Politikai megrendeléseket teljesít Vig Dávid, az Amnesty International vezetője

2023. december 19. 09:59

A szervezet igazgatójának testvérét, Vig Mórt, korábban vesztegetéssel és költségvetési csalással ítélték el.

2023. december 19. 09:59
null

Az már egy ideje köztudott, hogy az Amnesty International politikai megrendeléseket teljesít, ezt pedig nem más, mint maga a szervezet korábbi igazgatója erősítette meg. Ahogy azt korábban megírtuk, Jeney Orsolya egy nyilvánosságra került Skype-interjúban beszélt hosszasan arról, hogy a papíron civil szervezet politikai megrendeléseket teljesít. Mint akkor elmondta: erős belső nyomás helyeződött rá, hogy kvázi ellenzéki szerepben, akár indokolatlanul is bírálja az Orbán-kormányt a médiában. 

Egyszer azt a jelzést kaptuk belülről, hogy sokkal hangosabbak legyünk Orbán ellen – közölte, hozzátéve: ez a kérés túlment az Amnesty keretein” – fogalmazott.

Jeney az interjúban arról is beszélt, 

hogy a migrációról szóló népszavazás előtt az Amnesty távolmaradásra buzdította a választópolgárokat. 

Mint mondta: „Arra próbálták rábírni az embereket, hogy ne menjenek szavazni. Ám mivel az Amnesty egy emberi jogi szervezet, én azt vallottam, hogy tisztelnünk kell az emberek jogait és a szabad gondolkodásét. Nem kellene megmondanunk az embereknek, hogy mit tegyenek. Nekünk annyi a feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmüket bizonyos ügyekre, amiből aztán ők le tudják vonni a megfelelő következtetést” – fogalmazott, majd hozzátette, előfordult olyan is, hogy a szervezet egy olyan kommünikét adott ki a nevében, amelyet át sem olvashatott.

Az Amnesty ellenzéki szerepvállalása tovább erősödött azóta, hogy a több száz milliós adócsalással gyanúsított exügyvéd testvére, Vig Dávid tölti be az igazgatói posztot.

Ahogy lapunk elsőként számolt be róla, Vig Dávid, a szervezet vezetője azért került kínos helyzetbe, mert november végén elfogták a praxisától eltiltott ügyvéd testvérét, akit egy több szász milliós számlagyár működtetésével hozott összefüggésbe az adóhatóság. A NAV Vig Mórt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja, a bíróság pedig elrendelte a letartóztatását. A vesztegetési ügyben jogerős ítélet született: az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére pedig egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Terhelt múlt

Arról is írtunk már, hogy nem elég, hogy a Vig Mórhoz köthető üzleti körök összekapcsolódtak a baloldal 2022-es választási koalícióját segítő egyik vállalkozással, a Webpredict Kft.-vel is – amelynek tulajdonosa és ügyvezetője a Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz köthető a Dessewffy Tibor volt – most kiderült, hogy az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvére emellett aktív tagja és szervezője volt a nemzetközi Soros-hálózatnak is: 

dolgozott a Magyar Helsinki Bizottságnál és a Soros-alapítványnak nevezett Open Society Foundationsnél is.

A vesztegetés ügyéhez visszatérve, a rendelkezésre álló bírósági dokumentumokból kiderül, hogy az események egészen 2016-ig nyúlnak vissza. Ebben az időszakban kezdődött eljárás egy férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon (jelenleg Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság), akit szexuális erőszak bűncselekménnyel és más bűncselekményekkel vádoltak. A vádlott jogi védelmét Vig Mór látta el. A vád szerint, miután a szexuális erőszak áldozatát tanúként meghallgatták, Vig Mór a rendőrség épülete előtt pénzajánlatot tett az áldozatnak és az ügyben tanúként szereplő barátjának. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Amnesty jó ideje tudatosan rombolja hazánk nemzetközi megítélését. Pár héttel ezelőtt például hét másik „civil” szervezettel együtt felszólították az Európai Unió illetékes minisztereit, hogy szigorúbban lépjenek fel a kormány ellen – írja a Magyar Nemzet. A közös közleményben – amelyben részt vett az Open Society Foundations – arra szólítottak fel, hogy a 7. cikk szerinti eljárás alapján vonják felelősségre a magyar kormányt.

A portál arra is emlékeztet, hogy Vigék korábban a gyermekvédelmi népszavazás ellen indítottak kampányt, amelynek külföldön is volt visszhangja. Emlékezetes, hogy 2022 januárjában az Amnesty, illetve több LMBTQ-szervezet (köztük az ellen-kampány másik főszervezője, a Háttér Társaság) közös közleményt adott ki, amelyben arra buzdítottak, hogy az emberek szavazzanak érvénytelenül a gyermekvédelmi népszavazáson. 

Szerintük ugyanis a referendumban megfogalmazott kérdések „sértették az LMBTQ-emberek méltóságát”.

A kampányba Vig Dávid is beszállt, aki úgy nyilatkozott:  „érvénytelen kérdésekre érvénytelen választ kell adni”.

Érthető tehát, miről beszélt a szervezet korábbi igazgatója, Jeney Orsolya, mikor azt mondta a kiszivárgott Skype-interjúban, hogy az elmúlt időszakban az Amnesty International a korábbinál erősebben átpolitizált szervezetté vált, és sokkal inkább az ellenzék részeként viselkedik.

Ezt is ajánljuk a témában

Jeney szerint annak következményeként, hogy a hazai politikai élet szereplői eltúlozva és a kontextusukból kiragadva tálalnak bizonyos dolgokat, torzul Magyarország nemzetközi megítélése. Kiemelte azt is, hogy

az Európai Parlament is az említett beszámolók alapján tárgyalja az itteni ügyeket.

A különböző kattintásvadász címekkel könnyen lehet befolyásolni a kormányt nagyon utáló olvasóközönséget, akik hajlamosak bármit elhinni, ami Orbán Viktor ellen szól, és sokszor magát a cikket sem olvassák el. Ez olyan hiba, amit egy politikán kívül működő szervezet nem követhet el” – jegyezte meg az interjúban.

Jeney Orsolya 2017. január 15-én távozott az Amnesty éléről, mert szülési szabadságra ment. A helyét Iván Júlia vette át, akinek ideiglenes igazgatókét a határozott idejű szerződése 2018. szeptember végén lejárt, és fáradtságra hivatkozva nem is akarta folytatni ezt a munkát. Ezután – pályázat útján – került az igazgatói pozícióba Vig Dávid, aki jelenleg is vezeti a szervezetet.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bendzsó Boy
2023. december 19. 10:47
Minden külföldi behatást a politikába meg kell szüntetni! Az ilyen álcivil politikai szervezetet be kell tiltani, mivel senki nem választotta meg őket és befolyást gyakorolnak idegen érdekekben a politikánkra! Magyarul rossz hírünket keltik a világban ha nem liberális a kormány és nem követjük szolgai módon érdekeinket feladva őket!
Bodzay
2023. december 19. 10:40
Elnézést a tévedésért, Daniel transparensys volt, de tökmindegy.
Horst_Tappert
2023. december 19. 10:36
A Prónay-módszerrel kellene megoldani ezt a problémát...
Bodzay
2023. december 19. 10:33
Genosse Freund is amnesztys volt. Működnek a civil keltetōk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!