Most bukik el a legújabb ellenzéki „szabadságharc” Gyurcsány ellen – Donáth Annát már a saját párttársai se követik

2023. december 11. 16:58

A jövő évi választást megelőző alkufolyamatban ismét Gyurcsány Ferenc és a DK a domináns szereplő.

2023. december 11. 16:58
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Donáth Anna kezdő sakkozóként belerúgott a hatalmi taktika sakknagymesterébe, Gyurcsány Ferencbe, aki egyetlen hét alatt meg is válaszolta a kihívást, s megszervezte a Donáth Anna-ellenes koalíciót a baloldalon” 

 fogalmazott a Mandiner Reakció múlt heti adásában Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Megint jön a befogott orr?

A hatpárti ellenzéki összefogás tavaly áprilisi kudarca után kezdődő gyászmunka újabb és újabb fejezete volt, amikor a Momentum európai parlamenti képviselője az év elején bejelentkezett az új reménység szerepére, majd pár hónapos kihagyás után egy publicisztikában nekirongyolt Gyurcsány Ferencnek, illetve a Demokratikus Koalíciónak, mondván, hazugsággal nem lehet legyőzni a Fideszt. Következett egy road show a nyilvánosságban, a politikus interjúk sorában ismételgette, hogy 2022-ben is csak „befogott orral” tudott egy listán szerepelni Gyurcsánnyal, és ilyesmire többet nem lesz hajlandó.

A Momentumban azonban nem mindenki ért egyet a kirohanással, amit egyesek a hiányzó támogatottság miatti pánikhangulatnak tudnak be. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Fekete-Győr András előválasztási kudarc miatti lemondása után vezetési válság alakult ki a pártban. Donáth Anna fél év után gyermeke születésére készülve lemondott az elnöki tisztségről. A székét a jobboldali közegből érkező Gelencsér Ferenc szerezte meg, de Donáth Anna és EP-s kollégája, Cseh Katalin körül egyfajta alternatív vezetői bázis alakult ki.

Azzal együtt, hogy Karácsony Gergely indulása egyre biztosabbnak látszik, a bizalmatlanság is nő vele szemben a baloldalon”

Míg Gelencsér Hadházy Ákossal és Hajnal Miklóssal bontott rendszeresen kordont, Donáth Pankotai Lili diákaktivistát utaztatta Brüsszelbe, hogy Věra Jourová uniós biztosnál lobbizzanak ki újabb feltételeket a magyar kormánnyal szemben az uniós pénzek ügyében. Nem csoda, hogy a tisztázatlan irányvonallal a Momentumnak nem sikerült érdemben növelnie a támogatottságát, sőt a mérések szerint – akárhogy példálózott a többiek sikertelenségével Donáth a Partizánban – inkább visszafejlődésről lehet beszélni. A jelek szerint az sem szimpatikus a magyar választóknak, hogy a párt rendre Magyarországot mószerolja az uniós fórumokon, újabban például a szuverenitásvédelmi törvényt támadta az Európai Bizottságnál, elfogadása esetére kötelezettségszegési eljárást követelve.

Gyurcsány diktálja a tempót

A kegyelemdöfést azonban a támadást rezignáltan tűrő Gyurcsány Ferenc vitte be riválisának. Miután a Mi Hazánk javaslata nyomán vélhetőleg jövőre visszatér a régi módi, s a Fővárosi Közgyűlés nem kerületi polgármesterekből és kompenzációs listáról bejutó politikusokból, hanem pártlisták jelöltjeiből áll majd össze, a DK bedobta: az ellenzék állítson közös listát Budapesten. Azt még a kormánypártisággal bajosan vádolható HVG is elismeri, hogy ez a változás elemi érdekük Toroczkai Lászlóéknak, hiszen így esélyük nyílik bejutni a közgyűlésbe, bár a baloldal ettől még alapvetően a Fideszt sejti a háttérben. Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban a változás Karácsony Gergelynek is jó lehet – már ha egyáltalán ő lesz a közös balos főpolgármester-jelölt, s meg is nyeri a júniusi megméretést –, hiszen így alighanem egy kevésbé DK dominálta testület élén kellene majd lavíroznia. Az, hogy a DK ráindít valakit Karácsonyra, szinte kizárható, hiszen egy MSZP-vel kötött különalkuval együtt a minap bejelentette, őt támogatja jövőre. Gyurcsány így megint diktálja a tempót.

A Momentum ismét lépéskényszerbe került, megkésve ő is bejelentette Karácsony támogatását, viszont a közös ellenzéki lista tervére nem nagyon tud mit mondani. Pontosabban Nyirati Klára bajai polgármester azért tudott, mégpedig azt, hogy a külön utas irányvonal nem tartható, s állítása szerint „borzasztó rosszul” élte meg, hogy Donáth Anna több alkalommal is Gyurcsány Ferencet és a DK-t bírálta a beszédeiben. Azt is kijelentette egy rendezvényen, hogy nem ő az egyetlen, aki haragszik Donáth Annára: beszélt a történtekről Fekete-Győr Andrással is, aki úgy gondolja, az EP-képviselő „hülyeségeket csinál”. Találkozott Soproni Tamással, Terézváros momentumos polgármesterével, aki állítólag úgy fogalmazott, „egyszerűen nem tér magához”. Soproni később azt mondta, az önkormányzati politikában az együttműködésnek nincs alternatívája, jó eséllyel Budapesten is közösen indul a Momentum a DK-val. Csakhogy akárhogy magyarázzák, ez lényegében szembemegy a Donáth által vázolt narratívával. Nyirati a nagy port kavaró mondatai miatt fegyelmi eljárást kapott a nyakába, majd szinte azonnal kilépett a pártból. Így a Momentum újabb polgármesterét veszítette el a gödi Balogh Csaba és az újpesti Déri Tibor után.

A bajai városvezető egyébként nem volt szívbajos, kijelentette azt is, hogy a Momentumban szerettek volna Baján kihelyezett frakcióülést tartani, ám ő jelezte, ne menjenek.„Ne jöjjenek, azért ne, mert most nemkívánatosak Baján” – idézte fel. Kifejtette azt is, Donáth önsorsrontó kijelentései közé sorolja, hogy a Momentum liberális párt, mivel a liberális évek óta szitokszó, a „vidék emberének égnek áll tőle a haja”.

Egyre nagyobb a zavar

A zavart tetézi Tompos Márton frakcióvezető-­helyettes nyilatkozata, amely szerint ha azzal teszik a legtöbbet a remélt ellenzéki győzelemért, akkor igenis elképzelhető, hogy közös listán indul a Momentum és a DK. Megígérték, helyi szinten sem akadályozzák a polgármestereket az együttműködésben.

Arról, hogy a színfalak előtti konfliktus ellenére a háttérben folyamatosak voltak az egyeztetések, vagyis hogy a Donáth-féle hevület alapból hiteltelen, lapunk is beszámolt korábban. Ám a közös budapesti listára vonatkozó óvatos rákéredzkedés lényegében kivégzi a külön utas próbálkozásokat, tovább erősítve a pártokkal egyenként sorra kiegyező Gyurcsány Ferenc pozícióját.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője úgy vélekedik, hogy hiába tesz Donáth Anna Fekete-Győr András 2017-es nyilatkozatához hasonlókat, a 2024-es és a 2026-os választáson is együtt fognak működni a DK-val. Úgy fogalmazott, amit látunk, az csupán kommunikációs taktika, és sokkal inkább a szavazatmaximalizálásról szól, a Momentum ugyanis azt a szerepet viszi, amit 2010 előtt az SZDSZ, azaz ő szívná fel a Gyurcsány Ferenccel nem szimpatizáló baloldali szavazókat. Kérdés azonban, mennyire hiteles a Momentum ez irányú kommunikációja, hiszen 2017-ben még hihető volt, hogy nem akar Gyurcsánnyal együttműködni, a közös 2022-es lista után már kevésbé.

A szocialistáknak le kellett nyelniük, hogy a 2019-ben tőlük dezertáló polgármestereket is támogassák”

Mindenesetre a 24.hu DK-s forrása úgy fogalmazott, „lehet azt mondani, hogy Donáth nem az önkormányzati szintről beszél, de az első publicisztikájában a DK egészéről ír mint a hazugságkultúra képviselőjéről, nemcsak Gyurcsányról, hanem minden tagunkról”. A jelek szerint ez a meccs eldőlt, s nem a Momentum javára.

Ahogy a 2022-es voksolás előtt a Jobbikkal kötött különpaktummal húzott váratlant Gyurcsány, most a láthatósági problémákkal küzdő MSZP volt soron. A szocialistáknak le kellett nyelniük, hogy a 2019-ben tőlük dezertáló polgármestereket is támogassák – cserébe egész jó megegyezést tudtak tető alá hozni. Így például a Momentum Zuglóban már DK–MSZP-s duóval áll szemben, s kétséges, hogy kitart Horváth Csaba polgármester megbuktatásának terve mellett. Ugyancsak szimbolikus helyszín a régóta fideszes irányítású Belváros, ahol a Momentum Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel próbálkozik, pedig az ellenzék már megtalálta a régóta ott dolgozó közös jelöltet – mutatott rá korábban lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Azzal együtt, hogy Karácsony Gergely indulása egyre biztosabbnak látszik, a bizalmatlanság is nő vele szemben a baloldalon. Ennek oka pedig a 99 Mozgalom máig tisztázatlan 500 millió forintos támogatása, aminek kapcsán több eljárás is indult, célkeresztbe került a főpolgármester bizalmas jogi főtanácsadója, Tordai Csaba is. Könnyen lehet, hogy még nem ismerünk minden részletet a külföldi beavatkozás és az előválasztási procedúra meghekkelésének gyanúját egy­aránt felvető botrányban. Karácsony mindent tagad, ám egyre többször kerül ellentmondásba korábbi magyarázataival.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner-archív

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lilla50
2023. december 13. 17:15
Micsoda világraszóló trükk! GyF a valóságos sokat nem törődik a gyurcsányozás fidesz kommunikációs termékkel Lassan az ellenzéki pártok is felismerik ezt-- és hatástalan duma lesz ez is
llnnhegyi
2023. december 11. 22:30
Nincs mese! Megvárom Pankotai Lilu véleményét előbb,merre menjen a Momentum? Legélesebb eszű Ő!-:))
Rodolfo
2023. december 11. 21:46
Ott állnak ketten, a lila ködben.
altercat1
2023. december 11. 21:42
Nna... Ancsának grécis lett a keze...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!