Magyar György: Vidnyánszky színházi igazgatóként legfeljebb felmondhat

2023. november 15. 21:16

„Én úgy gondolom, hogy Csák miniszter úrnak nem osztottak lapot ebben a jogviszonyban”.

2023. november 15. 21:16
Magyar G·bor; Magyar Gyˆrgy

Ahogy azt lapunk is megírta Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatója a színházban történt sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Erre reagált Magyar György ügyvéd a Klubrádió műsorában.

Vidnyánszky Attila lemondása indokoltnak látszik, azonban rendkívül teátrális” 

– mondta a Megbeszéljük keddi adásában. Hozzátette: „Vidnyánszky jogviszonya színházi igazgatóként nem közalkalmazotti jogviszony, hiszen nem állami, vagy önkormányzati költségvetési szervezetnél áll alkalmazásban. A Nemzeti Színházat azonban egy bejegyzett gazdasági társaság, hivatalos nevén Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. üzemelteti, amelynek egyetlen részvényese a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Vidnyánszky részvényesi határozat alapján tölti be igazgatói tisztségét, megbízással, megbízási jogviszonyban, vagy munkaszerződéssel munkaviszonyban.”

Az ügyvéd a laikusok számára szóló felvilágosítását azzal folytatta, hogy erre a jogviszonyra teljesen más szabályok vonatkoznak: 

„Itt nem ismerünk olyat, hogy lemondás, csak felmondás van”. 

Nem tartja valószínűnek, hogy Vidnyánszky ne lenne tisztában ezzel. A fent említett okok miatt megjegyezte, hogy a vezérigazgató arról dönthet, hogy egyoldalú jognyilatkozattal megszünteti, vagyis felmondja ezt a jogviszonyt és ebbe kinevezőjének semmilyen beleszólása nincs. 

„Én úgy gondolom, hogy Csák miniszter úrnak nem osztottak lapot ebben a jogviszonyban” 

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy lehetnek olyan egyéb körülmények, amelyek a nyilvánosság előtt ismeretlenek, de a rendelkezésre álló információk alapján így működik a jogviszony megszüntetése.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. november 22. 12:39
“szélsőbalos prokátor…”!? - Szlávláb szerint. Ez a szó foglalt azokra, akik azok. Orbán sem azért szélsőjobbos, mert nem szeretik, hanem azért, mert úgy politizál. (Kisebbség ellenes, elitpárti, közösséggel szemben dolgozik, szítja a mindenféle ellentéteket, antidemokrata, vagyis legfőképpen egyeduralomra törekszik.) Az, h pl. vki náci, az nem szitokszó - legalábbis remélem -, hanem mert olyan jegyeket mutat.
Zokni
2023. november 22. 12:26
“Szinte látom magam előtt, ahogy szétégeti őt belülről a lemondás/felmondás dilemmája!” - mondja Ügyvéd. Egy nagyon fontos dolgot nem sikerül felfognia ebben a nagy “jogászkodásban”. Ha ugyanis a fő felelősök (az igazgató, meg a rendező) nem akarják elveszteni a státuszukat, akkor a “lemondás” után még van egy dobásuk: hogy esetleg “nem fogadják” el. De. Ha Vidnyánszkynak munkaszerződése van - ami az ügyvéd szerint biztos -, akkor azt nem lemondják, hanem felmondják, ami, ha hangosan publikálják, akkor már végleges. (Ha dolgozott volna, tudná, hogy mi a különbség, hogy “ha nem csináljátok meg a vécét, felmondok”, és “ezennel felmondok, mert jobb ajánlatom van” között…) De V. úr és V. úr nem ezt kürtölte szerteszét - amit nyilván az ügyvédje javasolt -, hanem…
Skywalker_bp
2023. november 17. 11:47
Ha pedig Vidnyánszki vezetô tisztségviselô volt, a helyzet ugyanez. A lemondás is ugyanis egyoldalú jognyilatkozat. Nem kell hozzá elfogadás. Csak közlés.
Skywalker_bp
2023. november 17. 11:44
Jogilag tényleg igaza van Magyarnak. Vidnyánszky lemondott és azt a megbízójával/munkáltatójával közölte. ( felmondott jogi értelemben). Ez egyoldalú jognyilatkozat. Nem kell hozzá elfogadás, csak közlés. A címzettel való közléssel hatályosul és megszünteti a jogviszonyt. Jogilag deal done.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!