Jövőre is megmarad az extra SZÉP-kártya feltöltés

2023. december 20. 20:08

Jövőre már nem lehet hideg élelmiszerre költeni a SZÉP-kártyára feltöltött egyenleget, de a munkáltatók kedvezményes extra feltöltési lehetősége várhatóan megmarad.

2023. december 20. 20:08
Nagy Kristóf

Jövőre is lehetőségük lesz a 450 ezer forintos kereten felül további 200 ezer forintos, egyszeri SZÉP-kártya feltöltésre a munkáltatóknak – tudta meg a Mandiner a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) szerdai ülését követően.

Mint ismert, idén augusztustól van lehetőségük a vállalkozásoknak arra, hogy az évi 450 ezer forintos kereten felül – egyösszegben – további 200 ezer forintot töltsenek fel a SZÉP-kártyára kedvezményesen. Az összeget a 15 százalékos személyi jövedelemadóval kell csökkenteni, illetve a munkáltatónak 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell megfizetnie, nem terheli ugyanakkor a 18,5 százalékos tb-járulék. A munkáltatóknak átmenetileg 2023. augusztusától december 31-ig lenne lehetőségük a további feltöltésre.

Információink szerint ez a 200 ezer forintos egyszeri, egyösszegű feltöltési lehetőség 2024-ben is megmarad. Fontos változás ugyanakkor, hogy az eredeti terveknek megfelelően a munkavállalók a feltöltött SZÉP-kártya egyenlegüket csak 2023 végéig tudják hideg élelmiszer vásárlására felhasználni, vagyis jövő januártól már nem költhetünk a kártyáról az élelmiszerüzletekben.

Jövőre a korábbiakhoz hasonlóan szálláshely-szolgáltatásra és például éttermi szolgáltatásra lehet felhasználni a feltöltött egyenleget abban az esetben is, ha az idei évben nem lett teljesen elköltve a feltöltött összeg. A kormány célja a SZÉP-kártya bevezetésével az volt, hogy a hazai turizmust és vendéglátást támogassa, az átmenetileg megnyitott élelmiszervásárlási lehetőséggel az orosz-ukrán háború és az uniós szankciók következtében megnövekedett lakossági terheket igyekezett tompítani a kormány. A SZÉP-kártya eredeti célja már évek óta teljesül, mivel hozzájárul a belföldi turizmus élénkítéséhez, miközben a legnépszerűbb egyenleg-felhasználás a vendéglátásban a jellemző.

Ezt is ajánljuk a témában

Jövőre tehát – hasonlóan az idei esztendőhöz – összesen legfeljebb 650 ezer forint béren kívüli juttatást kaphatnak a dolgozók a vállalati szférában a SZÉP-kártyára.

Információink szerint a VKF ülésén szó volt a foglalkozás-egészségügyi rendszer átalakításáról is. Mint ismert, az Országgyűlés a múlt héten szavazott arról a törvénymódosításról, amely megszünteti az általános kötelező üzemorvosi vizsgálatot. A jövőben kormányrendeletben szabályozza a kormány, hogy mely ágazatokban marad kötelező az orvosi szűrés. A változtatás célja a rugalmasság.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/MTVA

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2023. december 21. 10:46
magyarul: mar nem lehet szepkartyaval fizetni a botba vagyis, megfoszjak a magyar enbereket a joguktu kosz, Ormany
bagira002
2023. december 21. 00:49
Szép kártya pénzből ha boltban vásárolunk szinte egész havi létfontosságú élelmet megvehetjük . Igazi segítség . Újabb rendelet szerin nem olcsó egy drágább éttermekben azon a pénzen csak 3x ehetünk . Kormány hasson oda hogy az éttermek a dolgozót ne rabolják ki.
bagira002
2023. december 21. 00:39
Hogy is van sokan kisebb településen laknak naponta nagyobb városba bejárnak dolgozni , kb 50 km utazhat hogy a szép kártyáról a pénz értékét leegye . Közben az éttermek az árakat emelik , így is duplája mint pár évvel ezelőtt. Mi van akkor ha a dolgozó nem igényli a turista kajálást , inkább a konyhára költené az lenne a nagy segítség mint eddig .Jó hogy adnak csak át kellett volna gondolni hogy a dolgozónak mire van szüksége .
bagira002
2023. december 21. 00:26
Szép kártyával boltokban nem vásárolható , na ez nagy kibaszás ,igazi segítség boltokban lehetett vásárolni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!