjtést, mit kezdenek az aláírásokkal?

Jakab Péter megkeresésünkre azt írta, hogy 

reményeik szerint március 15-re össze fog gyűlni a százezredik aláírás is.

Mint írta, pártja„ a gyűjtést eredményességig folytatja”

„A cél az, hogy sikerüljön nyomást gyakorolni mind a Fideszre, mind pedig az ellenzékre, annak érdekében, hogy oszlassuk fel a hazugsággal megválasztott parlamentet, ezzel kényszerítve ki az új előrehozott országgyűlési választást. A politikusok várhatnak 2026-ig a kormányváltással, a nép nem” – írta Jakab, aki ezzel együtt ismét nekiment az ellenzéknek is, miután egy párt sem reagált kezdeményezésére. 
Külön kiemelte volt pártját, amely szerint egy új, előrehozott országgyűlési választás instabillá tenné az országot. Ezek szerint a Jobbiknak a Fidesz jelenti a stabilitást – közölte a pártelnök.

Mint írta, „ha ilyen az ellenzék, a Nép Pártján újat épít. Olyan ellenzéket, amelyik nem alkuszik meg a Fidesszel, hanem küzd ellene a végsőkig.”

Jakab magabiztos szavait ugyanakkor a közvélemény-kutatási adatok nem igazán támasztják alá, 

a legutóbbi kutatások is 1-3 százalékos támogatottságot mutattak, de több kutatóintézet nem is méri Jakab pártját.

A Nép Pártján egyelőre betagozódott a nemrég alakult ellenzéki pártok sorába, a választásokon valamilyen eséllyel induló formációk pedig nem számolnak velük a közelgő EP- és önkormányzati választáson. 

Ha Jakab tervei egyébként valóra válnak, és több, mint egy év alatt valóban sikerülne százezer aláírást összegyűjteni, az a számok nyelvén azt jeleneté, hogy 

az összesen 8,1 millió szavazópolgár 1,2 százaléka támogatna egy előrehozott választást.

Ám bármekkora is legyen ez az arány, aláírásgyűjtő akciók alapján nem tartanak rendkívüli választásokat Magyarországon. 

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lefty67
2024. január 22. 21:41
Bocs Jákob!
bodrigyuri
2024. január 22. 21:31
Jákobnak nincs 1%-a.
machet
2024. január 22. 20:46
Bizony nem babra megy a játék,az ingyen jó élet a cél.Nem mindegy.Egy ilyen raklap kaliber mi mást is tudna csinálni?
Málaga21
2024. január 22. 20:45
2026-ig összejöhet, és akkor nagy pofával bejelentheti, hogy ő harcolta ki az "új" választást, a hülye hívei meg majd tapsolhatnak hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!