Strasbourghoz fordul a halálos betegségben szenvedő magyar alkotmányjogász

2023. szeptember 27. 20:32

Karsai Dániel szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” sérti az alapvető emberi jogait.

2023. szeptember 27. 20:32

Karsai Dániel alkotmányjogász Facebook-bejegyzésében tudatta követőivel, hogy gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved. A 46 éves ügyvédnél 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak – ugyanilyen betegségben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is. Karsai bejegyzésében a következőket írja:

„Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni.” 

Az alkotmányjogász szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Karsai ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol már elfogadták a sürgősség iránti kérelmét, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Nyitókép: Facebook

 

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik