Orbán Viktor pártjára állt a cseh államfő, a miniszterelnök egyik legfontosabb célját támogatja

2023. augusztus 29. 15:26

Petr Pavel fontos kérdésben állt be a magyar kormányfő mögé.

2023. augusztus 29. 15:26
null

Csehországnak érdeke, hogy a Balkán teljes mértékben integrálódjon az európai szervezetekbe, köztük az Európai Unióba, valamint a NATO-ba is – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő, miután kedden Prágában tárgyalásokat folytatott észak-macedón partnerével, Sztevo Pendarovszkival, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Csehországban.

„A Balkán történelmi szempontból etnikailag nagyon bonyolult régió, találkozási pontja a legkülönfélébb befolyásoknak és érdekeknek” – magyarázta véleményét a cseh elnök újságíróknak. Kifejtette: a régióban mások mellett Oroszország, Kína, az arab államok és Törökország érdekei találkoznak, ezért „nehéz ebben a keverékben megtalálni a helyes utat”. Csehország és Európa biztonsága, illetve stabilitása számára „rendkívül fontos térségről van szó” – szögezte le Petr Pavel.

Csehország támogatja a nyugat-balkáni országok, köztük Észak-Macedónia integrációját a NATO-ba és az EU-ba,

mert ezzel elkerülhetőnek véli a térség destabilizációját és újabb feszültségek kialakulását – közölte a cseh elnöki hivatal később kiadott közleményében.

Petr Pavel nagyra értékelte, hogy Észak-Macedónia az orosz-ukrán konfliktusban határozottan kiáll Kijev mellett, s fegyverekkel és hadianyaggal is támogatja a megtámadott Ukrajnát. Méltatta Észak-Macedónia szerepét az illegális migráció megfékezésében is. „Csehország eddig már több mint 1800 rendőrt küldött segítségül az észak-macedón határ védelmére” – tette hozzá az elnök.

Észak-Macedónia elnöke délután Petr Fiala cseh kormányfővel tárgyal elsősorban a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, majd a cseh parlament két házának elnökeivel is találkozik.

(MTI)

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ehun
2023. augusztus 31. 21:40
EU ok, Nato ba belépni minek? Minket is így b@sztak át... 2 külön dolog ez a kettő
béka
2023. augusztus 31. 16:17
Amennyiben a megfizetett v. megzsarolt uniós vezetőktől meg tudnánk szabadulni Európának nem is lenne szüksége a nato-ra.Egy európai védelmi szövetség képviselne akkora katonai potenciált ,hogy minden esetleges agressziót el tudna hárítani,-ld. Ukrajnai haboru-.Lehet ,hogy az usanak nagyobb szüksége van Európára mint fordítva,nem kellene hagyni,hogy a nàto-n keresztül bele rángassa Európát egy esetleges Kína elleni háboruba .
hatvanas
2023. augusztus 30. 08:20
Isten jobb keze Ha édesanyáról van szó, meg utcasarokról, akkor inkább a tied érintett. Orbán zoknijának több esze van, mint neked. És akkor csak egy fél párról beszéltem.
Isten jobb keze
2023. augusztus 30. 02:12
Magyar kormányfő.. kicsit túlzás ez a megnevezés. Nyugodtan lehet őt hívni maffia a vezérnek, és az az EU-s kerekek megakasztójának! Meg a jó kurva édes anyjának is! 😂😂
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!