Agymosás Európában: Brüsszelben minden nap feltalálnak egy emberi jogot

2023. október 30. 21:36

Az európai és a globális politikáról, napjaink válságáról is szó esett a Mathias Corvinus Collegium kaposvári tanévnyitóján rendezett pódiumbeszélgetésen. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint az MCC-s oktatás is segít annak elsajátításában, hogyan szűrjük a világ minden tájáról érkező híreket.

2023. október 30. 21:36
Klein Ron

A vidéki városok megtartó erejét úgy lehet a leginkább növelni, ha hasonló lehetőséget teszünk elérhetővé a fogékony éveikben járó diákoknak, mint amilyenhez akkor jutnának, ha a fővárosban élnének – jelentette ki Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója a kaposvári képviselet ünnepélyes tanévnyitóján. Hozzátette:

az MCC célja, hogy tovább erősítse helyi jelenlétét, ennek érdekében felújítja a 15 éve elhagyatott Kunffy-palotát, így várhatóan 2025 őszétől ismét élet költözik a város legendás épületébe.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere elárulta, régi álma valósult meg azzal, hogy az MCC megérkezett a városba. Hangsúlyozta, nem elitképzőről van szó, hiszen az egyéni ambícióknak, a tudásvágynak semmi sem szabhat gátat, nem számít anyagi helyzet, társadalmi és szociális háttér.

Szita Károlynak, Kaposvár polgármesterének régi álma valósult meg. Fotó: MCC/Gyurkovits Tamas

Szűrni kell az információs zajt

Az esemény zárásaként „Magyarország helye Európa jövőjében” címmel tartottak pódiumbeszélgetést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Kónya Imre korábbi belügyminiszter, valamint Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettese részvételével, Szalai Zoltán moderálásával.

Szánthó Miklós kijelentette, azért is érezzük közvetlenebbül a világ változását, mert hamarabb jutnak el hozzánk az információk más földrészekről. Megjegyezte, többek között az is elsajátítható az MCC-ben, hogy mire érdemes összpontosítani ebben a zajban, miként kell szűrni és menedzselni a híreket.

Szerinte Brüsszelben minden nap feltalálnak egy emberi jogot, amivel felléphetnek a nemzetállamokkal szemben, és szándékosan felvizezik a jogállamiság tartalmát, hogy aztán könnyen ürügyeket találjanak az országok büntetésére.

Alapvető értékek kérdőjeleződnek meg

Panyi Miklós úgy véli, Európának olyan migránsválsággal és terrorveszéllyel kell megküzdenie, amilyennel korábban soha.

„Olyan agymosás zajlik számos nyugati országban, hogy alapvető értékek kérdőjeleződnek meg, mint a nemzeti identitás, a vallásosság vagy a család fogalma. A muszlimok beáramlása Európába még nehezebb helyzetbe sodorja a kontinenst” – mutatott rá a miniszterhelyettes. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel kapcsolatban Szánthó Miklós megjegyezte, ha a migrációpárti politikát azért erőltetik nyugaton, hogy a bevándorlók majd rájuk szavazzanak, akkor olyan szokások terjednek el Európában, amelyek teljesen idegenek a keresztény civilizációtól, és ellentétesek a „szivárványos érzékenyítéssel”.

A kalifátusban nincs Pride

– szögezte le a főigazgató, amihez Panyi Miklós hozzáfűzte, nem érti a Hamász terrorját elfogadó feministákat sem, hiszen abban a körben semmiféle jogaik nincsenek a nőknek. A miniszterhelyettes kiemelte, nagy veszélyt jelent, hogy a bevándorló közösségek lassan politikai tényezővé válnak nyugaton, és ha így folytatódik, idővel nyugaton is fizikailag kell megvédenünk a határt, nem csak délen.

Borzasztóak a világ vezető politikusai

A pódiumbeszélgetésen talán Kónya Imre volt a leginkább optimista, bár azt azért ő is megjegyezte, „borzasztóak” azok a politikusok, akik jelenleg a világ sorsáról döntenek, például Joe Biden. Viszont azt is kiemelte, hogy az emberek előbb-utóbb ezt megunják, és a demokrácia a biztosíték arra, hogy változtathatnak a politikai irányvonalon, ha akarnak.

A korábbi belügyminiszter azt is elmondta, megdöbbent az európai társadalom mai helyzetén, amikor fővárosokban ünnepelték a Hamász szörnyűségeit.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC/Gyurkovits Tamás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2023. október 31. 00:58
.... valamint, európai értéket egyet délelőttönként, és egyet délutánonként hétvégén!! is :-D
Akitlosz
2023. október 30. 23:07
250 éve még egyetlen "emberi jog" sem létezett. Sem "háborús bűn".
véna
2023. október 30. 22:10
Lassan egy ürgeürüléknek több joga van mint aki kiáll a hazájáért, családjáért, szeretteiért és mindössze normálisan szeretné leélni az életét békében.
Anomander
2023. október 30. 21:45
Tanulnak a Fidesztől? Itt minden nap találnak új ellenséget, meg új bűnbakot, akire lehet fogni a bűnrossz kormányzást. Volt már , lássuk háborús infláció, szankciós infláció, szerintem még lehet szíriuszi gyíkember befolyás okozta infláció. Utóbbival az a baj, hogy túl hosszú és nem érti az átlag fidesz szavazó. :D Sanszos, hogy lesz amúgy a gázai háború miatt is valami , amire rá lehet kenni. Nyilván minden okozott inflációt, csak nálunk volt egy speciális szorzó, úgy hívják Orbán Viktor személyes ötletei szorzó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!