Még azt is megkérdezte a diákoktól, kire szavaznak – újabb részletek derültek ki a fizikatanárról, aki a 444 videóját vetítette le az órán

2023. december 19. 12:07

Nem a 444-es film levetítése volt az első, amikor a Budapesti Piarista Gimnázium fizikatanára nyíltan politizált az órán.

2023. december 19. 12:07
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

December elején számoltunk be róla, hogy a Budapesti Piarista Gimnázium fizikatanára a tanórán a diákoknak a 444 egyik közéleti, politikai filmjét vetítette be. Az üggyel kapcsolatban dühös szülők keresték meg lapunkat, információinkat pedig az oktatási intézmény vezetése is elismerte. Horváth Bálint Pál, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, hogy az esetről november elején értesült a szülőktől, az üggyel kapcsolatban egyeztetett az intézmény fenntartójával is. 

Ezt is ajánljuk a témában

„Az adott filmrészlet megítélésem szerint nem illeszkedik a tantárgy tematikájához, és annak aktuálpolitikai tartalma miatt is szakmai hiba volt a levetítése. 

Az érintett kolléga a felelősségét elismerte, és szóbeli figyelmeztetést kapott. Aktuálpolitikai témájú filmek lejátszása nem gyakorlat az iskolánkban”

 – válaszolta lapunknak a gimnázium vezetője.

A Mandiner forrásai szerint ugyanez a fizikatanár korábban, egy másik tanórán arra is rákérdezett, hogy milyen a tanulók politikai preferenciája. A lapunkat megkereső szülők arról számoltak be, hogy a tanár afelől érdeklődött a diákoknál, hogy ki, kire szavaz(na). 

Forrásaink szerint a diákok túlnyomó többsége a Fidesszel szimpatizálónak vallotta magát”

– jelezték. A tanár ezek után dönthetett úgy, hogy egy későbbi tanórán levetíti a 444-es filmet diákjainak.

Horváth Bálint, az iskola igazgatója lapunknak megkeresésére azt írta, a kérdéses ügyben a múltkori válaszukat tudja megerősíteni. 

A tanórán zajló aktuálpolitikai, pártpolitikai megnyilvánulásokat megengedhetetlennek és súlyos tanári szakmai hibának tartjuk”

– fogalmazott az igazgató, aki szerint ezt az ügyet egy korábbi szülői bejelentés alapján feltárták, és az érintett kollégát figyelmeztetésben részesítették; a tantestületet és az érintett szülőt erről tájékoztatták.

Jöjjön noÁr is!

Lapunk számolt be arról is, hogy október végén a katolikus, budai Szent Imre Gimnázium pályaorientációs napján rendezett színházi kerekasztalának vendége volt a hírhedt baloldali aktivista, Molnár Áron, ismertebb nevén noÁr. A programban előzetesen nem jelezték, ki lesz a vendég, csupán annyit, hogy azt Nényei Pál magyartanár vezeti majd. 

Ezt is ajánljuk a témában

Előítélettel mentem ebbe a suliba, és be kell valljam, hogy csodálatos csalódás volt. Kurva keményen kell dolgozni egy szabadabb országért”

– kommentálta az aktivista, azonban nem árulta akkor el, pontosan melyik iskola volt a vendéglátó, azt lapunk derítette ki. NoÁr állítása szerint azért tartotta titokban a gimnázium nevét, „mert egy olyan rendszerben élünk, ahol tönkre tennék őket”. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner kereste Barlay Bence igazgatót, hogy kiderítsük, miért hívnak meg az iskola elvi értékrendjével szögesen ellentétes nézeteket valló, baloldali politikai aktivistaként ismert Molnár Áront a pályaorientációs napra, és ha már meghívták, miért nem hívtak meg valaki mást is, aki ellensúlyozza őt. Barlay hetek óta nem válaszol lapunknak.

Nyitókép: Mandiner-archív

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. január 02. 09:25
Padre Jelenits vetése beérett..
véna
2023. december 23. 21:56
Kirúgták már a teljes tanári kart?
states-2
2023. december 19. 16:13
Ébresztő Orbán-kormány, az állami oktatási intézményeket már lenyúlták a komcsik, már volt egy bénakacsa kormányunk, az Antall, lesz még egy?
Zokni
2023. december 19. 16:03
“A Mandiner kereste Barlay Bence igazgatót, hogy kiderítsük, miért hívnak meg az iskola elvi értékrendjével szögesen ellentétes nézeteket valló, baloldali politikai aktivistaként ismert Molnár Áront a pályaorientációs napra…” És nem küldték magukat a pokolba? Hiszen mi sincs közelebb Jézushoz, mint a szegények, elnyomottak sorsa. Akár egy igazi baloldalinak. (Ne jöjjön senki azzal, h ő nem olyan balos. Mert még mindig közelebb van hozzájuk, mint a jelenlegi kurzus…)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!