Lapkiadó-botrány: a Mediaworks vezetősége az államfőhöz fordult

2023. december 14. 16:57

A történtek miatt már eddig is többen bejelentették kilépésüket az egyesületből, számos szerkesztőség pedig kilátásba helyezte, hogy elhagyja az MLE-t.

2023. december 14. 16:57
Novák Katalin

A Magyar Lapkiadók Egyesületének (MLE) két vezetője a szervezet tagságának és elnökségének tudta és beleegyezése nélkül, politikai magánakcióként szólította fel tegnap a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a frissen megszavazott szuverenitásvédelmi törvényt – derült ki abból a levélből, amelyet ma küldött az államfőnek a KESMA kuratóriumi elnöke és a Mediaworks két vezetője. A történtek miatt már eddig is többen bejelentették kilépésüket az egyesületből, számos szerkesztőség pedig kilátásba helyezte, hogy elhagyja az MLE-t.

Ezt is ajánljuk a témában

A lapkiadó egyesület botránya miatt levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója és tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese. A Liszkay Gábor, Kálmán Erika és Csermely Péter által aláírt levelet szöveghűen közöljük.

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszony!

A Magyar Lapkiadók Egyesülete elnöke, Kovács Tibor és főtitkára, Havas Katalin tegnap egy állásfoglalást és felszólítást juttatott el Önhöz, amelyben a Magyar Országgyűlés nagy többsége által elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt elemzik és minősítik. A feladók Önhöz címzett levelükben szándékosan hamisan azt állítják, hogy az állásfoglalás a Magyar Lapkiadók Egyesületének véleményét tükrözi. Ez nem igaz. A Mediaworks Hungary Zrt. az MLE árbevételt és olvasottságot tekintve kiemelkedően legnagyobb tagjaként erről a levélről és állásfoglalásról nem tudott, mint ahogyan a többi tag és az elnökség sem, ezekről szavazás nem volt, közös döntés róluk nem született. Kovács Tibor elnök és Havas Katalin főtitkár politikai akciót hajtottak végre, tényleges hatáskörüket messze túllépve jártak el, az Önnek címzett sorok kizárólag az ő egyoldalú és elfogult magánvéleményüket tükrözik. Kérjük tehát, hogy Köztársasági Elnök Asszony a levélben és az állásfoglalásban leírtakat ezen szempontok figyelembevételével értékelje. A Mediaworks Hungary Zrt. az akció nyilvánosságra kerülése után Kovács Tibort felszólította, hogy az egyesület egységes véleményét messzemenően nem tükröző rosszhiszemű irományait azonnal vonja vissza, ellenkező esetben a Mediaworks megszünteti tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében.

A levél előzménye az volt, hogy a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) december 13-án hosszú közleményt tett közzé honlapján, amelyben sok más mellett az szerepel, hogy a szuverenitásvédelmi törvény az egyesület szerint szembe megy az alaptörvény szellemével és alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot, megnehezítse a szerkesztőségek, újságírók munkáját.

A MLE elnöke és főtitkára az egyesület nevében az államfőhöz fordult, arra szólítva fel Novák Katalint, hogy ne írja alá a parlament által megszavazott jogszabályt.

A Mediaworks tegnap este közleményben határolódott el az egyesület nevében tett állításoktól, de az MLE elnökének és főtitkárának akciójára számos szerkesztőség is reagált. A Magyar Demokrata hetilap kiadója, az Artamondo kft. például közleményben tudatta, hogy elfogadhatatlannak tartja az eljárást, és az állásfoglalás nyilvános visszavonását követelte. A Képmás Magazin szintén megdöbbenésének adott hangot, követelve az egyeztetés nélkül kialakított szöveg visszavonását. Kilépését helyezte kilátásba a Médiapiac.com is.

Egyértelmű lépésre szánta el magát a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. is. A cég vezetője, Demeter Szilárd bejelentette, hogy a PKÜ azonnali hatállyal kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből. Hasonlóan cselekedett az Index.hu is, amely rögzítette: immár második alkalommal fordul elő, hogy az MLE vezetése megkerülte tagságát az állásfoglalások kiadásakor, ezért az Index a tagságát nem hosszabbítja meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 17. 22:18
Igazuk van! Szükség van egy új ÁVH-ra…a Pegazus kevés… Verjük vissza a szotyializmus ellenfeleit! Az a gyanús,ami nem gyanús! Éljen és virágozzon Bástya elvtárs! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
B_kanya
2023. december 14. 21:15
"Ugandai BubuB_kanya 2023. december 14. 19:19 Akkor Orbán et. lesz likvidálva a bunkó moszkovita trolljaival." Jaja, európaji érték a fuckrán halállista :)
B_kanya
2023. december 14. 21:13
Ugandai BubuB_kanya 2023. december 14. 19:12 "Akik mellé Manilábôl kell munkás, mert másképp jön az államcsőd." Negyedévente jön, 2010 óta :)
B_kanya
2023. december 14. 21:12
szutykok 2023. december 14. 19:08 "Megkezdi az EU a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával Orbán Viktor kiment a szobából, amikor a döntés megszületett, de nem vétózott." Nem érti a hohol náci. :)) Nincs 27 igen - nincs csatlakozás. Az feltűnhetne neki, hogy kócosfog őrjöng, de hát hülye. Azért mo$$lékos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!