Nemzeti konzultáció a számok tükrében

2023. november 08. 23:08

2023. november 08. 23:08
Tóth Erik
Tóth Erik

Tizenharmadik alkalommal indít nemzeti konzultációt a kormány, és ismét kiemelt fontosságú kérdésekben mondhatnak véleményt az érdeklődők. Orbán Viktor még 2005-ben hirdette meg azt a politikai gondolatot, amely részben a választópolgárok aktív csoportjának véleményét becsatornázva alakítja és/vagy igazolja a végrehajtó hatalom politikai döntéseit. A konzultáció egy népszavazásnál puhább közvetlen demokratikus megoldás, de hatékonysága és eredményessége kiemeli a kampányfogások eszköztárából. Mint minden, a magyarországi konzervatív táborból érkező politikai innovációt, a nemzeti konzultációs gyakorlatot is számtalan kritika éri 2010 óta. A támadások és a negatív kampány fókuszában legtöbbször két dolog áll: a túlzottan leegyszerűsített kérdések, illetve az érdektelenség, merthogy kevesen töltik ki az íveket. Írásomban az utóbbi állítást szeretném árnyalni magyarországi és európai példákkal, hogy meg tudjuk ítélni, mennyiben tekinthető sikeresnek az elmúlt évek tizenkét társadalmi egyeztetése akkor, ha kizárólag az esetszámokat vizsgáljuk meg.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 19. 09:37
Szimpla állampárti propaganda tengernyi közpénzből…🤮
manitowoc
2023. november 09. 01:12
(A nemzeti konzultációt) "hatékonysága és eredményessége kiemeli a kampányfogások eszköztárából." De különösen kiemeli a HITELTELENSÉGE - amit ugye, te ööögyesen elhallgatsz, TotiRiki. A "nemzeti konzultációk" eredményei ugyanis, teljesen hiteltelenek: - a válaszok feldolgozása a nyilvánosság előtt ismeretlen rendszer szerint történik, - a feldolgozás ellenőrzésének hiányában a kormánynak nem tetsző válaszok érvénytelenné tehetők, vagy a számolásból kihagyhatók (ha van egyáltalán tényleges számolás) - semmi sem akadályozza, hogy valaki papíron IS és online IS konzultáljon, - többszöri online (több eszközről, több e-mail címről) válaszadás is lehetséges, Mindezek biztosítják, hogy a kormány olyan eredményeket közölhessen az emberekkel, amilyet csak akar. De persze, mindezt te is tudod, TotiRiki...
Akitlosz
2023. november 09. 00:39
"A konzultáció egy népszavazásnál puhább közvetlen demokratikus megoldás," Nem demokratikus - nincsen szavazás, nem a többség dönt - és nem is megoldás. Semmiben nem dönt. "de hatékonysága és eredményessége kiemeli a kampányfogások eszköztárából" Tehát még a szerző is belátja, hogy csak kampányfogás. Semmi több.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!