Ruszin-Szendi Romulusz: Minden ország politikai felelőssége, hogy ez a konfliktus ne eszkalálódjon

2023. október 11. 19:18

A korábbi vezérkari főnök úgy látja, hogy a lakosság elleni akciókban a társadalmat próbálják megtörni.

2023. október 11. 19:18
RUSZIN-SZENDI Romulusz; VARGHA Tam·s

Ruszin-Szendi Romulusz korábbi vezérkari főnök az rtl.hu-nak nyilatkozott többek között az izraeli-palesztin háborúról, valamint a konfliktus lehetséges alakulásáról.

Ruszin-Szendi úgy látja, hogy a Hamász legyőzése nem csak a katonai matematikán múlik, mert a századunk háborúi már nem olyanook, mint a napóleoni időkben. „Ma már figyelembe kell venni társadalmi és politikai szempontokat is” – mondta a portálnak. Ruszin-Szendi szerint a győzelem egyik feltétele, hogy meglegyen az úgynevezett clausewitzi háromszög, vagyis a társadalom, a politika és a hadsereg is biztos lábakon álljon. „Nem véletlen, hogy nem csak katonai célpontokat támad mindkét fél, a lakosság elleni akciókban a társadalmat próbálják megtörni” – véli. 

„Egy házról házra menő küzdelem felér egy öngyilkossággal”

Majd hozzátette, hogy ezt a célt szolgálták a szombaton kirobbant háborúban a Hamász részéről a civilek elleni halálos támadások és a túszejtések is, míg a másik oldalról a közszolgáltatások megszüntetése. 

A Gáza övezet kiéheztetése a volt vezérkari főnök szerint egy nagyon rossz út, mert azzal Izrael magára haragítaná még azokat a muszlim országokat is, amelyek egyébként nem ellenségesek vele.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn elrendelte a Gáza övezet „teljes ostromát”, ami 48 órán belül elindulhat és már összevontak erre 35 zászlóaljat. Ruszin-Szendi ezzel kapcsolatban úgy látja, hogy egy házról házra menő küzdelem felér egy öngyilkossággal.

Mint rámutatott, 2,2 millió ember él ott egy kétharmad budapestnyi területen, ahol a lakosság potenciálisan ellenségként viselkedik.

A volt vezérkari főnök úgy látja, hogy háromszoros túlerőt kellene felmutatnia az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF) ahhoz, hogy sikeres támadást indítsanak. Ilyen nagyságú ostromotszerinte utoljára talán Sztálingrád ostrománál lehetett látni, amiben mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett.

Mikor lesz vége?

Arról, hogy a harcok meddig fognak tartani Ruszin-Szendi hangsúlyozta, hogy a háborúkat nem katonák indítják és nem is ők fejezik be, de az általuk elért eredmények alapján dől el, mit lépjen a politikai vezetés. 

Minden ország politikai felelőssége, hogy ez a konfliktus ne eszkalálódjon, illetve ne terjedjen tovább 

– mondta Ruszin-Szendi, aki szerint téved az, aki úgy gondolja hogy hogy Magyarországot nem érintik az ilyen konfliktusok. „A harcok többek közt a világpiacra is hatással vannak, az olaj ára például egyből elindult felfelé. Másrészt a válságövezetekben rekedt magyarokat is érintik az események” – hangsúlyozta.

Nyitókép: Ujvári Sándor

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2023. október 12. 06:46
"Ma már figyelembe kell venni társadalmi és politikai szempontokat is" És mindezt saját kútfőből, elengedett kézzel! :-)))
akiaki
2023. október 11. 22:07
rémusz bácsit nem tolták félre?
freely
2023. október 11. 20:47
Én úgy döntöttem nem eszkalálódok .A bánatom fog eszkalálódni. Akkor sem eszkalálódok, ha mindenki más eszkalálódik. Az eszkalálódás nagyon rossz dolog. Majd azok is megértik, akik eszkalálódni szeretnének.
Akitlosz
2023. október 11. 20:38
Az olaj ára meglehetősen lényegtelen tétel az üzemanyagok árában, úgyhogy megalapozatlan az olajáron nyafogni. Az 1950-es években sokkal drágább volt az olaj. Az állam adópolitikáját tessék szidni a drágaságért! Az a valódi ok. A benzin árában 60% az adó azaz elsősorban és nagyon döntő mértékben az államon múlik. Az olajár hatása minimális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!