Friss kutatás: a magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását

2023. november 24. 07:35

A baloldali szavazók azonban némileg megosztottak a kérdésben.

2023. november 24. 07:35

A magyarok nagy többsége egyetért a nemzeti konzultációban megfogalmazott állásponttal: kétharmaduk (69 százalék) ellenzi Ukrajna anyagi támogatását, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós forrásokat, háromnegyedük (74 százalék) pedig elutasítja az ukránok felfegyverzésének további 20 milliárd euróval való finanszírozását is – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

Az Intézet oldalán közölt elemzés emlékeztet arra, hogy a magyar kormány tizenharmadik alkalommal indított nemzeti konzultációt 2010 óta. 

A konzultáció tizenegy kérdése közül kettő Ukrajna pénzügyi segélyezésére vonatkozik. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mint ismert, az EU brüsszeli vezetése további 50 milliárd euróval akarja támogatni Ukrajnát, amelyet 

a magyar kormány mindaddig nem támogat, amíg Magyarország nem kapja meg a neki járó uniós pénzeket.

Ezen felül az Európai Unió további 20 milliárd eurót fordítana Ukrajna felfegyverzésére, mely tervvel szemben a magyar kormány inkább a tűzszünetet előmozdító kezdeményezéseket támogatná.

Megosztottak a baloldali szavazók a kérdésben

A Nézőpont Intézet hangsúlyozta, hogy Ukrajna további támogatásával „nem meglepő mód” a kormánypárti szavazók egysége – 94 százalék – nem ért egyet.

Ugyanakkor a baloldali szavazók ebben a kérdésben is megosztottak. Tízből négyen (38 százalék) a kormány álláspontjával értenek egyet, és csak kevéssel vannak többen (45 százalék), akik támogatnák Ukrajna további finanszírozását a magyar pénzekről való lemondás árán is. 

A Mi Hazánk szavazói kevésbé megosztottak a kérdésben, 

többségük (81 százalék) ellenzi a brüsszeli javaslatot, szemben 15 százalékukkal, akik egyetértenek vele – részletezték.

Az intézet arra is felhívta a figyelmet, hogy minden kiemelt társadalmi csoportban többen vannak azok, akik ellenzik Ukrajna finanszírozását, igaz ez a fővárosiakra (46 százalék) és a felsőfokú végzettségűekre (52 százalék) is.

Békepártiak a magyarok

A magyarok háromnegyede (74 százalék) ugyancsak nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió tagállamai további 20 milliárd eurót adjanak Ukrajna felfegyverzésére.

A magyar kormány békepárti álláspontjával azonban nemcsak a kormánypárti szavazók (95 százalék), de a baloldaliak relatív többsége (48 százaléka) is egyetért 

– húzták alá.

A Mi Hazánk szavazói körében ugyancsak népszerűtlen javaslatról van szó, 89 százalékuk ellenzi, és mindössze 7 százalékuk ért egyet a fegyvervásárlással – derült ki a felmérésből.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: STR / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 24. 15:50
A nemzetellenes magyarok ellenzik Ukrajna további finanszírozását. Ők azt szeretnék, ha Ukrajna megszűnne és a hazánk szabadságharcait többször is kegyetlenül vérbefojtó, hazánkat 45 éven át megszálló, és gyarmatositó Orosz Birodalom ( hadserege) megint Záhonynál lenne. Mondanom sem kell, ezek a hazaárulók mint FIDESZ-szavazók.
Falióra tábornok
2023. november 24. 14:21
https://twitter.com/zoltanspox/status/1727974497301537134 :DDD
patópál
2023. november 24. 10:01
Még csak a finanszírozással sem lett volna gond, ha az elit nem egy füstös hátsó szobában a plebs megkérdezése nélkül dönti el, hogy egy vadidegen országot fog tömni a plebs pénzével.
salátás
2023. november 24. 09:30
vannak ám elképzelések: mi egy szaros milliárd hitelt kapunk meg nagynehezen,addig ukrajna teljesen nyugati pénzekből éljen a lónak a faszát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!