Szlovák lap: Fico visszatérésére készül a cseh elnök

2023. augusztus 31. 11:22

A lap szerint a választások után éppen Magyarország lehet az, amely Szlovákiával együtt stratégiai partnerséget alakít ki.

2023. augusztus 31. 11:22

Nem is olyan régen Petr Pavel cseh elnök Vera Jourová uniós biztossal együtt figyelmeztetett a szlovákiai (választások előtti) aggasztó fejleményekre és arra a veszélyre, hogy Szlovákia a választások után egy második Magyarországgá válhat – írja a Hlavné správy.

Legutóbb azonban a cseh köztársasági elnök hangot adott annak, hogy a szlovákiai választások eredményétől függetlenül gondoskodik arról, hogy a két ország közötti normák feletti barátság továbbra is erős maradjon. Annak ellenére, hogy a szlovákoknak nehéz évezredes tapasztalata van a magyarokkal való együttélésről,

a választások után éppen Magyarország lehet az, amely Szlovákiával együtt stratégiai partnerséget alakít ki

legalább négy kulcsfontosságú kérdésben: az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások leállítása, az oroszellenes szankciók, a migráció és a szuverén külpolitika terén.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Lukas Kabon / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madas
2023. szeptember 05. 18:51
"Annak ellenére, hogy a szlovákoknak nehéz évezredes tapasztalata van a magyarokkal való együttélésről" A csehekkel csak 80-90 évig éltek együtt, de velük sem lehettek jó tapasztalataik, mert máskülönben nem váltak volna szét.
Chekke-Faint
2023. augusztus 31. 17:21
No és ezt a cseh elnöknek be kell jelenteni? Akkor tényező nem? Mert másképp mi értelme?
Reszelő Aladár
2023. augusztus 31. 16:28
Mert egy átlag szlovák annyira kedveli, amikor Prágából mondják meg neki, hogy akkor merre az arra. Amúgy gratulálok a tótoknak, hogy a kormány bukása után 9 hónappal már sikerült is egy előrehozott választást kiírni. Nem kell kapkodni.
Kormánypárti2
2023. augusztus 31. 14:46
Talán lehet hogy a szlovák átlagpolgár nem olyan alattomos, mit a politikusaik? "@frederika3013 1 nappal ezelőtt As an Eastern European citizen living near Hungarian border on the Slovak side.... I was never happier that we have Hungarians so close. It makes me feel safe. Orban is a great politician, one of the greatest Europe ever had. Hungary is a beautiful country with great people. Even though Hungarian is a difficult language many people in my country speak Hungarian. I am very happy that Tucker is exposing the truth, I am so happy that he likes Hungary. Us normal Europeans we need help because we are under attack bye the extreme left and the warmongers. " https://www.youtube.com/watch?v=a5wdgDCUX70
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!