Szakértőt kérdeztek: ekkora esély van arra, hogy Németország bekapcsolódik az ukrajnai háborúba

2024. január 20. 15:53

Az MCC Magyar–Német Intézet kutatási vezetője szerint a Bundeswehr már csak papíron számít Európa egyik legerősebb haderejének.

2024. január 20. 15:53

Az Index Dobrowiecki Pétert, az MCC Magyar–Német Intézet kutatási vezetőjét kérdezte arról, hogy létezik-e olyan forgatókönyv, amely alapján a németek belesodródhatnának az ukrajnai háborúba. A portálon kiemelik: a német hadsereg egy időben a kontinens egyik legerősebbjének számított, ma már azonban komoly fejlesztésre szorul.

A szakértő a kérdésre egyértelműen azt a választ adta, hogy „ennek az esélye csekély”. 

Dobrowiecki Péter szerint ez önmagában semmiképpen nem történhet meg, esetleg akkor, ha a NATO valamilyen formában belekeveredne a konfliktusba. Viszont a háború két évét figyelve egyre inkább az látszik, hogy míg az első egy-két hónapban sok harcias kijelentés hangzott el a NATO részvételét illetően, addig később mind az oroszok, mind a Nyugat egyre kínosabban ügyelt arra, hogy egy nyílt konfrontációt kiprovokáló lépésre semmiképpen ne adjon alapot.

Ezt is ajánljuk a témában

Az USA kiemelkedik a NATO-ból

A szakértő egyértelművé tette azt is, hogy a NATO első vonalát az amerikaiak adják, és a második vonalban lehet csak az európai haderőkkel számolni. Ezen belül a franciák és britek, valamint papíron a németek a legerősebbek. Azért csak papíron, mert például 

az orosz–ukrán háború is meglehetősen gyenge állapotban érte a Bundeswehrt. 

Az orosz invázió 2022. februári megindulását követően a német politikai és katonai vezetés egyértelműen Kijev támogatása mellett állt ki, azonban amikor bejelentették, hogy fegyverrel, lőszerrel is készek támogatni az ukránokat, hirtelen nagyon meglepődtek. Egy gyors felmérést követően ugyanis kiderült, hogy saját haditechnikai készleteik jóval szűkösebbek annál, mint amennyit feltételeztek. A Scholz-kormány által bejelentett, 100 milliárd eurós hadiipari modernizációs programban azonban csak az évtized második felére valósulhat meg teljes egészében az, amit beszerezni terveztek.

Nyitókép: Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Poldi bácsi
2024. január 21. 09:21
Bármikor hadba indulnak a németek ha az usa kiadja nekik a parancsot. Önálló létre, gondolatra képtelen nép ez. Annyit tudnak, hogy valaki megmondja mit csináljanak, beállnak a sorba azt fanatikusan menetelve, mantrázzák az igét, csinálják amit parancsolnak nekik. Ha náculnak, ha buzulnak, ha refuges welcom van, ezek teljes mellszélességgel idióták!
Pistor
2024. január 20. 20:15
Badarság.
Akitlosz
2024. január 20. 19:52
Németország 1945. óta megszállt ország. Nem dönt és nem is dönthet a saját sorsáról. Nem játékos nemzetközi színtéren, hanem csak báb. Nem léphet ki a NATO-ból, nem küldheti haza az amerikai megszállókat, nem lehet semleges ország, nem alakíthat katonai, politikai szövetséget, nem lehet nem "demokrácia", nem választhat császárt, nem egyesülhet Ausztriával, "demokratikusan" sem, stb. akármit is szavazna meg a német parlament. Azt teheti, amit Amerika akar, vagy legalább megenged. Száguldozhat az autópályáin, az ott a szabadság csúcsa.
zsocc44
2024. január 20. 19:41
Bizony, még ilyen “kutatás vezetők” is csak tippelhetnek bármelyik hadsereg állapotáról, készültségi szintjéről. Mert az bizony titok, még a magyar hadseregé is. Ez kb olyan “elemzés” volt, amit a 304.sz. italbolt kupola termében bármelyik törzsvendég, két fröccsért és egy hubiért előad, miután a nesöneldzseográfik tengeri csillagokról szóló műsorát megtekintette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!