Káoszból kozmosz: reakciós gondolatok – megjelent Szilvay Gergely új kötete

2023. október 13. 09:17

Munkatársunk az előző másfél évtized írásaiból válogatott.

2023. október 13. 09:17
Szilvay Gergely Káoszból kozmosz c. kötetének borítórészlete

Káoszból kozmosz: reakciós gondolatok – ezzel a címmel jelent meg a Mandiner főmunkatársának, Szilvay Gergelynek az új kötete az MCC Press gondozásában.

A könyv a szerző 2009-2023 közt írt publicisztikáinak válogatása. A fontosabbnak ítélt, napi politikán túlmutató szövegeket a szerző tematikusan rendezte. A Káoszból kozmosz új konzervatív esszékötetnek is tekinthető.

 

Szilvay Gergely Káoszból kozmosz c. könyvének borítója

A fülszöveg úgy fogalmaz: „Reakciós indulat, ellenforradalmi hevület, konzervatív gondolat – talán így lehetne leginkább összefoglalni e kötet szövegei mögött megbúvó késztetést. Olyan publicisztikák ezek, amelyek túlmutatnak a napi politikai „megmondáson”. Így is érződik némelyiken a közélet heve, de a szerző a napi aktualitások ürügyén távolabbra tekint, és minden esetben valami messzebb hatóról szól. Időnként a düh, máskor a melankolikus derű jellemzi az írásokat. Néha legyintenek, néha megálljt kiáltanak. A tematikus egységekbe rendezett szövegek összességében a (poszt)modern szellemi káoszban a szellemi kozmosz, a rendezett világ és az otthonos állandóság helyreállítását segítik. Egyfajta rendrakást a fejünkben és lelkünkben. Ha tetszik: a restaurációt.”

Szilvay Gergely (1983, Pásztó) a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végzett történelem-kommunikáció szakon, s ugyanitt doktorált politikaelméletből. CEEPUS-ösztöndíjjal Kolozsvárott, Erasmusszal Lublinban és Krakkóban tanult. A Kőrösi Csoma Sándor program révén a New York-i Magyar Ház önkéntese volt 2016-1017-ben. Elvégezte a Hagyományok Háza népmesemondó-tanfolyamát is. A Novák Katalin köztársasági elnök által kezdeményezett Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram mentora. A Káoszból kozmosz a hatodik kötete. Az eddigiek: A melegházasságról – Kritika a klasszikus gondolkodás fényében (Századvég, 2016); A genderelmélet kritikája (Alapjogokért Központ, 2021); Az amerikai Dél – Régi rend az Újvilágban (Rubicon Intézet, 2021); Arcok és történetek – Magyar segítség a kereszténység bölcsőjében (Mandiner Books, 2022); Józan részegség – Inerjúkötet táncházmozgalmárokkal (L'Harmattan,2022). 

Ezt is ajánljuk a témában

Na, ez a könyv nem jelenhetett volna meg Amerikában

Alaposan szétszedi a neomarxista mítoszt Szilvay Gergely új kötete, miszerint a déli államok egyenlők volnának a rabszolgasággal, az északiak meg a felszabadítással; a kötet bemutatóján az is kiderült, mitől ugyanúgy elnyomó az északi lobogó, mint a konföderációs, miben hasonlít hazánk lelkiállapota a déli állambeliekére, Magyarország huszadik századi gazdasági sorvadása Virginiáéra.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 15. 16:56
MCC Press…azaz közpénz…
Akitlosz
2023. október 13. 19:31
"megjelent Szilvay Gergely új kötete Munkatársunk az előző másfél évtized írásaiból válogatott." Akkor kemény munka lehetett megírni az új kötetet. A szokásos Mandiner módszert alkalmazta, másolt.
Skywalker_bp
2023. október 13. 14:30
Szilvay - konzervatív - esszékötet. Többszörös oximoron
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!