Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, mit szólnak ahhoz, hogy Donáth beleszállt Gyurcsányékba – itt vannak a reakciók!

2023. október 25. 15:49

Ungár Péter szerint ha a Momentum azt mondja, se az önkormányzati választáson, se a 2026-ban nem indít sehol közös jelölteket, annak van súlya, de erre utaló jeleket nem olvasott ki a szövegből.

2023. október 25. 15:49

Donáth Anna gondoskodott arról, hogy a kissé unalmas, egyhangú hazai belpolitikába egy kis színt vigyen, a Válasz online-ban olyan publicisztikát rittyentett, hogy beleremegett a DK házatája. A Momentum EP-képviselője gyakorlatilag hadat üzent Gyurcsányéknak, alaposan leszedte a párt vezetőiről a keresztvizet, többrendbeli hazugsággal vádolta meg őket. Kiszelly Zolttán politológus szerint bár zajlik a cicaharc, mindketten részei a dollárbaloldalnak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat is, hogy miként vélekednek minderről, szerintük mi indokolhatta ezt a publicisztikát, mit szeretne vele elérni a momentumos politikus? nem sokan érezték szükségét annak, hogy beleszálljanak a küzdelembe.

Eddig a DK-tól szinte sohasem kaptunk választ, akármit kérdeztünk tőlük, most azonban megtiszteltek bennünket egy rövid reakcióval. A következőt írták: „Régóta mondjuk: a nagyobb támogatottság nagyobb felelősséget is jelent. Ezt magunkra, a legerősebb ellenzéki pártra is érvényesnek tekintjük. 

Ez a felelősség pedig azt is tartalmazza, hogy sok sikert kívánunk Donáth Annának és a Momentumnak a jövő évi választásokra.”

Mi Hazánk: „Donáth Anna, annak a Momentumnak a politikusa, amely a legutóbbi választáson összefogott az általa most oly hevesen támadott Demokratikus Koalícióval és annak hazaáruló vezetőjével, Gyurcsány Ferenccel. Ennek tükrében nem vehető komolyan a momentumos politikus írása, ez inkább csak színjáték, az országgyűlési választásra feltehetően újból összefognak majd. Sőt, Donáth úgy kritizálja most a DK-t, hogy közben az önkormányzati választáson számos helyen együtt indulnak velük, jelenleg is szövetségben állnak egymással, és arra buzdítják az embereket, hogy DK-s politikusokra szavazzanak. 

A Momentum nem Gyurcsány-mentes ellenzék tehát, és nem is lesz az, ezt egyedül a Mi Hazánk mondhatja el magáról a parlamenti ellenzéki pártok közül. Majd ha a Momentum külön indul a választásokon, és az országban sehol nem támogatnak DK-s jelöltet, akkor majd elhisszük Donáth Anna szavait, ám jelenleg az a helyzet, hogy a Momentum vezető politikusainak széke Gyurcsány Ferenctől függ, így tehát Donáth Anna hazudik és hiteltelen. 

A Mi Hazánk egyik legerősebb ellenzéki erőként nem más pártokkal – pláne nem baloldali törpepártokkal – foglalkozik, 

hanem például azzal, hogy megakadályozzuk a WHO pandémiaszerződésének életbe léptetését, amivel megnyílna az út a globalista milliárdosok számára, hogy diktatórikus intézkedéseket vezethessenek be a nemzetállamokban, amelyek felszámolása a végső céljuk.

ISZOMM: „Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom álláspontja szerint a kormány és a hivatásos (parlamenti) ellenzék valamennyi pártja egyazon neoliberális tőről fakad, legfeljebb abban különböznek, hogy erre az alapállásra milyen maszlagokat hordanak fel. Lényegük a féktelen gazdagodás imádata, illetve az alsóbb, dolgozói rétegek lenézése, amiket képviselőik útján jól láthatóan személyesen is gyakorolnak. 

Fentiek okán 

nem érezzük feladatunknak sem a DK, sem pedig a Momentum házi csetepatéjának elemzését, 

azt viszont igen, hogy az ország egészének jóllétéért tegyünk. Ilyen például a havi nettó ezer eurós minimálbér bevezetése, ami két szomszédos országban már sikerült, s amit a magyar nemzeti össztermék méltányos elosztása még napi 8 órás munkaidő, 4 napos munkahét és 30 napos szabadság mellett is lehetővé tenne. Politikánkról kellő összképet ad az idén nyáron közzétett EP-választási programunk, amely szintén nem foglalkozik pártbunyókkal.”

Az MSZP azt írta, ők az emberek valós problémáival foglalkoznak, a mindennapi megélhetést érintő, az ország működését javító javaslatokat tesznek. „Más pártok közötti vitákat nem kommentálunk” – fogalmaztak. A Jakab Péter-féle Nép Pártján azt írta, 

Úgy tűnik, ma az ellenzék nem abban egységes, hogyan lehet leváltani az Orbán-rendszert, hanem abban, hogyan nem. 

A Momentum még mindig arról akar nyílt vitát folytatni, miért veszítettük el a választást 2022-ben, ahelyett, hogy összeszedné magát és támogatná a Nép Pártján követelését arról, hogy oszlassuk fel a parlamentet és legyen új, előrehozott országgyűlési választás Magyarországon. Na ez az, amiről a Momentum és a többi ellenzéki párt egységesen hallani sem akar. Márpedig új választás nélkül nem lesz új kormány. Csak egy régi, egymással vitatkozó ellenzék. A Nép Pártján ezért épít új, győztes ellenzéket.”

Az LMP álláspontját, Ungár Péter fogalmazta meg egy Facebook-posztban. A párt társelnöke azt írta, „a Momentum listavezetője által felvetett másik kritika a hitelesség. Ami különösen érdekes egy olyan helyzetben, amikor egy olyan párttal szemben indítunk támadást, akivel közös országos listát állítottunk 2022-ben. Ez az írás hiteles lett volna 2014-ben, hiteles lett volna 2018-ban, de 2022 után nagyon nehezen tud az lenni. Illetve egy módon: ha az üres moralizálás mellett valódi döntéseket is kimond. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungár Péter

Facebook

Idézőjel

Valójában akkor fogunk előrelépni, ha végre megértjük, hogy a politika nem moralizálási és jóemberkedési verseny.

Ha a Momentum azt mondja, hogy se az önkormányzati választáson, se a 2026-os választáson nem indít sehol közös jelölteket 

se az LMP-vel (mert édesanyám), se a DK-val (mert Gyurcsány), se az MSZP-vel (mégis az ő miniszterelnökük volt Gyurcsány Ferenc), se a P-vel (mégis csak azért váltak ki az LMP-ből, hogy össze lehessen fogni Gyurcsánnyal), annak van súlya, annak van hitelessége. Erre utaló jeleket ugyanakkor én nem olvastam ki a szövegből.”

Ungár azzal folytatta, hogy „valójában akkor fogunk előrelépni, ha végre megértjük, hogy a politika nem moralizálási és jóemberkedési verseny. Mi nem azért vagyunk másik pártban, mert morálisan magasabb rendűek vagyunk, mint a DK vagy a Momentum, hanem azért, mert mi zöldek vagyunk, ők meg nem. Tartalmi vitákat kell folytatni, ott kell megmutatni a különbségeket”.

A Jobbik-Konzervatívok szerint a tavalyi elbukott országgyűlési választás után megindult egy pozícióharc a baloldali pártok között. 

A Jobbik-Konzervatívok jobboldali közösségként nem kíván részt venni a baloldali pártok háziversenyében, 

különösen úgy, hogy ennek a baloldali versenyfutásnak az egyik szereplőjének politikai pályafutása a hazugságokról szólt és politikai öröksége is ez” – fogalmaztak.

Ők nem a rezsim jobbról balra való átrendezését akarják, hanem legyőzni ezt a hazugságokra épülő politikai kultúrát és megteremteni egy európai, polgári Magyarországot. „A rendszerváltást elcsaló pártok paktuma a mai napig él, még akkor is, ha közben nevet és politikai ideológiát váltottak.  Aki pedig Orbán vagy Gyurcsány szolgálatába áll, mint tette azt Toroczkai és Jakab, nem tűrjük a soraink között” – írják.

Úgy vélik, 

Donáth Anna nem beszél hitelesen Gyurcsányékról, ha mindeközben a háttérben alkukat kötnek 

és más baloldali szereplőkkel egyezkednek központi pártérdekek mentén a pozíció osztogatásban. „Tehát akár igaz is lehetne Donáth, ha nem lenne tetten érhető számos helyen a Momentum-DK paktum, amelynek lényege az önkormányzati pozíciók leosztása egymás között a jövő évi választások előtt” – fejeződik be a válaszuk.

Nyitókép: Mandiner-montázs – Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke beszédet mond a Demokratikus Koalíció X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán, illetve Donáth Anna, a Momentum elnöke beszédet mond az Egységben Magyarországért nagygyűlésén Budapesten, a Műegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. október 25. 22:37
>>> hadat üzent Gyurcsányéknak, alaposan leszedte a párt vezetőiről a keresztvizet<<< A bérmálkozóvízzel együtt.
Házam Hazája
2023. október 25. 21:35
Szülés utáni depresszió. Fél olyan csinos lesz, mint Dobrev Pistike néni.
irmag2
2023. október 25. 21:05
Keresztvíz? Nem vagytok még a kevés eszeteknél sem!
Kybon
2023. október 25. 20:29
Gurullódollás színjáték! Donátkacsa alig várja, hogy bepucsítson fletónak (mondjuk ennyi szer után gyurcsány nem biztos, hogy tudna mit kezdeni a szituációval...).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!