The Economist: Az EU soros elnökségét el kellene törölni

2023. szeptember 07. 09:49

A cikk szerint az, hogy 2024 júliusában Magyarország veszi át az elnökséget, az önmagában is aggodalomra ad okot.

2023. szeptember 07. 09:49

A The Economist cikke az Európai Unió soros elnökségi rendszerét tárgyalja, és rávilágít a soron következő elnökségekkel kapcsolatos aggályokra, különösen a 2024-es magyar elnökséggel kapcsolatosakra.

A soros elnökségi rendszer lehetővé teszi, hogy minden egyes uniós tagállam hat hónapra átvegye a blokk ügyeinek irányítását, de aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy

egyes soros elnökségek nem fogják hatékonyan irányítani az uniós ügyeket.

Jelenleg Spanyolország tölti be az elnökséget, Belgium 2023 januárjában veszi át az elnökséget, de kihívásokkal néz szembe, mivel a nemzeti választások és a páneurópai választások egybeesnek, ami politikai színjátékhoz vezethet.

A cikk rámutat, hogy Magyarország 2024 júliusában veszi át az elnökséget, és ez aggodalomra ad okot.

Orbán Viktor, a magyar vezető az EU-val szembeni konfrontatív hozzáállásáról ismert, és elnökségét ellentmondásos beszédek és kultúrháborús provokációk jellemezhetik. Lengyelország követi Magyarországot, és ha a kormányzó Jog és Igazságosság párt megnyeri a közelgő országos választásokat, akkor továbbra is kihívást jelenthet az EU-val szemben.

A cikk felveti a kérdést, hogy a soros elnökségi rendszer megfelel-e a célnak. Bár egyesek szerint lehetővé teszi az országok számára, hogy magukévá tegyék az EU napirendjét, és elmélyítsék az uniós ügyek megértését, ugyanakkor következetlenséghez és potenciális zavarokhoz is vezet az uniós döntéshozatalban.

A javasolt megoldás az euróövezet pénzügyminisztereinek példáját követi, akik a rotációs rendszerből való kilépés mellett döntöttek, és saját maguk közül választották meg az ülések elnökét hosszabb időre. Ez a változtatás csak a rotációs elnökségek ceremoniális aspektusait tartaná meg, és hatékonyabb uniós kormányzást eredményezhetne.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2023. szeptember 08. 13:20
Meg a vétó, meg a szavazati jogot is. Így máris teljes lenne a "demokrácia". Újságírást is megszüntetni, semmit sem közölni a választókkal. Hajrá böszmék rugózzatok még....
petike21
2023. szeptember 08. 12:07
Csak én sírom vissza a Szovjetúniót? Ide jutottunk.
Tarpibp
2023. szeptember 08. 12:01
Érdekes ez a magyar nyelv. "Az Eu Soros elnökségét el kell törölni." Mennyivel mást jelent ez így. igaz lehet a cím választás szándékos provokáció, az erős áthallás miatt.
Tarpibp
2023. szeptember 08. 11:51
Vikt már egy ilyen rendszer Európában. Úgy hívták szovjet. Aki máat gondolt azt leverték. Magyarország, Csehszlo ákia, Lengyelország. Most az EU nem tankokkal, hanem bankokkal veri le a népeket. Magyarországon, a szocializmus, oda, ahol volt némi ellenállás a patrióta közösségekben cigányokat telepített, meg lebontotta az a veszélyesnek ítél területeken a patrióták ingatlanjait. Kispesti lakótelep, óbudai lakótelep, nyócker, pestújhelyi, erzsébeti, kispesti, újpesti, soroksári cigánytelepek szándékos telepítések az ellenállás szétverésére. Most az EU migránsokkal veri szét a nemzeti identitást, ellenállást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!