Lázár János: Bocsánatot kérek a kormány nevében

2023. augusztus 03. 12:49

Megszólalt a MÁV-ügyben az építési és közlekedési miniszter.

2023. augusztus 03. 12:49
null

„Mindenkinek tisztán kell látnia, hogy az elmúlt negyven évben nagyon komoly forráskivonás történt a Magyar Államvasutaknál (MÁV), ennek a forráskivonásnak a következménye, hogy hiányosságok vannak” – fogalmazott Lázár János építési és közlekedési miniszter a Rádió7-ben, melyet a Világgazdaság szemlézett.

A kormány nevében elnézést kérek azoktól, akik személyi sérüléssel járó balesetet szenvedtek, de azoktól is, akik késést szenvednek”

– fogalmazott. 

Hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az utasok biztonságban legyenek, neki a biztonság fontosabb, mint hogy az utasok késnek-e, vagy sem, ennek felelősségét viseli miniszterként és politikusként. Ha mérlegelnie kell, hogy egy vonat működik-e, vagy sem, dönthet úgy, hogy inkább leállítja, ha nem tudják garantálni 100 százalékban a biztonságot.

A vasútvonal-bezárásokról azt mondta, hogy személyes dilemmái is voltak, mert vidéki szárnyvonalakról van szó, de a kérdés itt is a biztonság elsődlegesen. Lázár szerint Magyarország, a MÁV és Volán sincs abban a pénzügyi helyzetben, hogy egy cég párhuzamosan két szolgáltatást nyújtson egyszerre. Szerinte az országgyűlési képviselők joggal háborodnak fel, de nekik is meg kell érteniük, hogy a biztonság az elsődleges, a 2010 előtti időszakhoz képest annyiban más a helyzet, hogy senkit nem hagynak ott. A költségekről azt mondta, hogy korábban ezek a szárnyvonalak 1 milliárd 200 millióba forintba kerültek, a buszos szolgáltatást most 500 millióba kerül, de nem ez volt a döntő.

Lázár azt mondta, azért harcol, hogy vasúti pályafelújítás történjen és új járműveket szerezzenek be, ehhez azonban rengeteg pénz kell, a kormány elé viszik augusztus 20. után, összesen 6000 milliárd forintról van szó. Ehhez azonban külső forrásokat kell szerezni, mert erre elég költségvetési forrás nem áll rendelkezésre, ezért alakították át a MÁV menedzsmentjét.

Vitézy: Bulgáriától Portugáliáig felgyorsítják és nem leállítják a vasúti beruházásokat - Mandiner

A korábbi közlekedési államtitkár sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy kiemelt fontosságú vasúti beruházásokat vonnak vissza hazánkban.

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2023. augusztus 17. 23:39
Válasszák le a MÁV-ot a Volánról, és akkor majd nem egy cégnek kell párhuzamosan két szolgáltatást biztosítania. Én vonatpárti vagyok gyerekkoromtól, a kisvasutak pedig örök kedvencek maradnak.
connorj
2023. augusztus 05. 11:29
Szaki!!! https://www.tiktok.com/@tokyosolar/video/7263113534517611809?_t=8ea85K8cPZo&_r=1
sciohyper
2023. augusztus 04. 10:28
hát, sajnos, van miért bocsánatot kérni...de mikor, melyik évtizedben(században?) lesz meg ez az ejus 6000 milliárd??? ennek tizede sem érkezik prüsszeltől a tanári fizuemelésekre!!!
syphax-2
2023. augusztus 04. 06:58
Hát..ez a szárnyvonal bezárás NYILVÁNVALÓ ÉS LÁTVÁNYOS BALLÉPÉS--EGYÉBKÉNT KIVÁLÓAN DOLGOZÓ KORMÁNYUNK RÉSZÉRŐL. KÜLÖNÖSEN AKKOR AMIKOR PÉLDÁUL A VÁLASZTÓPOLGÁROK PL. MÉG KI SEM "HEVERTÉK" EGY OLYAN KIVÁLÓ ÉS--MÉG MOST IS(!!!)-- JELENTŐS FORGALMÚ SZÁRNYVONAL LEÁLLITÁSÁT. MINT A NYÉKLÁDHÁZA-MEZŐCSÁT VONAL. Amellyel elzárták A "KÜLVILÁGTÓL" az egyébként hűségesen fideszes városvezetésű Mezőcsát városát --és ahol a vasúti pályavonal és a mezőcsáti vasútállomás is TELJES ÉPSÉGÉBEN MA IS MEGVAN--mert tkp. "vadiúj". SŐT HASZNÁLATBAN IS VAN a pályavonal , MERT JELENTŐS TEHERFORGALMAT BONYOLIT LE- jelenleg is-AZ ÉPITŐANYAG-SÓDER-KAVICS-- KITERMELÉSE ILL. ANNAK ELSZÁLLITÁSA OKÁN....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!