Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szijjártó: A magyar-kínai kapcsolatok megerősítése komoly eredményeket hozott gazdaságilag

2023. október 17. 14:29

A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta, hogy hazánk megbízható partnerként van elkönyvelve.

2023. október 17. 14:29

Rendkívüli gazdasági eredményeket hozott az utóbbi években a kapcsolat megerősítése Magyarország és Kína között, ennek pozitív hatásai az emberek mindennapi életében is érezhetők – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy Orbán Viktor kormányfő találkozott kínai kollégájával, Li Csianggal és Hszi Csin-ping elnökkel is, akikkel a kétoldalú együttműködés legfőbb kérdéseiről tárgyaltak.

Aláhúzta: a két ország hat évvel ezelőtt írta alá az átfogó stratégiai partnerségi megállapodását,

és ezzel sikerült megerősíteni a politikai kapcsolatokat, ami rendkívül komoly gazdasági eredményekkel is járt, a mindennapi életben is érezhető pozitív hatásokat hozott, például a korszerű technológiát hozó és sok munkahelyet teremtő kínai beruházások képében.

Hszi kiemelte, hogy az általa meghirdetett Egy övezet, egy út kezdeményezés, illetve a magyar kormány keleti nyitási stratégiája erősíti egymást.

Valamint arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány alatt milyen fontos együttműködés alakult ki a két ország között, amely nagyban hozzájárult az életek mentéséhez, mivel Magyarország orvosi eszközöket, majd Kína később vakcinákat szállított a másik félnek – tudatta.

Emellett tájékoztatása szerint a kínai elnök leszögezte, hogy Európa és Kína együttműködésének nem az ellenségeskedésről, hanem a kapcsolatokról kellene szólnia, és Orbán Viktor is megerősítette, hogy ebben számíthat Magyarországra.

Mi Európában is egy olyan álláspontot képviselünk, amely az észszerűségen alapul,

és a kínai-európai összeköttetéseket, a gazdasági együttműködés fokozását célozza, mert teljesen egyértelmű, hogy a kínai modernizációt az európai gazdaságok is a maguk javára tudják fordítani” – hangsúlyozta.

Hazánk megbízható partnerként van elkönyvelve

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy hazánk megbízható partnerként van elkönyvelve a kelet-ázsiai országban, amely mindig a józan ész politikáját képviselte, kapcsolatait pedig a kölcsönös tiszteletre alapozta.

Nekünk nem az a feladatunk, hogy megjegyzéseket tegyünk más országok, például Kína belső ügyeire.

Nekünk nem az a dolgunk, hogy megmondjuk más országok polgárainak, például a kínaiaknak, hogy ők hogyan éljenek. Ezt bízzuk rájuk. Mi kizárólag a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését vesszük napirendre, és nem foglalkozunk olyan kérdésekkel, amelyekhez semmi közünk nincsen” – fogalmazott.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 19. 19:00
Aha,tönkreteszitek a magyar földet,a magyar vízkészletet,behoztok több százezer vendégmunkást, aki hazaviszi a jövedelmét..méregdrága kínai hiteleket vesztek fel,mert már a kutya sem áll veletek szóba…és nyaljátok a kínai kommunista állatok seggét…Hatalmas jövő,te szarházi!
RasPutin
2023. október 17. 15:07
és ezzel sikerült megerősíteni a politikai kapcsolatokat, Aha. Milyen politikai kapcsolata van a fidesznek és a kínai kommunistapártnak?
lájkbajnok
2023. október 17. 15:05
Ja, pl. a lélegeztetőgép-beszerzésben, aminek a papírjait ledaráltátok.
Pernahajder
2023. október 17. 14:58
Kínának kellett egy szerencsétlen, csődközeli ország európai veszélyeshulladék-lerakatnak. Viktor meg szeretni píz. Nem kell ezt annyira túlmisztifikálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!