Néhány kerületben még öldöklő csata várható az ellenzéki polgármesterjelöltek között

2023. december 13. 06:17

A DK-MSZP-Momentum triumvirátusa mellett epizódszerep jut a Párbeszédnek és az LMP-nek, a Jobbik már nyáron kiszállt a szivárványkoalícióból.

2023. december 13. 06:17
BARANYI Krisztina; Pikó András
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Némileg váratlanul született megállapodás pár nappal ezelőtt az MSZP, a Demokratikus Koalíció, valamint a Párbeszéd között több fővárosi kerület, illetve vidéki települések közös polgármesterjelöltjeiről, az pedig különösen meglepő volt, hogy az egyezkedés során a meglehetősen romos állapotban lévő szocialisták kifejezetten jó üzletet kötöttek az ellenzék zászlóshajójával. Budapesten tíz hely jutott Gyurcsányéknak és öt Kunhalmiéknek, a városokban, községekben pedig nagyjából döntetlenre hozta a meccset a két fél. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor a kerületek némelyikére – például a XXI.-re, valamint a XXII.-re – szemet vetett a Momentum is, így tart még köztük a küzdelem. Ám az is nagy kérdés, mi lesz a dealből kimaradt fővárosi városrészekkel. 

Az I. kerületet jelenleg párbeszédes politikus, V. Naszályi Márta vezeti. A polgármester nincs egyszerű helyzetben, elveszítette a többségét, miután két volt jobbikos városatya független lett és kilépett a szivárványkoalícióból, s ők azóta inkább a Fidesszel szavaznak. Emellett pedig elveszített a balliberális oldal egy időközi választást is. Ráadásul a Ruszwurm és Korona cukrászda tulajdonosa vesztegetéssel vádolja V. Naszályit – ő persze mindent tagad –, így a városvezetésnek kellemetlen lesz a cikluszáró időszak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

A Párbeszéd persze foggal-körömmel ragaszkodott V. Naszályi indulásához, hiszen ő a párt egyetlen polgármestere Budapesten – papíron persze Karácsony Gergely is a zöld alakulat tagja, de a főpolgármester már hosszú ideje pártokon felülállóként határozza meg magát –, így ha lecserélték volna, az Tordaiék totális eljelentéktelenedésével járt volna. Inkább az az érdekes, miért volt itt is viszonylag nagylelkű a DK, miért állt mögé, hiszen Gyurcsány Ferenc korábban azt is belengette, hogy a támogatottsággal alig rendelkező szövetségeseik ne reménykedjenek túl sok pozícióban.

Az V. kerületben állóháború alakult ki az ellenzéken belül, 

miután kiderült, a jelenlegi, egyébként szocialista képviselőnek kihívója lesz. Hosszú ideig egyértelműnek tűnt, Kovács Alex Gábor lesz a szivárványkoalíció polgármesterjelöltje, erre a Momentum kiderítette, hogy a főpolgármester-helyettesének, Kerpel-Fronius Gábornak épp a Belvárosban – és nem Zuglóban – van a munkahelye, ezért a lilák úgy döntöttek, ő lenne a megfelelő ember a feladatra. Miután most úgy tűnik, egyik fél sem enged, ha végül nem enged valaki, előválasztást fognak tartani.

Ezt is ajánljuk a témában

A VI. kerület a Momentum budapesti bázisa, Soproni Tamás jó viszonyban van a választókerület DK-s elnökével, Oláh Lajos parlamenti képviselővel is, így Gyurcsányék nem kérdőjelezték meg a regnáló polgármester indulását. Soproni ugyan összerúgta a port a helyi szocialistákkal – akiknek egyébként a frakciójuk is megszűnt –, de Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke többször kijelentette, támogatják a lila politikust, így a pozíciója nincs veszélyben.

Ahogy a VIII. kerületben Pikó Andrásé sem. 

Az egykori rádiós újságíró ugyan momentumos támogatással, de függetlenként kezdte a politikai pályafutását, 

ám mára Gelencsérék – pontosabban Donáthék – embere lett, úgy is szerepel a párt honlapján, mint az egyik polgármesterük. A hírek szerint jó pár hónappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc megpróbálta Pikót átcsábítani a DK-hoz, de lepattant róla.

A IX. kerületben a 2019-es önkormányzati választás előtt az ellenzék egymás torkának esett, az LMP, a Párbeszéd, a Kutyapárt, továbbá több civil szervezet által támogatott, egyébként független Baranyi Krisztina az előválasztáson simán legyőzte a momentumos Jancsó Andreát, majd lett Ferencváros irányítója. A képviselő-testületben továbbra sem esznek egymás tenyeréből a szivárványkoalíció tagjai, sőt, de kénytelenek tudomásul venni, hogy Baranyi népszerű a kerületben, így nem kérdés, hogy újra ő indul.

A XII. kerületben 2021-ben a parlamenti előválasztáson a momentumos Hajnal Miklós legyőzte a DK ismert egészségpolitikusát, 

Komáromi Zoltánt, így ezt a városrészt elengedték Gyurcsányék; ebben persze szerepet játszott az is, hogy nem könnyű megverni a már régóta regnáló fideszes Pokorni Zoltánt. A lilák az egykori rendőrkapitánnyal, Farkas Csabával szállnak ringbe, a helyzetet ugyanakkor bonyolítja, hogy itt a Kutyapárt is állít polgármesterjelöltet, nem is akárkit, hanem a főkutyát. Kovács Gergelynek pedig esze ágában sincs lemondani az indulás jogáról, legfeljebb egy előválasztásba lenne hajlandó belemenni.

A XVI. kerületet szintén kormánypárti politikus irányítja több ciklus óta, ráadásul Kovács Péter felettébb népszerű is, így itt sem túl nagy az ellenzékiek tolongása. Sokáig úgy volt, hogy 

a DK-s Nemes Gábor – bár 2019-ben csúnyán leszerepelt, csaknem 19 százalékponttal kapott ki a kormánypárti riválisától – 

újra megpróbálkozhat, de a kérdés még nyitott. Még az is lehet, hogy a Momentumon kívül még az MSZP is bepróbálkozik.

A XXIII. kerületben sem dőlt még el semmi, itt négy éve Bereczki Miklós, a közös ellenzéki jelölt két és fél százalékponttal kapott csak ki a Fidesz által támogatott független Bese Ferenctől. Bereczki azonban nem adta, az LMP polgármesterjelöltjeként folyamatosan kampányol, többek között azzal, hogy 2019-ben a pártjánál 13,6 százalékponttal többet kapott, ezzel ő nyerte az „ellenzéki szépségversenyt”, ahogy a Facebook-oldalán fogalmazott. Ám nem dőlt még el, hogy a többiek újra beállnak-e mögé, információnk szerint a Momentum még próbálkozik azzal, hogy az övé legyen a jelöltállítás joga.

Nyitókép: Baranyi Krisztina és Pikó András, Fotó/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. december 13. 16:44
El kell takarítani őket!
nempolitizalok-0
2023. december 13. 08:57
Ha egy bolsi - libsi szavazó sétálna egy hatalmasat pld. a XVI. ker-ben, soha nem szavazna sem libsire, sem bolsira.
anonymtalan2
2023. december 13. 08:45
Hiszem, ha látom a zsákokat.
westend
2023. december 13. 07:12
juj, ez a kép. Milyen emberek élhetnek ott ahol ezek a pofák 'népszerűek'?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!