Rendkívüli lépést fontolgat Kijev a nemzeti kisebbségi jogok ügyében

2023. szeptember 12. 10:38

Már a héten megkezdődhetnek a tárgyalások a nyelvhasználattal kapcsolatban.

2023. szeptember 12. 10:38
A munkácsi várnál lévő turulszobor.

Ukrajna készen áll arra, hogy változtasson a nemzeti kisebbségeket érintő törvényeken az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat előre mozdítása érdekében – mondta Olga Sztefanisina, ukrán miniszterelnök-helyettes. Sztefanisina azt közölte, hogy Ukrajna készen áll változtatni a nemzeti kisebbségeket, például a kárpátaljai magyarokat érintő – főleg oktatási jellegű – törvényeken, amennyiben „megszületik a megfelelő egyensúly” az ukrán és a más nyelveken való tanítás közt – írta meg a Financial Times.

Kiemelték, hogy a korrupciós problémák mellett a nemzeti kisebbségek jogait érintő intézkedések képezték eddig a legnagyobb akadályt Ukrajna EU-s csatlakozási folyamatában.

Várhatóan a héten megkezdődnek a tárgyalások Ukrajna és Magyarország,

valamint Ukrajna és Románia közt, melynek fő témája az Ukrajnában élő kisebbségek oktatása és nyelvhasználata lesz.

A tárgyalások ugyanakkor nem feltétlenül lesznek sikeresek, hiszen hogy Olga Sztefanisina szerint már a jelenlegi rendszer is „remekül működik”.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI / Friedmann Endre

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ad majorem Dei gloriam
2023. szeptember 28. 07:32
Nem lesz ebből semmi. Ha mégis, akkor leváltják Zelenszkijt, és beszavaznak egy Porosenkó-félét és kezdődik az egész elölről. Az ukrán nacionalizmus írmagját is ki kell irtani, különben nem lesz ennek vége. Amíg kart lendítenek, és tömeggyilkosokat éltetnek, addig nincs helyük a civilizált országok között.
zsolti123
2023. szeptember 13. 00:22
Ukránosítás és magyar újságírók kitiltása, így bánik a magyarokkal Ukrajna https://pestisracok.hu/az-akta-ukranositas-es-magyar-ujsagirok-kitiltasa-igy-banik-a-magyarokkal-ukrajna/ Újabb szintet lépett Ukrajnában a helyi oligarcha Baloga-klán magyartalanító ámokfutása. A parlamenti képviselő Viktor Baloga (Baloha) és fia Andrij Baloga nem állt meg a munkácsi vár turultalanításánál, és a magyar középiskolát tizenhét éve sikerrel vezető magyar igazgatójának törvénytelenül elkövetett kétszeres menesztésénél, elhatározták, hogy teljesen bedarálják, ukránosítják a 400 tanulót magába foglaló II. Rákóczi Ferenc Munkácsi Középiskolát. Inkompetens ukrán vezetők szorítják sarokba a magyar tanárokat, hogy önként mondjanak le óráikról, így próbálják kiszorítani, elrabolni a magyar nyelvű oktatás lehetőségét a magyar diákoktól, amihez ma még minden joguk megvan. Mindezt az után, hogy már a Magyar Himnusz éneklését is betiltották.
zsolti123
2023. szeptember 13. 00:21
Ukránosítás és magyar újságírók kitiltása, így bánik a magyarokkal Ukrajnahttps://pestisracok.hu/az-akta-ukranositas-es-magyar-ujsagirok-kitiltasa-igy-banik-a-magyarokkal-ukrajna/ Újabb szintet lépett Ukrajnában a helyi oligarcha Baloga-klán magyartalanító ámokfutása. A parlamenti képviselő Viktor Baloga (Baloha) és fia Andrij Baloga nem állt meg a munkácsi vár turultalanításánál, és a magyar középiskolát tizenhét éve sikerrel vezető magyar igazgatójának törvénytelenül elkövetett kétszeres menesztésénél, elhatározták, hogy teljesen bedarálják, ukránosítják a 400 tanulót magába foglaló II. Rákóczi Ferenc Munkácsi Középiskolát. Inkompetens ukrán vezetők szorítják sarokba a magyar tanárokat, hogy önként mondjanak le óráikról, így próbálják kiszorítani, elrabolni a magyar nyelvű oktatás lehetőségét a magyar diákoktól, amihez ma még minden joguk megvan. Mindezt az után, hogy már a Magyar Himnusz éneklését is betiltották.
Reszelő Aladár
2023. szeptember 12. 21:10
Úgy tűnik az infó is ugyanolyan tempóban meg Kijev felé mint az ellentámadásuk: nem lesznek EU tagok, ha nem képesek a magyar kisebbségnek visszaadni azokat a jogokat, amelyek mindi is megillették őket. Dr Miniszterelnök pedig elő fogja venni az "EU legszélesebb autonomiája" jogi kisokost és majd közli, hogy akkor mi is egy ilyet óhajtunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!