Strasbourghoz fordul a halálos betegségben szenvedő magyar alkotmányjogász

2023. szeptember 27. 20:32

Karsai Dániel szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” sérti az alapvető emberi jogait.

2023. szeptember 27. 20:32

Karsai Dániel alkotmányjogász Facebook-bejegyzésében tudatta követőivel, hogy gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenved. A 46 éves ügyvédnél 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak – ugyanilyen betegségben szenvedett Stephen Hawking világhírű fizikus is. Karsai bejegyzésében a következőket írja:

„Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni.” 

Az alkotmányjogász szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Karsai ezért a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol már elfogadták a sürgősség iránti kérelmét, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 28. 12:36
Senki és semmi nem gátolja, hogy valaki ítélkezzen saját maga fölött. A gyáva beszari gerinctelen akarja a piszkos munkát másra kenni.
Maciapu
2023. szeptember 28. 01:25
"Az alkotmányjogász szerint »az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma« alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot." -------------------- Istenem, mi minden értelmetlen faszságot etetnek meg az emberekkel ezek a galiciánerek. Mesélj, Karsai, mi az embertelenség és a megalázó bánásmód abban, ha egy orvos nem hajlandó segítő kezet nyújtani öngyilkossági szándékaidhoz? Továbbá: Vezesse már le nekem valaki, hogy ebből az emberi méltóságnak nevezett izéből miként vezethető le az önrendelkezési jog, ill. mit tehet egy önrendelkezési jog abban az esetben, ha valakiből gyakorlatilag hiányzik az önrendelkezési képesség? Nem feledve azt sem, hogy a méltóság mint olyan véletlenül sem minden ember sajátja, lévén hogy nem veleszületett jellemző, hanem nagyon is meg kell érte dolgozni.
Maciapu
2023. szeptember 28. 01:04
Meg kellene neki engedni. Akkor egy hulladékkal kevesebb lenne a földön.
Akitlosz
2023. szeptember 28. 00:47
Akkor most az a baja, hogy nem hülyül el? Ha ez a kór demenciával is járna, akkor nem zavarná, mert elfelejtené? Hát akinek a teste még él, de a lélek már elszállt belőle, nem emlékezik semmire az életéből ő biztosan nem fog eutanáziát kérni, pedig az ő helyzete sem kevésbé szörnyű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!