A Belvárosban a szerencsétlenkedő főpolgármester-helyettes és a helyi erős ember küzd egymással az ellenzéki polgármesterjelöltségért

2023. november 20. 06:00

A Momentum úgy döntött, Kerpel-Fronius Gábort az V. kerületben indítja el a jövő júniusi választáson, ezt Kovács Alex Gábor helyi önkormányzati frakcióvezető felettébb zokon vette.

2023. november 20. 06:00
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Momentum nem szívbajos mostanában. Amikor Donáth Anna EP-képviselő megszólal, tudhatjuk, hogy újra bevisz egy gyomrost a DK-nak, de a lilák az V. kerületben is megsorozták szövetségeseiket. Az elmúlt időszakban ugyanis Kovács Alex Gábor, a képviselő-testületbe listáról bejutott ellenzéki frakcióvezető – eredetileg MSZP-s politikus volt, de kilépett a pártjából – azért dolgozott, hogy a Tiéd a Belváros Egyesület színeiben ő lehessen a szivárványkoalíció polgármesterjelöltje jövő júniusban, erre a Momentum bejelentette, ők pedig Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest akarják indítani.

Ezt is ajánljuk a témában

Az V. kerületben egyébként érdekesen változott a polgármester személye 1990-től. Az első ciklusban az SZDSZ szerezte meg magának a tisztséget, utána nyolc évig a Fideszé volt – akkor még az MDF-fel, később a kisgazdákkal is kiegészítve. 2002-2006 között az MSZP-SZDSZ zászlaja alatt induló Steiner irányította a Belváros-Lipótvárost, majd két cikluson keresztül a kormánypárti Rogán Antal. Miután összeférhetetlenné vált a parlamenti és az önkormányzati képviselőség, 2014-ben jött 

a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter, aki négy évvel ezelőtt is győzött, legutóbb az MSZP-s Tüttő Katát, későbbi főpolgármester-helyettest verte meg több mint tíz százalékponttal.

Ugyanakkor a parlamenti választáson ebben a választókerületben – az V. mellett idetartozik még az I. kerület egésze, valamint a VIII., illetve a IX. kerület egy-egy része – az LMP-s Csárdi Antal nyert csaknem hat százalékponttal a fideszes Böröcz László ellen, így az ellenzék reményt lát arra, hogy megszerezze magának a Belvárost. Ezért van nagy csata az induló helyért.

Kerpel-Fronius megjelenése egyébként több szempontból is váratlan volt, hiszen gyakorlatilag csak annyi köze van az V. kerülethez, hogy a jelenlegi munkahelye, a Városháza is található. Ő eredetileg a Momentum XIII. szervezetének volt az elnöke, s az előző önkormányzati választási kampányban lett ismert, amikor a pártja őt indította a főpolgármester-jelölti előválasztáson. Azon csúnyán alulmaradt Karácsony Gergellyel és a DK-s Kálmán Olgával szemben, mindössze 14,3 százaléknyi szavazatot szerzett. Ez nem szegte a kedvét, 

elindult Angyalföldön, s ott győzött is egyéniben, a Fővárosi Közgyűlés pedig főpolgármester-helyettessé választotta.

Hogy pontosan mi a dolga Kerpel-Froniusnak, mivel tölti a munkaidejét, nehéz megmondani. Tény, hogy a fővárosi önkormányzat időnként az egyes kérdések eldöntésébe kisebb-nagyobb sikerrel bevonja a budapestieket, így a részvételiséget úgy-ahogy kipipálhatjuk, ám hogy mennyire működik átláthatóan az önkormányzat, milyen innovációkat vezettek be és hogyan áll a fenntartható fejlődés – ezekért a területekért felel a főpolgármester-helyettes –, arról meglehetősen kevés információ került a nyilvánosság elé.

Azt azonban lehet tudni a főpolgármester-helyettesről, hogy mindig szerencsétlenkedik, ha a kamerák előtt kínos helyzetbe kerül és nehéz kérdést kap. Amikor a Városháza eladásáról faggatták 2021 decemberében az ATV Egyenes beszéd című műsorában, elpirulva, dadogva vallotta be, hogy ő volt az erről szóló anyag előterjesztője, amikor azt a főpolgármesteri kabinet tárgyalta. Amikor pedig nemrég ugyanebben a műsorban az V. kerületi polgármesterjelöltsége került szóba, s Szöllősi Györgyi riporter rákérdezett arra, hogy eredetileg Zuglóban vetődött fel a neve, Kerpel-Fronius szabályszerűen lefagyott, mint akit rajtakaptak egy hazugságon. S volt, hogy a Pesti TV stábjával kiabált.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

De azóta már belvárosi politikusként is viselkedik, a Facebook-oldalán megjelentek az V. kerülettel kapcsolatod posztok, bár nem viszi túlzásba a bejegyzéseket. Írt például a Széchenyi tér és a József Attila utca felújításáról, a Rákóczi út fejlesztésétől, a nagykörúti kerékpáros hálózat kialakításáról, a rakpart átalakításáról.

Ellenzéki riválisa, Kovács Alex Gábor – aki már szeptember közepén közölte, hogy polgármesterjelöltnek tekinti magát – felettébb zokon vette, hogy meg kell küzdenie az indulás jogáért, hírek szerint nagyon feszült, ideges azóta. A Momentum bejelentését követően a Facebook-posztjában – egyébként alig több mint kétezer követővel rendelkezik – odapörkölt egyet a liláknak. Azt írta, „Mi, a helyben dolgozó képviselők és a velünk együttműködő civilek nem hagyjuk, hogy becsvágyból ideejtőernyőzve bárki is a Fideszt segítse újra hatalomra. 

A Momentum országos vezetésének végig kell gondolnia: meg akarja-e fosztani a belvárosi ellenzéki közösséget, a belvárosi szavazókat a győzelem esélyétől?”

Azóta azonban nem nagyon foglalkozik a közösségi oldalán Kerpel-Froniusszal, helyette rendíthetetlenül kampányol. Élelmet oszt, agitál a hétigenes alternatív oktatási népszavazás mellett, megemlékezett 1956 hőseiről, azért lobbizik, hogy az önkormányzat emelje meg a társasházi támogatásokat, rendszeresen leleplezi a kormány pénzszórását, polgárőrösködik, pingpongozik a Polgár-lányok édesapjával, és csinál mindent, ami az elvárható egy polgármesterjelölttől. Úgy tesz, mintha tősgyökeres belvárosi lenne, holott évek óta nem ott él.

Azt nem lehet még tudni, hogyan döntenek a szivárványkoalíció tagjai a polgármesterjelölt személyéről, vagy netán mindketten ringbe szállnak. Kerpel-Fronius az ominózus interjúban nem adott egyértelmű választ arra, hogy hajlandó lenne-e részt venni egy előválasztáson, de meglepő határozottsággal jelentette ki, „meglesz a személye mögötti összefogás”. Kovács Alex ezt persze egészen máshogy gondolja.

Nyitókép: Mandiner-montázs

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csopak
2023. november 20. 10:42
Majd jól megegyeznek a választás előtt. Lapozzunk.
Héja
2023. november 20. 10:35
Szánalmas cicaharc.
Sacap
2023. november 20. 10:27
Lefőtt a kávé srácok. Jövőre mentek vissza a balettba! 🙂
dupree
2023. november 20. 08:57
A momentnek Budapest helyett Bukarestben kéne indulni, Momentulului néven. Mindannyian jobban járnánk. Elvégre a román életszínvonal már a magyar fölött van. Nem is értem őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!