Ebben az országban szó szerint akármit meg lehet csinálni – és ez most már biztos

2023. november 03. 05:50

Aki beveszi, hogy a Sztárbox semmi más, mint nettó szórakoztatóipari produkció, az sajnos mérhetetlenül naiv.

2023. november 03. 05:50
null
Kacsoh Dániel

Bonyolult dolog ez a diktatúra.

Kezdjük ott, hogy Magyarországon az van (igen, diktatúra), mégpedig nagyjából 2010 óta. Illetve egyesek szerint 2011-ben kezdődött el úgy igazán, amikor országos lapok a később az Európai Bizottsággal egyeztetve véglegesített médiatörvény miatt kijelentették: megszűnt a sajtószabadság. Mások a hosszú évek óta alkotmánysértő állapotot is felszámoló választási törvénymódosítástól datálják a demokrácia megszűnését, s persze akad olyan is, aki az Alaptörvényt okolja, mondván, az olyanokat állít, hogy a házasság egy nő és egy férfi közötti életszövetség. Őrület!

A csavar ott van a történetben, hogy a hibrid rezsimként és választási autokráciaként is emlegetett rendszer ugyan diktatúra, ám az ellenzéki pártok az elmúlt tizenhárom évben minden választáson elindultak, sőt, 2014 után meg is nyerték az időközi voksolásokat,

lebontva – időlegesen – a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségét.

Aztán az elnyomás odáig fajult, hogy 2019 októberében a legnagyobb, vagyis a budapesti önkormányzatot vette be a balliberális oldal: Karácsony Gergely főpolgármester, Gyurcsány Ferenc pedig a közgyűlési többség birtokosa lett. Sőt, jó pár megyei jogú városban is ellenzéki polgármester irányít azóta, több-kevesebb sikerrel.

Apropó ellenzék! Ők megmutatták, hogy tudnak valódi demokráciát szervezni, lásd előválasztás! Igaz, sokan közülük valahogy úgy vannak már a 2021-es hókamókával, ahogyan a KFT slágerének vonatkozó sorában áll: „Utólag úgyis az egészet letagadom.”

A magyar politikai erőviszonyokra alighanem Dobrev Klára adta a legfrappánsabb megfejtést a baloldalról, amikor a 24.hu-nak úgy nyilatkozott:

diktatúra van, de 2026-ban nyer az ellenzék. Ha élne, a gordiuszi csomót átvágó Nagy Sándor most alighanem könyörögne a receptért.

És hát úgy alakult, hogy ebben a fojtogató légkörű országban, ahol egyes ballib megmondóemberek szerint még a Kádár-rendszerhez képest is kisebb a szabadságfok (legutóbb talán Kepes András jelentett ki valami ilyesmit a nyolcvanas évek és a jelenkor médiaviszonyait taglalva a Telexen),

a második legnézettebb, minden háztartásba eljutó kereskedelmi tévécsatorna úgynevezett sztárokat kezdett bokszoltatni.

Az egész koncepció otromba, vitákat is szült, de most nem ez a lényeg. Ha igaz lenne mindaz, amit a jelenlegi kormány fejére ráolvastak az elmúlt kábé egy évtizedben, akkor ez a műsor nem jöhetett volna létre. Pláne nem úgy, hogy két, nettó kormányellenes aktivista (civilben színész) szereplője, sőt, talán főszereplője is van a produkciónak.

Ezt is ajánljuk a témában

Mielőtt valaki a logikát kicsavarná: a törvények betartásával minden médium olyan műsort csinál, amilyet csak akar, a nézettségért, a bevételért, vagy egyéb célokért, és jól is van ez így. Csak aztán ne mondja senki, hogy ezt nem lehet meg azt nem lehet!

Visszatérve a ringbe: ily módon a csatorna árukapcsolást hajtott végre, hiszen miközben közérdeklődésre sajnos nagyon is számot tartó verekedéseket szervezett le a kamerák előtt, arra elvileg nem alkalmas szereplőkkel, a mozgalmár

Molnár Áron például úgy üthetett ki hevülten egy ártatlan fodrászt, hogy az ebből realizált dicsőségét a kormány kérlelhetetlen és engesztelhetetlen ellenfelének, az ellenzék majdnem-államfőjelöltjének, Iványi Gábornak ajánlotta fel.

A Budapestre nemrég lángoló utcákat álmodó, egyfajta ballib civil vezérnek felépített Nagy Ervin ugyanakkor kicsit veszített a nimbuszából, amikor a kiütése után nyögdécselve fetrengett a földön. De csak azért, mert korábban azzal hencegett, ilyet ő szokott csinálni másokkal. Hát, úgy néz ki, Árpa Attilával nem.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyelőre itt tart ez a kiváló médiatartalom, de jön a folytatás. Mindenesetre aki beveszi, hogy ez egy nettó szórakoztatóipari produkció, az menthetetlenül naiv.

Sebaj, itt ilyet is lehet!

Csak hagyjuk már az olyan lózungokat, hogy vannak a valódi színészek (értsd: Nagy Ervin és Molnár Áron), meg a jobbos színészek! És elég abból a szövegből is, hogy itt nincsen sajtószabadság! Egy magyar állampolgár interneten, tévén vagy rádión is olyan információhoz jut hozzá, amilyenhez csak akar. Még Sztárboxot is nézhet, ha kedve szottyan.

(Nyitókép: képernyőfotó)

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. november 03. 17:49
Minden szinten hasít a NER. --- Egyre kevesebb forintot ér az euró. ---- Svédek a NATO rá várnak. 1949 óta. Pár évet még kibírnak. --- Gyurcsány Ondó Ferenc tajtrészegen döglik a dikóján. Hírek
Akitlosz
2023. november 03. 16:58
Az ilyen Kacsoh Dániel félék, ifjú kereszténydemokraták, fidelitasosok nézik az ilyen műsorokat. Nyilván csak azért, hogy feljelenthessenek, hegyi beszédeket tarthassanak erkölcsi okulásul. A Mandiner tölti meg magát önként és traktálja az olvasóit a legalja dolgokkal. Ez a "konzervatív értékrend". A legalja bulvár.
mreinstand-2
2023. november 03. 16:29
Nem ártana a sajtószabadság fogalmát tisztázni. A közpénzből kitartott orbanista cselédek azzal akarják hülyíteni a magyarokat, hogy az a sajtószabadság, amikor az interneten olvashatsz.
kovsa
2023. november 03. 11:56
"Még Sztárboxot is nézhet, ha kedve szottyan." - Húúúú, csak azt ne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!