Kicsit jobb lett most a világ, kicsit megint jobb magyarnak lenni!

2023. október 04. 06:04

Karikó és Krausz magyarságának méricskélése megbocsáthatatlan bűn ezekben a történelmi pillanatokban.

2023. október 04. 06:04
null
Constantinovits Milán

Karikó Katalin után Krausz Ferenc is részesülhetett a tudományos eredményekért adható legmagasabb nemzetközi kitüntetésben. Velük együtt Nobel-díjasaink száma tizenhétre emelkedett. Legalábbis normális, nemzetközpontú számítások szerint.

Ugyanis Karikó kitüntetésével egyidejűleg elindult a baloldali önkicsinyítéses, szégyengenerálós „merjünk kicsik lenni” program. Karikót elüldöztük (mi). Karikó nem Magyarországon teljesedett ki, sőt Szent-Györgyi és Kertész kivételével a többi Nobel-díjasunk is külföldön lett sikeres. Ebben az országban nem lehet sikeresnek lenni.

Ezt is ajánljuk a témában

Elvadult tájon gázolunk, a gaz lehúz, altat, befed. 

A nagy magyar Ugar elüldözi, rosszabb esetben elevenen elnyeli a tehetségeket.

Lehetne folytatni, de ennél undorkeltőbb már csak az volt, amikor „magyar származásúnak” címkézték Karikót, illetve nem győzték kiemelni, hogy magyar állampolgársága mellett főképpen amerikai. Krausz Ferencről pedig a 444 képes volt kínszenvedős kimódoltsággal „magyar születésű tudósként” értekezni, miután külön írásban próbálták megrostálni, hogy tulajdonképp kit is tekinthetünk magyar kitüntetettnek.

Friss Nobel-díjasaink magyarságának félszívű, fondorlatos tálalása rávilágít az identitás liberális problémájára: nehéz nekik a magyarsághoz tartozást, a magyar kötődést megfogni, értelmezni, elismerni... ha úgy tetszik, átérezni.

Másfelől a habzó szájjal elindult önostorozási verseny épp attól 

az egészséges nemzeti büszkeségtől igyekszik eltántorítani minket, ami katarzist jelenthet a mindennapokban. 

Amikor jogosan emelkedhet meg a mellkas, és lélegezhetjük be a „jó magyarnak lenni” euforikus érzését. A teljesen természetes és normális reakció ilyen monumentális pillanatoknál a pozitív nemzetélmény megélése volna. Kicsit jobb lett a világunk, kicsit megint jobb magyarnak lennünk.

A fanyalgás, a magyarságrész patikamérlegen való méricskélése, az ócska politikai hecckampány, a bűntudatkeltés mélységesen méltatlan a tudomány hőseihez és egyáltalán, a történelmi idők ünnepélyességéhez. Érteni vélem, hogy e két Nobel az oltástagadók után a nemzetfogalmat felülírni vágyó haladároknak fáj a legjobban, de 

Karikó Katalin és Krausz Ferenc magyarságát relativizálni megbocsáthatatlan.

Szóval magyarként merjünk büszkék lenni rájuk! És ami talán még fontosabb, tegyünk azért, hogy Karikó Katalin és Krausz Ferenc példája sokakat inspiráljon magyar fiatalként a tudományokban való kiteljesedésre.

(Nyitókép: STR / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2023. október 04. 15:15
A Svéd Királyi Akadémia NEM politikai alapon osztja a Nobel-díjat. Mindenesetre ha így lenne, el kéne ismernünk, hogy kereszténységben is példát mutatnak. Hiszen mi megdobtuk őket a NATO-csatlakozás kerékkötő kövével, ők meg megdobtak két magyar tudóst a NOBEL-díj kenyerével. De mint mondtam, NEM politikai alapon osztják a Nobel-díjat. Karikó Katalin (orvostudomány) és Krausz Ferenc (fizika) nem azért kapták, mert magyarok, hanem annak ellénere. És ez a díj az övék, semmi közünk hozzá! .Nincs sem okunk, sem jogunk büszkének lenni az ő díjaikra. Magyarország értelmiség- és tudományellenes, így két tudós világsikere esetén egyetlen helyes reakció a mély, néma magunkba szállás. Önreflexió... Oh wait... Arról ugye azt sem tudjuk, mi az.. Karikó Katalin az USA-ban, Krausz Ferenc a nem is létező Németországban dolgozik..
Bastyaelvtars
2023. október 04. 14:09
Zsibek Zsolt Írta is ez a sok birka, h ők most milyen büszkék. Meg persze a mi führerünk is büszke, nyilatkozta is. Csak azt nem tudom, h mire. Merthogy ehhez a nobel díjhoz a fidesz rezsim semmivel nem járult hozzá, az kurvára biztos :))
Palatin
2023. október 04. 11:48
A gyurcsányisták megpróbálnak még abból is politikai tökét fabrikálni, hogy a Nobel-díjas(aink?) külföldön érték el az eredményeiket. "El kellett menekülniük, mondják..." Hát a Rákosi-Kádár-Gyurcsány rendszerek alatt, erre bizony sokan kényszerültek. De azt is látni kell, bármilyen jól menne is Magyarországon a gazdaság, a kultúra, az oktatás, az életszinvonal, nem sok esélyünk van és lesz arra, hogy Nobel-díjasokat hazailag produkáljunk. Minthogy a tudomány elsösorban a fegyverkezés a világürkutatás (amit szintén a fegyverkezés érdekében forszíroznak) stb. szolgálatában áll, a hozzánk hasonló kisebb osrszágoknak nem igen van esélye, hogy ebben a versenyben részt vegyen. Mi magyarok derekasan bedolgozunk a világ tudományos teljesítményébe, anélkül, hogy ezért elismerést, pozitiv hozzáállást kapnánk az országunkhoz, vagy bármi más hasznunk lenne ebböl. Ingyen expotrálunk szellemi tökét, országunkat pedig eközban a sárba tiporják. Ezen kellene elgondolkodni, de komolyan.
Palatin
2023. október 04. 11:33
Az osztrákok el akarják lopni tölünk a Krausz Ferenc körüli dicsfényt, ök nem magyar-osztrákként, hanem kizárólag osztrákként hivatkoznak rá. Nos, miután megtudtam, hogy a Nobel-díjjal járó pénzt Ukrajnának adja, azt mondom az osztrákoknak: Vigyétek Krauszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!