Pressman Ukrajna EU tagsága miatt fenyegeti Magyarországot

2023. december 05. 22:24

Putyin-pártisággal vádolta Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt.

2023. december 05. 22:24
null

David Pressman amerikai nagykövet az AmCham Patrons vacsoráján kioktatta a kormányt és Putyin-pártisággal vádolta Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt – derült ki a Magyar Nemzetnek eljuttatott levélből.

„Az Egyesült Államok minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere. Mi vagyunk Magyarország harmadik legnagyobb befektetője, második legfontosabb kereskedelmi partnere, és az Európai Unión kívüli vezető exportpiaca” 

− mondta.

Majd így folytatta: „Amikor a miniszterelnök az Egyesült Államokat Magyarország egyik legfőbb ellenfelének nyilvánítja, vagy nyilvánosan kijelenti, hogy az Egyesült Államok kormánya megpróbálja megdönteni kormányát, akkor ezek a szavak nemcsak Washingtonban, DC-ben landolnak, hanem az Önök főhadiszállásán, a tanácsteremben”.

Magyarországban egy olyan szövetségest lát a diplomata, 

„amely a NATO szövetségeseire támaszkodik, de jól érzi magát, ha figyelmen kívül hagyja ugyanezen szövetségesek és a mi Szövetségünk érdekeit, ideértve az európai háború idején is”.

Putyin-pártisággal vádolja Orbánt

 „Ez a figyelmen kívül hagyás nyilvánvaló, amikor a miniszterelnök átöleli Putyint, amikor kormánya azzal fenyegetőzik, hogy feltartja szomszédjának, Ukrajnának a rendkívül szükséges segélyeket, miközben ukrán férfiakat, nőket és gyerekeket gyilkolnak meg háborús bűnösök. Amikor a független médiát és a civil társadalmi szervezeteket vizsgálják és támadják. Amikor a bírákat maszatolják.

 Amikor a nemzet meg akarja erősíteni kapcsolatait Oroszországgal egy olyan időszakban, amikor szövetségesei elszigetelik” 

véli Pressmann.

Hozzátette: „A miniszterelnök éppen tegnap ismertette Magyarország filozófiáját e döntések mögött. Magyarország külpolitikája szerinte »radikális«. Diplomataként azt állítom, hogy 

országaink nemzeti érdeke egy olyan külpolitika fenntartása, amely tartós értékeken, közös érdekeken és a szövetségesek közötti hosszú távú stratégiai kötelezettségeken alapul, és amely példátlan stratégiai előnyökkel járt”. 

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2023. december 07. 06:12
Hagyni kell még egy ideig, égesse magát és szolgáltasson minél több bizonyítékot gyűlöletkeltő, felforgató és uszító tevékenységére, aztán ki kell utasítani a gecibe.
5m007h 0p3ra70r
2023. december 07. 00:33
>>>Tommaso 2023. december 05. 23:45 "Orbánék nemzetellenes politikát folytatnak. Ennek ellenére megválasztották őket... <<< Az elméd egy Rejtő regényben ragadt. Ami azért meglepő mert jól láthatóan nem tudsz olvasni.
bagira002
2023. december 06. 22:51
Útilaput a talpa alá.
Paróczai László
2023. december 06. 18:10
Nektek mi is az érdeketek? Káosz, felfordulás, halál, háború, minden egyes ország belügyeibe beleszólni, zűrzavart csinálni! jó szándéknak a csírája nincs benned pressman! Jobb lenne ha el indulnál haza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!