Gulyás Gergely: Ukrajna fényévekre van attól, hogy az európai uniós tárgyalásokat megkezdhessük

2023. november 28. 17:38

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a Orbán–Michel-találkozó kapcsán beszélt.

2023. november 28. 17:38
GULYÁS Gergely

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Budapesten kétoldalú egyeztetést folytatott Charles Michel az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak válaszolva beszélt a fontos találkozóról. 

Ezt is ajánljuk a témában

“Nem változott a kormány álláspontja, az amit miniszterelnök úr korábban is elmondott, Ukrajna fényévekre van attól, hogy az európai uniós tárgyalásokat megkezdhessük” – nyilatkozta Gulyás Gergely a mai éves miniszteri bizottsági meghallgatása után arra a kérdésre reagálva, hogy támogatni tudja-e a magyar kormány Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, miután Kijev hirtelen módosítja a nyelvtörvényt.

Ukrajna és az EU-s csatlakozás

„Az EU-ban tagjelöltként is azt hallgattuk, – de amikor az Észak-balkáni országok csatlakozni vágyó országokat támogattuk – hogy objektív kritériumoknak kell megfelelni. Ma az Európai Bizottság által előterjesztett anyag sem vitatja, hogy Ukrajna ezeknek az objektív kritériumoknak, amelyek a tárgyalások megkezdéséhez szükségesek, nem felel meg” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette:

ebből csak egyféle döntés következhet”.

Ursula von der Leyen 

A Süddeutsche Zeitung elemzésében azt írta: az Ukrajnának nyújtott támogatások folytatására adott igenjének további feltételeként Orbán Viktor állítólag azt is kikötné, hogy az általa nem kedvelt jelenlegi uniós bizottsági elnököt, Ursula von der Leyent a 2024 nyarán esedékes európai parlamenti választások után az Európai Tanács ne jelölje újra erre a tisztségre.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy Orbán Viktor ilyen feltételt szabott az Európai Tanács elnökének a Karmelitában, Gulyás Gergely így válaszolt:

Nem voltam jelen, de szinte kizártnak tartom, hogy ez elhangzott volna”. 

Azt is megjegyezte, hogy „általánosságban elmondható, hogy a német sajtót és az ott megjelenteket nem szabad úgy kezelni, mint egy szabad ország szabad sajtóját”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2023. november 29. 02:33
Az a kérdés merül fel, hogy a rendszerváltás óta sorban minden ország kérte felvételét akkor Ukrajna miért nem? Most hirtelen valamiért a semmiből?
julcsi-66
2023. november 28. 21:29
A miniszter Úrnak teljesen igaza van mind ukrajna eu felkészültségét mind pedig a német irányított médiát illetően is.
Reszelő Aladár
2023. november 28. 21:28
Fogalmazzunk úgy, hogy bár Ukrajna fénysebességgel közelít az Európai integrációba még mindig fényévtizedekre van. Tőlem akár teknősévekre is lehet, ha teknős tempóban jár.
macskusz-4
2023. november 28. 20:00
Fel kell osztani kisebb részekre. Aztán egy szimpatikus területre Fidesz kormányzót rakni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik