Felmérés: a magyarok többsége ellenzi Ukrajna EU-csatlakozását

2023. november 17. 08:34

Összességében a magyar társadalom a csatlakozás elutasítása felé hajlik.

2023. november 17. 08:34

A magyarok túlnyomó többsége nem támogatja Ukrajna EU-csatlakozását a Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatása szerint – írta meg a Magyar Nemzet.

 A felmérésből kiderül, hogy a magyarok 62 százaléka ellenzi Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozását, míg csupán 26 százalék ért egyet vele. 

A kormánypárti szavazók többsége (78 százalék) elutasítja Ukrajna csatlakozását. Összességébe a magyar társadalom a csatlakozás elutasítás felé hajlik, mivel még a kormány álláspontjával általában szembe helyezkedő, baloldali szavazók 44 százaléka is ellenezné a csatlakozást.

A felmérés alapján a baloldali pártok számára nehezítő tényező lehet hogy saját szavazóik körében is megosztott a vélemény az ukrán csatlakozásról, hiszen ugyanannyian találják elfogadhatatlannak (44 százalék), mint ahányan támogatnák (44 százalék).

Forrás: Magyar Nemzet

A radikális jobboldali ellenzék, 

a Mi Hazánk szavazóinak 81 százaléka ellenzi az ukránok belépését az EU-ba.

Meglepő eredmények a fővárosban

Még a fővárosiak 54 százaléka sem ért egyet az ukrán csatlakozással, Budapest lakóinak kevesebb mint harmada (30 százalék) támogatná a csatlakozást. A kutatás rámutat továbbá arra is, hogy nincs olyan társadalmi csoport, amelyik egyhangúan támogatná a szomszédos ország EU-csatlakozását.

A Nézőpont Intézet elemzése szerint jelentős változásokra lenne szükség az ukrán vezetés részéről ahhoz, hogy megváltozzon ez az álláspont.

A magyar kormány, noha az EU brüsszeli vezetése sürgeti az ukránok csatlakozási tárgyalásait, nem támogatja ezt, amíg a kárpátaljai magyar kisebbség jogai sérülnek. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

Alex Soros intézi Ukrajna EU-csatlakozását?

A közösségi médiába megjelent bejegyzések alapján a tárgyalások témája az ukrán uniós csatlakozás előkészítése volt.

Nyitókép: STR / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik