Makacs minták a baloldalon

2023. december 12. 08:36

Ha az elvesztett választásokat nézzük, akkor az elmúlt bő évtizedben a baloldal mindig kifogásokat keresett.

2023. december 12. 08:36
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„Ha az elvesztett választásokat nézzük, akkor az elmúlt bő évtizedben a baloldal mindig kifogásokat keresett. Nem ismerte el a vereséget, tisztességtelen feltételekre hivatkozott, csalással vádolta a kormánypártokat és radikális rendszerellenzéki szerepbe helyezkedett. Mondták, hogy nincs demokrácia, nincs szabad sajtó, az állampolgárok nem jutnak hozzá az »igaz« és »valós« információkhoz. (Az igaz és a valós ebben az esetben azt jelenti, amit a baloldal gondol.)

Az elvesztett választások után – a politikai mintázat szerint – aztán megpróbáltak valós vagy vélelmezett társadalmi elégedetlenkedési akciókra rátelepedni. Megújulás és parlamenti munka helyett mások hátán a médiába bekerülni. Megragadni egy »civil« ügyet, majd nemzetközileg kipróbált, szélsőbaloldali mozgalmi forgatókönyvek (Alinsky, Popovics, Sharp) alapján kormányellenes demonstrációvá szélesíteni azokat. Mindeközben egyre szélsőségesebb, a demokratikus rend megzavarására alkalmas politikai kommunikációt folytattak, aminek következtében egyrészről tovább romlott a politikai kultúra minősége, másrészről pedig esély sem volt egy új politikai stratégia megalkotására. (Gondoljunk csak a 2023-as Pintér Sándor bábú égetésre, vagy az úgynevezett diáktüntetéseken tapsot kiváltó, a miniszterelnököt dehumanizáló beszédekre!)

A botránypolitizálásba hajló szélsőséges hangnem azonban szükségszerűen kontraszelekciót okozott, így a baloldal lemaradása – mind közösségépítésben, mind pedig egy koherens, a társadalom többségének szimpátiáját megnyerő programalkotásban – évtizedes mértékűvé vált. A vezetővé váló politikusok nem voltak és most sem alkalmasak a valóságot leíró politikai értelmezésre és összefüggő mondanivaló kidolgozására. És hiteltelenek, ami a politikában a legfontosabb tőke.

Tucatszor ugyanabba a folyóba…

A kontraszelekcióval viszont megszületett egy olyan baloldali politikai »elit«, amely csupán négy politikai pótcselekvésre volt alkalmas az elmúlt években. A nyugat-európai progresszív politika kritika nélküli másolása mellett csupán a sajtóban megjelenő hírekre reagáltak – sokszor ötletszerűen (mai szlenggel élve: random). Harmadrészről dekonstruktív ellenzéki álláspontot vettek fel, így az össznemzeti érdekek mentén sem álltak a kormányzat mellé (még a pandémia idején sem!), végül pedig – negyedszer – botránypolitizálással igyekeztek felhívni magukra a figyelmet.

Egy dologról viszont sosem beszéltünk. A kontraszelekcióban ludas volt a külföldről finanszírozott kormányellenes sajtó is. Mert ők is többször beleléptek abba a bizonyos folyóba, mikor minderre azt mondták, hogy mindez így, ebben a formában, rendben van és rendben lesz. Majd a következő választásokon – hitegették magukat, ugyanabba a folyóba lépkedve.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dryanwolf
2023. december 12. 11:22 Szerkesztve
Makacs minták... Csuhások: térdre, imához (kasszához)!
megtat
2023. december 12. 11:05
Jól mondja Nagy Ervin, az ellenzék állandóan azt a hazugságot hajtogatja, hogy Magyarországon nincsen sajtó- és szólásszabadság, az emberek nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz. Pedig a valóság ennek a szöges ellentéte. Úgy gondolom, hogy minden információ megtalálható az interneten elérhető sajtóorgánumokon keresztül. Az viszont mindig így volt és így is lesz, hogy a választó saját maga ezek alapján alkot véleményt és hisz el, vagy utasít el bármit is. Az ellenzék baja az, hogy kevesebben hisznek nekik, mint a kormánypártoknak. De ennek az oka a hitelességben, illetve annak hiányában keresendő, nem máshol.
Héja
2023. december 12. 10:54
Hajszálpontos elemzés. Nyígjatok, koromkodjatok ballibek.
RasPutin
2023. december 12. 09:15
Ervin! Vélemény erről? https://telex.hu/valasztasi-foldrajz/2023/12/11/uj-valasztokerulet-onkormanyzati-valasztas-rendszer-gyor-borkai-zsolt-gyorszentivan Kettévágtak egy választókerületet, és van, ahol egy panelház két szomszédos lépcsőháza külön választókerületbe került – az eddig fennálló súlyos aránytalanságot némileg kezeli ugyan Győr új választókerületi térképe, azonban számos újabb, a választási törvénnyel össze nem egyeztethető pontja van. Arról nem is beszélve, hogy pár hét leforgása alatt eltűnt 274 győri választó, a legfideszesebb választókerülethez pedig további fideszes szavazókört csatoltak. Szombathely után megmutatjuk a győri választókerületi térkép furcsaságait és azok esetleges politikai következményeit is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!