Barsi Balázs: Én soha, semmilyen körülmények között nem áldanám meg az egynemű kapcsolatban élő embereket!

2024. január 21. 10:13

A ferences szerzetes szerint az ilyen áldás összeegyeztethetetlen a Szentírással és a szenthagyománnyal.

2024. január 21. 10:13
null

Nagyinterjút adott a Demokratának Barsi Balázs ferences szerzetes, hitszónok, teológiai tanár, aki részletesen beszélt a Vatikán Hittani Dikasztériumának decemberben kiadott Fiducia supplicans, azaz Könyörgő bizalom című állásfoglalásáról, amely után sokan arról írtak, hogy az egyház engedélyezi az azonos neműek kapcsolatának megáldását.

A szerzetes ezzel kapcsolatban elmondta, a tavaly decemberi állásfoglalás nagy súllyal nyomatékosítja, hogy házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre, és az egyház csak ezt áldhatja meg. 

Emellett viszont kitér az egyneműek kapcsolatára, amit manapság annyira erőltetnek”

– folytatta Barsi, aki szerint ennek megáldását kérésre nem liturgikusan, nem nyilvánosan megengedi. Úgy folytatta, hogy ő papként nem tud nem liturgikus áldást adni, mivel liturgiában lett felszentelve.

Leszögezte, az áldás sem olyasmi, ami valamiféle jogként bárkinek jár. Idézte Balázs Zoltán Homérosz napja című könyvét, amelyben szerepel, hogy az azonos neműek házasságának ügye egyáltalán nem emberi jogi kérdés, hanem metafizikai, ami egyben gondolkodást jelent, és „ebben az esetben az emberi jogokról meg kell feledkezni”. 

A bűnt pedig nem lehet megerősíteni, jóváhagyni. Érdekes volna megkérdezni a szentjeinket, hogy mit szólnak ehhez”

– tette hozzá.

Barsi Balázs elmondta, ő soha, semmilyen körülmények között nem áldaná meg az ilyen kapcsolatban élő embereket, szavai szerint azért, mert van lelkiismerete, és az ilyen áldás összeegyeztethetetlen a Szentírással és a szenthagyománnyal. 

Ilyenre engem nem is kötelezhet semmilyen egyházi tekintély”

– jelezte.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
 

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. január 23. 11:53
Jó volt olvasni Barsi Balázs a Biblia és Jézus tanítása melletti kiállását, tanúságtételét. Ahogyan rossz volt olvasni Ferenc pápa megint csak magyarázatokra szoruló, de így még elfogadhatatlanabb téveszméjét, amivel megosztotta, megbotránkoztatta a katolikus Egyházat. II. János Pál pápa, XVI. Benedek pápa, idejében, Sarah bíborosnál, vagy Erdő Péternél ez soha nem fordulhatott volna, nem fordulhatna elő. Figyelmetekbe ajánlom Megadja Gábor és Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő beszélgetését a Kontextusban. Ferenc pápa tényleg szembemegy a Katolikus Egyház örök tanításával LMBTQ-ügyben? https://www.origo.hu/itthon/20240115-ferenc-papa-tenyleg-szembemegy-a-katolikus-egyhaz-orok-tanitasaval-lmbtq-ugyben.html
alexandrosz-2
2024. január 21. 19:10 Szerkesztve
Majd ne felejtsetek el szólni fráter luciferinek, meg a sátánbaszta bandájának is, mert ez így szánalmasam kevés és hiteltelen! Ti egy banda vagytok. Sajnos.
balbako_
2024. január 21. 18:48
Mert olvasta a Bibliát. Sok felszentelt pap is megtehetné!
2024. január 21. 18:21 Szerkesztve
Attól tartok, hogy a következő pápa, mint az irodalomtanár a holt költők társaságában, kénytelen lesz kitépetni fecó lapjait az egyház könyvéből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!