Gulyás Gergely bejelentette: marad a kamatstop

2023. november 30. 13:01

A csütörtöki kormányinfón a kamatstopról, az EU-s költségvetés módosításáról, valamint Ukrajna EU-s csatalkozásának tervéről is beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter. Összefoglalónk!

2023. november 30. 13:01
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra

A kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány ülésén a két legfontosabb téma az uniós költségvetés módosítása és Ukrajna uniós csatlakozása voltak, amelyek kapcsán a tárcavezető úgy fogalmazott: „mindkét ügy kifejezetten előkészítetlen.”

Az EU költségvetésének módosításáról

A költségvetés módosítása kapcsán a tárcavezető rámutatott: „nincs világos indoklása annak, miért szükséges az EU költségvetésének módosítása” és ami a miniszter szerint „ennél is súlyosabb mulasztása a Bizottságnak” az az, hogy „a hatályos európai uniós költségvetést úgy akarja módosítani, hogy a egyelőre nem hajtja végre”.

Mint Gulyás Gergely rámutatott: „az uniós költségekből történő kifizetésekre nemcsak Magyarország és Lengyelország panaszkodhat joggal, akiktől a Bizottság jogellenesen tartja vissza a bennünket megillető EU-s forrásokat, de a helyreállításai alap is, amely kívül álla a költségvetés” esetében is rendkívól alacsonyak a kifizetések még azoknál az országoknál is, amelyek részesültek ezekből a forrásokból. Mint kifejtette:

„A költségvetésnél is azt látjuk, hogy kifejezetten rosszak azok a számok, amelyek az eddig teljesített kifizetések arányát mutatják és ehhez még hozzájön, hogy Magyarországtól és Lengyelországtól jogellenesen tagadják meg a nekünk járó európai uniós források kifizetését” – szögezte le. 

„Nem hiszünk az ígéretekben, annak hiszünk, ha a Bizottság mostmár folyósítja a bennünket megillető pénzeket” – tette hozzá.

Ukrajna csatlakozásának tervéről

A Bizottságnak ugyan van egy előkészítő anyaga, de abból is csak azt tudhatjuk meg, hogy 

azt még ők sem merik állítani, hogy jelenleg Ukrajna megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyeket a Bizottság a tárgyalás megkezdéséhez feltételként megállapított”

– tájékoztatott Gulyás Gergely. „Éppen ezért ezt az előterjesztést, illetve ennek időzítését nehéz megérteni” – tette hozzá. „Itt is egy teljesen előkészítetlen javaslattal van dolgunk, így Magyaroszág ebben a pillanatban egyik ügyben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez” – mutatott rá a tárcavezető.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy senki nem él vétójoggal, a vétójog intézményét az európai uniós szerződések nem ismerik, közös döntések születnek, ha egy tagállam véleménye eltér a többitől, akkor a közös döntés nem jön létre, éppen úgy, mintha 5 vagy 10 vagy 15 tagállam véleménye tér el a Bizottság javaslatától” – tette hozzá.

Itt vannak a döntések a kamatstopról

A kormány döntést hozott a kamatstopokról – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. Mint részletezte: a kis-, és közepes vállalkozások kamatstopját 2024. április 1-ig meghosszabítják. „Ez 30 ezer vállalkozásnak jelent továbbra is segítséget. Eddig mintegy 80-85 milliárd forintnyi segítséget jelentett, ha ezt átszámoljuk, akkor egy vállalkozásra vetítve ez 2,5-2,7 millió forint” – fejtette ki a miniszter. Szintén

meghosszabbítják a lakossági kamatstopokat is, 2024. július 1-ig. „Ez 300 ezer családot érint. Eddig 160 milliárd forintot spóroltak meg a magyar családok, ami egy családra vetítve 420 ezer forintot jelent” – részletezte Gulyás Gergely.

A diákhitel kamattámogatását is fél évvel, 2024. június 1-ig meghosszabbítjuk – tette hozzá a miniszter.

„Látjuk azt, hogy a kamatstop intézménye is támadás alatt áll, hiszen az országspecifikus ajánlásokban Brüsszel ezeknek az eltörlését javasolja, mi úgy gondoljuk, hogy miután a választópolgároknak az az érdeke, hogy egy magas kamatszint mellett ezek az intézkedések fennmaradjanak, ezért

függetlenül attól, hogy milyen javaslatokat kapunk Magyarországon kívülről, ezeket sajnos nem áll módunkban figyelembe venni és a kamatstopok fenntartását indokoltnak látjuk”

– mutatott rá.

Pályázatok indulnak a zöldenergia tárolására

Gulyás Gergely rámutatott, hogy tárolási kapacitás nélkül nem lehet hatékonyan használni a zöldenergiát. Ezért írtak ki pályázatot a lakosság számára 70 milliárd forint értékben napelemre és tárolásra is, amelyet most a vállalkozásokra is kiterjesztenek.

„Ez lehetővé teszi, hogy tárolókapacitást alakítsanak ki a vállakozások” – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy ehhez költségvetési támogatást, majd később pedig (amennyiben helyreállítási források megérkeznek) előfinanszírozási támogatást is nyújtanak majd. A pályázatokra 2024. február 5-i határidővel jelentkezhetnek majd a vállalkozások, amelyekben foglaltakat 2026. április 30-ig kell majd végrehajtaniuk.

A tárcavezető a Katona József színházban kialakult botrányra úgy reagált: 

ha a jó értelemben vett európai kultúra érvényesülne a fővárosban, akkor a színház  igazgatója már nem lenne a helyén.

Arról, hogy a DK-val szembehelyezkedő Momentum most beállt a Gyurcsányék által támogatott Karácsony Gergely mögé, azt mondta: ez is jól szimbolizálja, hogy egy főnök van a baloldalnak, az pedig Gyurcsány Ferenc. A miniszter szavaiból az is kiderült, hogy a Fidesz még nem döntött saját főpolgármester-jeöltjéről.

Célegyenesben a Budapest Airport megvétele

A Szuverenitásvédelmi Hatóságról elmondta: nagyságát tekintve a lehető legkisebb szervezetben kell gondolkodni, amelyhez ilyen léptékű költségvetés is társul majd. 

A Budapest Airport tervezett megvételéről elmondta: 

a szükséges forrás a rendelkezésre áll, a megállapodás heteken belül megszülethet. 

Gulyást kérdezték a tervezett ukrán nyelvtörvény módosításáról is, de a miniszter értékelése szerint az ukrán parlament előtt fekvő javaslat ugyan kicsit javít a helyzeten, de nem állítja vissza a 2017 előtti állapotokat. 

A miniszter elmondta, hogy vannak tárgyalások a Budapestre tervezett „mini-Dubaj” - ról, de a részletekről Lázár János ad majd bővebb tájékoztatást hétfőn. 

A halálos betegséggel küzdő Karsai Dániel ügyvéd esete kapcsán úgy fogalmazott: „az aktív eutanázia egy olyan veszélyes ajtó, amit nem érdemes kinyitni”.

 

Cikkünk frissül!

 

Nyitókép: MTI/Soós Lajos 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menő manó
2023. december 13. 19:58
Elárulná Gulyás úr minek kérdezték meg a Konzultációban, ha már amúgy is eldöntötték? Én pont erre mondtam nemet. Ezért nem is küldöm el a válaszom a Kormánynak, mert sokadik alkalommal csapnak be!
llnnhegyi
2023. november 30. 15:59 Szerkesztve
dr miniszterelnök még tart egy infót! Bejelenti,hogy júniusban 2x is győzni fonak. Unalmas.
llnnhegyi
2023. november 30. 15:54
Idegbe jöttek a libbcsikommcsi újságírók: Semmilyen botrány! Gyurcsány idejében nem ilyenhez szoktak.
blackorion93
2023. november 30. 15:40 Szerkesztve
.lol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!