Ekkora pofonba szaladhatott bele az Amnesty-vezér testvére

2023. december 20. 06:37

A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy miután egy korrupciós ügyben jogerősen elítélték Vig Mórt, az ügyvéd tiszta lappal akart indulni és töröltetni kívánta priuszát. Vig Dávid Amnesty-vezér testvérét november végén tartóztattak le egy több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával.

2023. december 20. 06:37
Vig Dávid

Majdhogynem szentként jellemezte magát a sok száz milliós költségvetési csalási ügy miatt jelenleg is letartóztatásban ülő Vig Mór abban a bírósághoz benyújtott beadványában, amivel a rá korábban kiszabott, jogerős büntetéssel járó hátrányos jogkövetkezményektől szeretett volna szabadulni – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy a társadalom hasznos tagja, karitatív tevékenységet végző alapítványoknak, szervezeteknek segít, mi több, az ítélet óta büntetőeljárás sem indult ellene.

A beadványról egyébként a következő tudható: azt a korrupciós ügyet érinti, amely a fellelhető bírósági határozatok szerint egészen 2016-ig nyúlik vissza: ekkor indult eljárás a rendőrségen szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt egy férfi ellen, akinek védelmét Vig Mór látta el. Az ügyvéd, miután a sértettet nem erőszak ügyében hallgatták ki a rendőrségen, annak épülete előtt kétszer is azt az ajánlatot tette az áldozatnak és az ügyben ugyancsak tanúként szereplő barátjának, hogy ad nekik 400 ezer forintot, ha visszavonják terhelő tanúvallomásukat. Ezt ők nem fogadták el.

Vig Mór ellen vádat emeltek, ügye több fórumot is megjárt, írja a Magyar Nemzet; a végső, jogerős döntést 2022. január 25-én a Kúria hozta meg, amely vesztegetés bírósági vagy hatósági eljárásban bűntette miatt mondta ki bűnösnek,

  • és egy év börtönbüntetésre ítélte a jogászt;
  • a szabadságvesztés végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztették;
  • Viggel szemben 300 ezer forintig terjedően vagyonelkobzást is elrendeltek, illetve öt évre eltiltották az ügyvédi foglalkozástól is.

Ezen ügynek hátrányos következményeitől szeretett volna megszabadulni Vig; a lap pedig most megtudta, az ügyvéd kérvényét néhány nappal ezelőtt a Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzéssel elutasította.

Mint arról a Mandiner.hu több alkalommal is beszámolt, Vig Mór egy november végi adóhatósági razziát követően került a közvélemény középpontjába. A házkutatások után az adóhatóság több száz milliós számlagyár működtetésének gyanújával csapott le az ügyvédre, kinek letartóztatását a bíróság el is rendelte.

Nem sokkal később derült ki, hogy nem ez a férfi egyetlen ügye:

Vig egy jelenleg is körözött bűnöző társaságában vehetett részt egy nemzetközi csalássorozatban.

Ezt is ajánljuk a témában

Viget emellett korábban azzal is meggyanúsították, hogy megverette felesége volt párját, igaz, az eljárást végül bizonyítékok hiányában megszüntették. Az ügy ugyanakkor ezzel még nem ért véget, mert a sértett pótmagánvádat nyújtott be, amit a bíróság befogadott, így ez a súlyos testi sértés kísérlete miatt indult eljárás a Budai Központi Kerületi Bíróságon (BKKB) még folyamatban van.

Vig Mór az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Borítókép: Vig Dávid (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. december 20. 10:29
Számomra nem derült ki egyértelműen a cikkből, szóval csak a biztonság kedvéért kérdezem: Vig Mór az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére?
teljesenertelmetlen
2023. december 20. 07:29
Ki fog itt még derülni egy-két érdekes dolog. Nagyon csodálkoznék, ha az amnesty külföldi támogatásai körül nem tevékenykedett volna... Lásd még: hazaárulás.
RasPutin
2023. december 20. 06:52
Akkor újra. Aki fiktív számlákat befogad az NEM számlagyáros hanem adócsaló. Aki fiktív számlákat állít ki az a számlagyáros. Ez a számlagyár. https://444.hu/tldr/2022/03/11/mindent-megoldunk-mindent-is-igy-iranyitottak-a-kozpenzben-uszo-nagyvallalatokig-ero-szamlagyarat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!