A Lakatos Márk-jelenség, avagy az ízlésterrorba oltott liberális úthenger

2023. november 26. 06:54

A határhoz már nem közeledünk, hanem távolodunk tőle. Neki segítség kell, nekünk nyugalom.

2023. november 26. 06:54
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

Itt van nekünk Lakatos Márk, akiben szemmel láthatóan pezseg a tettvágy, valamiféle kreativitás és alkotási szándék, s hogy ezek kombinációjából minden esetben valami polgárpukkasztó, szándékosan otromba dolog sül ki, hát az nyilvánvalóan pusztán a véletlen/orbáni propaganda/maga Orbán Viktor/torzult magyar értelmezési keret/elmaradott Közép-Európa/ésatöbbi műve. Pedig

liberális szemmel és szívvel nyilvánvalóan maga „az” ízlés és eszménykép, amit emberünk művel, s ha nem, hát akkor is igen.

Az, hogy jóérzésű liberális honfitársaink is pironkodnak miatta, közéleti akcióit pedig károsnak tartják, nos, az sem lehet más folyamat jele, mint hogy egyre provokatívabb akciókkal szükséges értésükre adni, hogy az eltántorodás és a véleménypluralizmus bizony a legkevésbé sem liberális érték (legalábbis a mai megmondóemberek által szentesített kánon alapján), s jó figyelmeztetni őket arra, hogy aki nem hajlandó állva tapsolni a szélsőségnek, az maga a (jobb)szélsőség. 

Márk (csak így: Márk, hát arrafelé kizárólag laza nyelven pörög az élet, alkalmazkodjunk, kérem!) legutóbb éppen szivárványszín szoknyában, esküvőre egészen biztosan nem való „menyasszonyi ruhában” mutogatta magát a rakparton, s mert hasznosabb időtöltést nem talált széles e glóbuszon (az igazi kihívások már mind megoldva: gyermekéhezés felszámolva, az erdeinkben egy fia szemét nem maradt, szegény családok sehol sem élnek, nyugodnak a fegyverek, emberkereskedelem már évtizedek óta nincs, a prostitúció hanyatlik, a pornóipar a mélyben) újra aktivistáskodott egy sort, megmutatva, mit is jelent az elfogadás 2023 szélsőliberális közegében: 

arrafelé az elfogadás egyetlen elfogadható definíciója körülbelül így hangzik: mindent támogatni kell, ami szerintünk jó, mindennek éljenezni kell, ami maga mögött hagyja a normalitást.

Aki pedig ennek a definíciónak nem tud, illetve nem akar megfelelni, jobb ha felkészül arra, hogy elfogadóék a másodperc tört része alatt kiközösítik, megbélyegzik, utálattal említik nevét, lenézik és -sajnálják, majd lassan, de biztosan partvonalra tolják. Így hát művész és álértelmiségi körökben illik is minimum közepesen elismerően szólni a Márk-jelenségről, részt venni szintén a polgárpukkasztás mekkájává épített könyvbemutatóján, tapsolni a nihilnek, megtömjénezni a mammont. 

Kár, hogy ezt a folyamatot időnként jobberek is benézik, bár közelebbről szemügyre véve egynémely közösségi felületen működő csoportot az sem kizárt, hogy mára túlságosan tág értelemben alkalmazzuk a jobboldaliságot – persze erről később érdemes kirobbantani a köldöknéző vitát. 

Hogy hamar vissza is kanyarodjunk a Márk-jelenséghez, szögezzük le gyorsan: nyilvánvalóan jó felépített stratégiáról van szó, ami legalább annyira szól a haszonról, mint a sebzett gyermek szorongásának kivetüléséről,

a politikai aktivizmus pedig folyamatosan reklámfelületet biztosít, aminek megint csak a haszonhoz van némi köze.

Nincs új a Nap alatt, ahogy azon sem szabad meglepődnünk, ha a normák ellen lázadó év(tized)ek woke-marhaságain edződő tartalomfogyasztó publikum figyelmét csak egyre erősebb ízlésterrorral lehet fenntartani. 

S ahogyan megfelelő empátiával kell viseltetnünk mindazon embertársaink iránt, akiknek nyilvános élete egyértelműen egy kétségbeesett segélykiáltás, morális kötelességünk az is, hogy kimondjuk: vannak még határok. Az öncélú provokációnak, polgárpukkasztásnak, értékrombolásnak és a más véleményeket elnyomó elfogadáskampányoknak is vannak határai, amelyekhez mostanra már nem közeledünk, hanem távolodunk tőlük. 

Azaz: ebből elég!

Márknak és a hozzá hasonló celebritásoknak-véleményvezéreknek-kitudjamiknek nagy utat kell még bejárniuk, de leginkább saját érdekük, hogy ez az út ne a nyilvánosság előtt kanyarogjon. Nekünk pedig tudatosan kell jelen lennünk gyermekeink életében, mert sokkal több „Márkra” már nincs szükség.

Kapcsolódó cikkek

Nyitókép: Képernyőfelvétel

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2023. december 06. 13:17
LAKATOS MÁRK számomra azonos a KULTÚRA FERTŐjével, az ízlés búvárbáka alatti színvonala, amit ez a hernyó felmutat nap mint nap! Ez a embernek látszó humanoid a két lábon járó megtestesült IZLÉSTELENSÉG
catalina11
2023. november 26. 12:05
Itt van nekünk Lakatos Márk, akiben szemmel láthatóan pezseg a tettvágy, valamiféle kreativitás és alkotási szándék, s hogy ezek kombinációjából minden esetben valami polgárpukkasztó, szándékosan otromba dolog sül ki, hát az nyilvánvalóan pusztán a véletlen/orbáni propaganda/maga Orbán Viktor/torzult magyar értelmezési keret/elmaradott Közép-Európa/ésatöbbi műve. Pedig liberális szemmel és szívvel nyilvánvalóan maga „az” ízlés és eszménykép, amit emberünk művel, s ha nem, hát akkor is igen. Az, hogy jóérzésű liberális honfitársaink is pironkodnak miatta, közéleti akcióit pedig károsnak tartják, nos, az sem lehet más folyamat jele, mint hogy egyre provokatívabb akciókkal szükséges értésükre adni, hogy az eltántorodás és a véleménypluralizmus bizony a legkevésbé sem liberális érték (legalábbis a mai megmondóemberek által szentesített kánon alapján), s jó figyelmeztetni őket arra, hogy aki nem hajlandó állva tapsolni a szélsőségnek, az maga a (jobb)szélsőség. " pontos!
Selamat
2023. november 26. 12:01
Nagyon remélem, hogy a ballibsik gúnyosan emlegetett Szájer visszatér a politikába. Minél hamarabb, annál jobb! Az idióta, elméjüket és normális érzelmeiket végleg elvesztett, 99%-ban balliberális buzikkal szemben Szájer szexuális élete, ugyanúgy mint az összes többi normális melegnek is, nem provokáció, hanem magánügy. Szájer politikusként, hazafiként kimagaslóan, végtelen tisztességgel tette a dolgát úgy az ország, mint az olyan idióták érdekében is, mint amilyenek azok a buzik, akik már csak és kizárólag magamutogatásból, illetve az őket végül teljesen lenullázó, végleg kihasználó politikusok, TV társaságok, valamint csak Soros támogatásából megélő, főleg női médiumok segítségével tudnak csak megélni.
catalina11
2023. november 26. 11:39
ez a Lakatos Márk ÖNKIFEJEZ! Ez ma a módi. Én viszont Márai Sándor véleményét osztom: "Nem szeretem a homoszexuálisokat: társaságuk...kínos ellenérzéssel tölt el. Nem az ellen van kifogásom, ami számukra a nemi élet megoldási képlete, ez teljesen közömbös, hanem jellemük, lényük ellen, ami torz, beteg, harmóniátlan."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!