Németh Lajos elmondta a Mandinernek: hol várható hazánkban nagy havazás

2023. december 04. 18:12

Jó időre el kell búcsúznunk a napsütéstől: a hét közepén csapadékra, a hét második felétől pedig borongós, szürke időre kell készülnünk. Mutatjuk, hol mennyi hó hullhat.

2023. december 04. 18:12
FRANCE - SNOW - SNOWY ROAD

Szerdától gyökeresen átalakul az időjárás: a napsütéstől jó időre el kell búcsúznunk, de a hideg velünk marad. Németh Lajos meteorológus a Mandiner megkeresésére kiemelte: az évszaknak megfelelő, kora télies időre számíthatunk a folytatásban. A jelenleginél enyhébb, de nedves levegőt hoz az a front, amely a hét közepére éri el a Kárpát-medencét. 

Emiatt szerdán csapadékosra fordul az időjárás: havazásra, havas esőre és esőre is számíthatunk.

Kettészakítja az országot az időjárás

Akár 5-10 centiméteres hótakaró is kialakulhat szerdán, de nem ez lesz a jellemző – részletezte a szakember. A csapadék formája az egyes országrészekben eltérő lesz: havazás elsősorban a hegyekben várható, valamint északon és északkeleten. Ezzel szemben a déli vármegyékben esős idő lesz, míg a középső országrészben a kezdeti havazást havas eső, majd eső váltja. Ónos esőnek ezúttal kicsi a valószínűsége.

Németh Lajos megjegyezte, hogy 

a térségünkbe érkező melegebb levegőnek köszönhetően megenyhülnek az éjszakák a hét második felében: a déli, délnyugati területeken a minimumhőmérséklet nulla fok körül, egy-két fokkal alatta alakulhat. 

Ezzel szemben a hóval borított területeken, – elsősorban északon – továbbra is zord éjszakákra kell felkészülni, akár – 10 fok is lehet.

Szürkeség, ameddig a szem ellát

Csütörtökre a front elvonul, de a napsütés nem tér vissza: 

szürke, borongós, párás, frontmentes időjárás várható a hét második felében és a jövő hét első napjaiban is.

Németh Lajos ezzel kapcsolatban elmondta: a magasban ugyan enyhe levegő érkezik fölénk, ám csütörtöktől gyenge lesz a légmozgás, ezért a szürkeség mellett a hideg is marad. Hozzátette: az év ezen időszakára jellemző borongós, hideg, eseménytelen időnek egy újabb időjárási front vethet véget, leghamarabb csak a jövő hét közepén.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Benjamin Polge / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2023. december 05. 08:15
Váctól északra, amikor fökapaszkodunk a Naszályra (hegy), ott van a választóvonal. Teljesen más az időjárás, mert a Börzsöny alakítja. Van is egy mondás: megáll, mint Börzsönyben az eső. Most is cidri van,és az éjjel hullott valami hódara, a megmaradt, lefagyott hóra. Úgyhogy, aki Pesten dolgozik, az a télből indul, aztán a latyakba érkezik.
szürkemókus
2023. december 04. 22:59
A magyar lakosság legalább negyede naponta megfordul Budapesten. (A fővárosban lakik, vagy dolgozik.) Melyik időjárásjelentés mondja meg, hogy milyen idő lesz Budapesten? SEMELYIK. Észak, dél, Kárpát medence, a főváros az smafu?
zavulon
2023. december 04. 20:39
Erdélyben, a Felvidéken feltétlen.
ptrfarkas43
2023. december 04. 20:31
No akkor a zöld energiának annyi ha se szél se napsütés, remélem a zöldek majd tekerik a generátoros biciglit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!