Vizsgálja az RTL Sztárbox című műsorát a médiahatóság

2023. november 15. 09:10

Megvizsgálja a médiahatóság, hogy a Sztárbox című műsor mindenben megfelel-e a törvény előírásainak és a hatósági ajánlásoknak. Az RTL Klub új műsorában a celebek mellett már baloldali politikai aktivisták is ringbe szálltak.

2023. november 15. 09:10
Nagy Kristóf

Nem érkezett eddig lakossági bejelentés az RTL Klub Sztárbox című show-műsorával kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságoz (NMHH), ugyanakkor megkeresésünk nyomán hatósági ellenőrzés keretében megvizsgálják az érintett műsorszámot – tájékoztatta a Mandinert a médiahatóság.

Megkeresésünkre azt közölték, hogy az NMHH a gyermekvédelmi rendelkezések érvényesülését ellenőrző rendszeres hivatalból indított célvizsgálatok mellett állampolgári bejelentések alapján is végez hatósági ellenőrzéseket. Ha a hatóság a hatáskörébe tartozó jogsértést tapasztal, minden esetben eljárást indít.

Káromkodás, politika, szexizmus

Október végén – 18 év szünet után – ismét elővette az RTL Klub az annak idején rendkívül népszerű Sztárbox című műsorát. Az élő show-ban celebek, hírességek és ezúttal baloldali politikai aktivisták is ringbe szállnak.

A lement adásokban elhangzottakkal kapcsolatban több kritika is érte a műsort. A káromkodás, a szexuális utalások és a többi, ebben a műfajban általános kritikák mellett a legnagyobb megdöbbenést az keltette, hogy két, eredeti szakmájában kevésbé ismert színész is szerepel, akik inkább politikai szerepükkel váltak ismertté.

Miért hír a Sztárbox a Mandineren?

Az RTL-en futó műsor több szereplőjének is volt/van közéleti-politikai kötődése. Molnár Áron Noár például rendszeres résztvevője a hazai ellenzéki tüntetéseknek, megmozdulásoknak, valamint A noÁr-mozgalom fő aktivistájaként célja a „rendszer” lebontása. A színész főbb megmozdulásairól itt olvashat részletesebben.

Nagy Ervin többek között Rákay Philippel és a Megafonnal is összetűzésbe került már a hazai nyilvánosságban, valamint az ellenzéki oldal kapcsán korábban bejelentette: Márki-Zay Péter szekerét fogja tolni.

Molnár Áron noÁr, a műsor egyik főszereplője, politikai aktivista Facebook-bejegyzésében a férfiak szexuális felsőbbrendűségének kihangsúlyozását vetette a műsorvezetők szemére. Mint fogalmazott: „Amíg a férfiak küzdelmei előtti felkonferálásában és bemutatásban minden férfi kőkeménynek, erősnek volt titulálva, addig a nők küzdelmei előtt a felkonferálás a sminkről és a rúzsról szólt. Mintha a nők nem pont annyit tettek volna bele és nem pont ugyanolyan keménységgel készültek volna, mint mi.”

Iványi Gábor a Sztárboxban

A korábbi adásokban – a műfajban jellemző – a trágár beszéd és a szexuális utalások mellett a politikai vonal sem maradt el. A baloldali aktivista Molnár Áron noÁr a győzelmét Iványi Gábornak, a baloldal politikai szerepet is vállaló, lelkészének ajánlotta. Iványi rendszeresen keményen bírálja a kormányt, szerepének megítélése pedig rendkívül ellentmondásos: van, aki szerint a karitatív tevékenysége példamutató, mások szerint a baloldali szociális maffia egyik vezéralakja.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindent a nézettségért: Molnár Áron politikai aktivista és a Márki-Zaynak kampányoló Nagy Ervin bunyózott a RTL új műsorában – elrajtolt a Sztárbox

Nem akármilyen all star csapatot rántott össze az RTL, hogy az őt hétről-hétre verő TV2 nyomába eredjen: a tavaly még Márki-Zaynak kampányoló Nagy Ervin és a baloldal összes tüntetésén megjelenő Molnár Áron is ringbe lépett vasárnap este.

Ezt is ajánljuk a témában

A gyanú szerint Iványi, a balliberális oldal ünnepelt sztárja a saját alkalmazottait is megkárosítja

A komoly politikai szerepet is vállaló, a kormányt keményen ostorozó lelkész szerepének megítélése rendkívül ellentmondásos, van, aki szerint a karitatív tevékenysége példamutató, más szerint a liberális szociálisellátó-maffia egyik vezére.

A Médiatanács egyik legfontosabb feladatának tekinti a műsorszámok korhatári kategóriákba sorolási kötelezettség és az ehhez kapcsolódó közzétételi szabályok betartásának számonkérését, és az előírásokat megsértő médiaszolgáltatók szankcionálását – emelte ki az NMHH.

Hozzátették: a törvény szerint csak a médiaszolgáltató tartozik felelősséggel a törvényben foglaltak betartásáért, a hatóság egy műsorgyártó vagy egy műsorszámban szereplő személy felelősségét nem vizsgálhatja.

Az előre borítékolható politikai utalások és a szexuális megnyilvánulások miatt tehát a korhatás besorolását is ellenőrzi a hatóság. Ha csak a 12 éven aluliak számára nem ajánlott Sztárbox műsorában elhangzottak nem felelnek meg az alkalmazott korhatár besorolásnak, az RTL Klub ellen hatósági eljárás indulhat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ebben az országban szó szerint akármit meg lehet csinálni – és ez most már biztos

Aki beveszi, hogy a Sztárbox semmi más, mint nettó szórakoztatóipari produkció, az sajnos mérhetetlenül naiv. Kacsoh Dániel írása.

Nyitókép: Nagy Ervin és Árpa Attila a Sztárboxban – képernyőfotó

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik