Mit szól az ellenzék az ide települő kínai autógyárhoz? Megkérdeztük!

2023. december 22. 18:58

A BYD a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházását hajtja végre Szegeden.

2023. december 22. 18:58

Már több napja nyílt titok, de hivatalosan ma jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító kínai BYD

Ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz,

 amelynek nyomán több ezer új munkahely jön létre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az ellenzéki vezetésű szegedi önkormányzat – amely együttműködött a kormánnyal a beruházás ügyében – a közleményében azt írta, a dinamikusan fejlődő világcég Szegeden, a város határában lévő mintegy 300 hektáros ipari parkban, az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet és a Science Park szomszédságában építi fel az elektromosautó-gyárát, ahonnan az európai piacot szolgálja majd ki. A több ezer új munkahelyet létrehozó BYD az akkumulátorgyártás és a vegyipari tevékenységek kivételével a teljes gyártási folyamatot Szegeden valósítja meg. 

A világ vezető elektromos és plug-in hibrid autó gyártója, a kínai BYD 

Szegedet a nemzetközi szintű kutatói háttere, tudományos rangja, kiváló infrastruktúrája, kedvező elhelyezkedése, zöld szemlélete miatt választotta európai gyártóközpontjának.

Miután az utóbbi időben a parlament ellenzéki pártjai szinte kivétel nélkül tiltakoztak különböző okokból a hasonló jellegű beruházások ellen – bár elsősorban az akkumulátorgyárak kerültek a célkeresztjükbe –, megkérdeztük őket, mi a véleményük a BYD szegedi érkezéséről. 

Megkeresésünkre egyedül az LMP válaszolt, 

amennyiben a többiek is reagálnak, frissítjük a cikkünket.

Az LMP átláthatóságot követel

„Az LMP – Magyarország Zöld Pártja aggályosnak tartja, hogy nem átláthatók a kínai BYD elektromosautó-gyártó multinacionális vállalat szegedi beruházásának részletei, ezért mindent megtesz, hogy kiderítse az adatokat és erről tájékoztassa a közvéleményt, ha már sem a kormány, sem a városvezetés nem hajlandó erre. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD.

A kormány nem árulta el, hogy a több milliárd eurós beruházásból mennyit vállal a magyar állam, és azt sem, hogy mennyi adókedvezményt kap a kínai gyár, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezt írásbeli kérdés és adatigénylés beadásával fogja kideríteni. Mindent el fogunk követni, hogy fillérre pontosan kiderüljön, mennyivel kap több állami támogatást egy munkahelyre vetítve a BYD, mint egy szegedi kisvállalkozó.”

 

Nyitóképünk illusztráció: CHEN HAO / XINHUA / XINHUA VIA AFP

Összesen 183 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2023. december 23. 12:54
"Akitlosz 2023. december 22. 21:08 Ha igaz, amit az LMP állít, akkor neki van igaza, a kormányzatnak meg nincsen." Sajnos a zsigerből fideszes proliknak úgysem számít, bármit is írj. Nem gondolkodik, nem számol, nem nézi az összefüggéseket, csak annyit ért, hogy egy ellenzéki párt dünnyög.. tehát akkor biztosan a Viktornak van igaza. Hát nem. A magyar állam fizeti nagyon sok éven át (lényegében) a BYD (és a többi "autós" cég munkabéreit.. aztán vagy megtérül, vagy nem.. vagy van visszaosztás.. vagy nincs.. de százmilliárdok áramolnak ki tudja milyen utakon és kikhez. A fideszgomba meg csak tapsol, meraviktor! (ja és reflexből lippcsiz...)
Infidel
2023. december 23. 11:19
Ismét hülyét csináltak magukból a felebarátaink. Egy mega-beruházás adókedvezményeit összehasonlítani egy kisvállalkozóéval. Az nem is nagyon érdekli őket, hány kisvállalkozó járhat jól ezzel a beruházással. Idióták.
BCMVML
2023. december 23. 09:34
"Mit szól az ellenzék..." Amúgy ki a fa**t érdekel, hogy mit szól az ellenzék?
Szuperszig
2023. december 23. 08:43
Jönnek a hülye ballibbantak az adatigényléseikkel, ahogy ezt már megmondtuk többen, amikor a lehetőség felröppent. Biztosan érdeke mind az államnak, mind a kínaiaknak, hogy a szerződés feltételeit a világ tudtára adjuk. Hiszen mindenhol így csinálják. Ja, nem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!