Ekkor választhatják újra Orbán Viktort

2023. október 20. 16:40

Több mint ezer vendég lesz a Fidesz harmincadik kongresszusán.

2023. október 20. 16:40
null
Kis Ferenc

November 18-án 10 órakor kezdődik a Fidesz tisztújító kongresszusa, a Hungexpo G pavilonjában – értesült a Mandiner. A nagyszabású rendezvényen 1400 küldött vesz részt, és több mint ezer meghívott vendég várható, ami a két évvel ezelőtti létszámot is meghaladja. Annyiban mindenképpen különlegesnek ígérkezik az esemény, hogy a párt történetének ez lesz a harmincadik kongresszusa.

A pártelnöki posztra várhatóan ezúttal is Orbán Viktor lesz az egyetlen jelölt, 

hiszen a negyedig kétharmados választási győzelem után a kormányfő vezető szerepe és népszerűsége a Fideszben változatlanul töretlen.

A korábbi tisztújítások tapasztalatai alapján, legfeljebb az alelnöki posztokon lehetséges változás, de egyelőre nincs erre vonatkozó információ. Az előző kongresszuson, 2021 novemberében a pártelnök újraválasztása mellett egyetlen helyen módosult az elnökség: miután a hagyományoknak megfelelően miniszter nem töltheti be tartósan az alelnöki tisztséget, Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnök, akkor családokért felelős tárca nélküli miniszter helyére Gál Kinga, európai parlamenti képviselőt választotta meg a Fidesz kongresszusa. A további három alelnöki pozíciót jelenleg is Kubatov Gábor, Kósa Lajos és Németh Szilárd tölti be.

A november 18-i kongresszust a jövő júniusi európai parlamenti, illetve önkormányzati választási kampányra történő hangolás határozhatja meg. Orbán Viktor a szokásoknak megfelelően beszél majd az ország előtt álló feladatokról és kihívásokról, és a június 9-i EP-választás tétjéről, aminek mottója: Brüsszelben változás kell! A miniszterelnök a közelmúltban többször elmondta, hogy az uniós bürokraták az elhibázott háborús szankciókkal, a pénzügyi csőddel, és a migrációs válsággal elárulták Európát. A helyzetértékelésben a kormányfő kitérhet a V4-es országok együttműködésére is, aminek aktualitást ad a nemrég lezajlott szlovákiai és lengyelországi választás.

Hangsúlyos téma lehet a gazdaság helyzete, ami röviden úgy összegezhető, hogy az idei év az infláció elleni harc jegyében zajlott, 2024-ben viszont már az elrugaszkodást, a gazdasági növekedést és a reálbérek emelkedését célozza meg a kormány.

A korábbi beszédek alapján ismét számítani lehet nagyobb horderejű bejelentésekre is, akár a családtámogatások, akár az adópolitika terén.

Emlékezetes, hogy a 2021-es kongresszuson a Fidesz elnöke bejelentette, hogy visszaadják a teljes tizenharmadik havi nyugdíjat, a 25 év alattiak szja-mentességét, a kétszázezer forintos minimálbért, és a 260 ezer forintos garantált bérminimumot, továbbá a katonáknak és rendőröknek juttatott hat havi fegyverpénzt, a húsz százalékos béremelést az ápolóknak, a szociális és a kulturális ágazatban dolgozóknak, valamint a családosoknak visszatérített jövedelemadót.

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 21. 05:59
Diadalmenet lesz…már nagyon izgulok… 😂😂😂😂
Akitlosz
2023. október 21. 00:01
Az nem választás, ahol egyetlen jelölt van. Az jogi formaság. Azért tartják ezt a kongresszust és a "választást", mert a törvény meg az alapszabály előírja, megköveteli, de tényleges választás nem lesz választék hiányában. Nincsen valódi döntési helyzet. Orbán legyen a pártelnök vagy Orbán legyen a pártelnök? Nehéz döntés, nehéz a választás. Aki más véleményt merne hangoztatni az ő pártkarrierjének annyi lenne.
bodrigyuri
2023. október 20. 20:54
Buszoztatják majd a híveket.
Türelem
2023. október 20. 20:53
Megértem az ellenzékiek irigységét, tizedrangú vezetőikkel tartósan a kispadon maradnak, nem rúgnak labdába, de intellektuálisan jók kiegészítik egymást a választóikkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!