Korrespondent: Magyarország Ukrajnát okolja az infláció növekedéséért

2023. szeptember 15. 09:48

A lap emlékeztetett, hogy a magyar álláspont szerint az Ukrajnán keresztül történő olajtranzit díjának emelése hozzájárult az üzemanyagárak emelkedéséhez.

2023. szeptember 15. 09:48
null

A magyar hatóságok Ukrajnára hárítják a felelősséget az ország magas inflációjáért, mivel megemelték az orosz olajnak a Barátság vezetéken keresztül történő tranzitdíját – írja a Korrespondent. Ezt Gulyás Gergely, a magyar miniszterelnök kabinetfőnöke mondta – jelentette a Reuters előző nap.

Állítása szerint az Ukrajnán keresztül történő olajtranzit díjának emelése hozzájárult az üzemanyagárak emelkedéséhez,

amely 0,5 százalékkal növelte a magyarországi inflációt. „Magyarország továbbra is arra számít, hogy az infláció az év végére, várhatóan novemberben egyszámjegyűre csökken, valamivel később, mint korábban vártuk” – mondta Gulyás.

Magyarország éves inflációja augusztusban 16,4 százalékra lassult, de valamivel a várakozások felett volt. A féktelen infláció, amely az első negyedévben több mint 25 százalékon tetőzött, negatívan hatott a fogyasztásra, mivel az országban a jelentős béremelések ellenére idén csökkentek a reálbérek.

Vannak aggasztó jelek, amelyek túlnyomórészt az üzemanyagárak emelkedését jelentik.

Ennek legfőbb oka, hogy az Ukrajnán átmenő vezeték miatt ötször drágábban kell üzemanyagot importálnunk” – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy a tranzitdíjak emelése minden kritériummal és ajánlással ellentétes.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. szeptember 15. 12:12
Az ukránok eddig csak loptak a vezetékből, most ők dirigálnak!
billysparks
2023. szeptember 15. 11:49
Akkor mi is drágábban adjuk a kazárok nak, vagy továbbra is ingyen csapolják le.
Csopak
2023. szeptember 15. 10:36
Miért? Tán nem így van?
Isten jobb keze
2023. szeptember 15. 10:24
Orbánék még mindig a @ fogdrá másra a saját szarságaidat” politikát folytatják… Az agynélküliek meg már okoskodnak is, és kimagyarázzák, miután jól beszopták EU-t a hazugságot..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!