Se velük, se nélkülük?

2023. november 23. 21:31

Budapest megtartása jelképesen is fontos volna az ellenzéknek, de ez is billeg.

2023. november 23. 21:31
Somfai Péter
Somfai Péter
Klubrádió

„A helyi politikai küzdelmekben csak közös ellenzéki jelöltek vehetik fel a versenyt a Fidesz helyi erős embereivel, a másik pályán minden ellenzéki kis párt maga indít jelölteket, hogy megmutassa – kinek is? – az erejét, a politikai beágyazottságát. Ebből aztán semmi jó nem jön ki. Láttuk a példát: az egyik ellenzéki politikus elkezd gyurcsányozni, miközben egy nagyvárosban a pártja polgármester-jelöltje mögött szeretne összefogáson alapuló támogatást szerezni.

Budapest megtartása jelképesen is fontos volna az ellenzéknek, de ez is billeg.

Máris bejelentkezett két kisebb párt, saját jelöltet készülnek indítani a jelenlegi főpolgármester ellen. Megszólalnak a parlamentbe tavaly frissen bekerült vidéki szalonfasiszták, azt javasolják, hogy pár hónappal a választások előtt – az igazságosabb és arányosabb választás érdekében (!) – jövőre a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg, ne a kerületi polgármesterek legyenek a testület tagjai.

Miközben Lengyelországban az ellenzék megmutatta, hogy közös erővel le lehet győzni a korábbi kormányzó erőt akkor is, ha a választáson azok több szavazatot szereznek, itthon ennek az ellenzéki oldalon semmi foganatja. A lengyel példa csak a Karmelitában szólaltathatta meg a vészcsengőket.

Az előző választások előtt minden erőfeszítés ellenére sem sikerült teljesen kiapasztani az ellenzéki kampánykasszákat, a külföldön élő tehetősebb, liberális gondolkodású magyarok komoly összegekkel támogatták a Fidesszel szemben fellépő politikai erőket. Ez mennyire veszélyes? A Fidesz politikusai már kipróbálták. Orbán maga tapasztalta meg, hogyan lehetett a nyolcvanas években Soros pénzén, a Nyugaton megtanulni az otthoni rendszerbontás technológiáját. Hosszú évek óta gyakorolják azt is, mennyire hatásos beavatkozási eszköz Románia, Szerbia, Szlovákia belpolitikájába a határon túli magyarok szervezeteinek anyagi támogatása. Nehogy valami ilyesmi eszébe juthasson idehaza bárkinek!

Hirtelen megint felkerült a plakátokra a patásördög Soros fia, kihúzták a fiókból a »szuverenitásvédelminek« nevezett törvénycsomagot. Létre jön egy, az »államot« védő hivatal (ÁVH) is, amely börtönnel büntethetné, ha egy párt vagy annak jelöltje külföldről fogad el támogatást a választási kampányában. Sőt! Az önkormányzati választásokon induló szervezetek kampányába belföldi jogi személyek, vagy más szervezetek sem adhatnak támogatást, a tervek szerint betiltják a névtelen adományokat is. Következhetnek a tavaszi fair választások, csak tessék ügyesen gazdálkodni – a semmivel!

Se vele, se nélküle.

Ezt szokták mondani az olyan kapcsolatokban, amikor a felek nem tudnak elválni egymástól, de együtt sem boldogok. Már nem bíznak egymásban, félnek a magukra maradástól, de az elköteleződéstől is. Nem tudnak egymással őszintén beszélni a problémáikról.

Pedig a hazai kis pártok gondjaira is valami ilyesmi lehetne a megoldás.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. november 24. 14:34
"Orbán maga tapasztalta meg, hogyan lehetett a nyolcvanas években Soros pénzén, a Nyugaton megtanulni az otthoni rendszerbontás technológiáját." Az angol liberális politikai filozófiát, meg a brit civil társadalom fejlődését tanulmányozva? Abból aztán biztos sokat profitált.
Gullwing
2023. november 24. 08:57
Öreg komcsi, nem vén komcsi.... Nem lehetne törvényt hozni hogy ezek a levegőt is pénzé kapják? Ez és fajtája jelentős károkat okozott az országnak.
states-2
2023. november 24. 07:49
Inkább se Ferivel, se nélküle. Így se, úgyse nyertek többet választást, komcsik. Országgyűlésit tuti nem, a fővárost majd meglátjuk.
states-2
2023. november 24. 02:55
A lengyel példának köze nincs a magyarhoz, a lengyel gyors soha nem fog megérkezni Magyarországra. Sokkal stabilabb, elkötelezettebb A Fidesz szavazótábora, mint a lengyel jobboldalé, az ellenzék pedig sokkal siralmasabb állapotban van, mint a lengyel. Hogy mást ne mondjak, még kihívót sem képesek állítani Orbán ellen lassan 15 éve, akikkel próbálkoznak, azokkal tragikomédia lesz a választás. Lásd Karácsony, akit elütött a villamos, Makizay, aki pedig meghonosította a politikai kabarét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!