Ez a tervezet Magyarországra kifejezetten káros – drogkutató a német drogliberalizációról a Mandinernek

2023. augusztus 17. 17:34

Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója mesélt a Mandinernek arról, mivel járna a német drogliberalizációs tervezet.

2023. augusztus 17. 17:34
Daily Life in Krakow
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A német tervezet szerint maximum 25 gramm marihuánát tarthatnának maguknál a németek. Hogy pontosabban lássunk, ez mit jelent, mekkora mennyiségről van szó?

Még nem olvastuk a törvénytervezet pontos szövegét, illetve azt a Bundestag nem is fogadta el, de nagyon nem mindegy, hogy nettó vagy bruttó hatóanyagról beszélünk. A hazai szabályozásnál a csekély mennyiség, ami egy meghatározó tétel, a nettó hatóanyagnál 6, míg a bruttónál 30. Ha a német tervezet szerint nettó 25 gramm hatóanyagról van szó, az brutálisan sok. 

Az erkölcsi problémákon túl milyen kérdéseket vet fel még ez az új szabályozás? Rengetegszer hallani azt, hogy a marihuána, illetve a könnyű drogok a belépő szint a kemény drogok világába. Ez igaz?

Határozottan, több szinten is. A német tervezet felveti azt is, hogy ők ezzel az Európai Uniós egyezményekkel is szembemennek, ugyanis Berlin is aláírta az illegális kábítószer-kereskedelem elleni egyezményt. Valahogy be kell kerülni az országba annak, amit ők árulnának, pont emiatt a franciák, elsősorban Emmanuel Macron sincs elragadtatva ettől az ötlettől. 

Ezzel valójában uniós szabályokat szegnének meg.

Arról a szakmán belül is megoszlanak a vélemények, hogy a marihuána milyen hatásokat okoz. Egy valami azonban biztos: a rendszeres fogyasztók 15 százaléka lesz függő. Nem pszichés függőségről beszélünk, hanem olyanról, mint amit bármilyen más kábítószer okoz. 

Ez az arány elsőre kevésnek tűnhet, ám egy százezres-milliós merítésnél az már nagyon nagy egészségügyi terhet jelent az egészségügyi rendszernek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Legalizálná a füvet a német baloldali kormány

Hamarosan jöhetnek a trafikok, ahol kannabiszt lehet majd venni – legalábbis a német kormány így tervezi. A gyógyszertárasok tiltakoznak, a szabad füvezésnek ráadásul az EU is útjába állhat majd.

Ez pontosan mit jelent?

Az addikció egy nagyon súlyos gond és fontos tudni azt, hogy a 18 évnél fiatalabbak esetében, a nem teljesen kifejlett szervezetnél fokozottan súlyos egészségi következményekkel járhat a függőség. Természetesen a német szabályozásnál is kikötnék, hogy kiskorú nem vásárolhat kábítószert, azonban mai napig látni 18. életévüket be nem töltötteket cigarettát szívni vagy alkoholt fogyasztani. Miért pont a marihuánánál lenne más? 

Van bármi hatása a német tervezetnek hazánkra nézve?

Hogyne, gondoljunk csak bele, hogy hány német jön Magyarországra nyaralni akár a Balatonhoz, akár a fővárosba, például a Sziget Fesztiválra! Ráadásul Németország az egyik fő kiinduló országa a magyarországi turizmusnak. Ha tudjuk, hogy ők legálisan, a zsebükben áthozhatják a marihuánát, akkor azt a magyar társadalom nagyon nehezen fogja tudni kezelni, hogy mekkora mértékben ömlik be Magyarországba az egyébként itthon illegális szer. 

Hollandiában évek óta híresen engedékeny szabályozás van érvényben. Ez a mostani tervezet mennyiben különbözik attól?

A német tervezet Európában szinte egyedülállóan enyhe, viszont Kanadában próbálkoztak ugyanezzel a kannabisz ügyében és nagyon rossz tapasztalataik vannak. Berlinnek elég lett volna körbenéznie a világban: azok az okok és indokok, melyekre a tervezetnél hivatkoztak, teljesen hamisak. Kanadában például számok bizonyítják, hogy az egészségügyi rendszerre jóval nagyobb terhelés hárult a kannabisz legalizálása után. 

Ezt is ajánljuk a témában

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a céljuk elsősorban a feketepiac visszaszorítása. Ön szerint az ilyen fokú liberalizációval el lehet ezt érni?

Abszolút nem. Ha van egy üzlet, ahol ezeket a szereket meg lehet vásárolni, ott biztos nagyfokú ellenőrzések és szabályozások lesznek érvényben, ráadásul adóznia kell. Mindez azt eredményezi, hogy a feketepiaci árnál csak jóval magasabban tudja majd eladni ugyanazt a terméket. Amennyiben az állam szabályozza a legálisan kapható kannabisz THC-, azaz a hatóanyag-mértékét, akkor azt jelenti, hogy a feketepiacon ugyanazon, vagy még olcsóbb áron fog hasonló, vagy ennél még magasabb hatóanyagú terméket kapni. Bárhol vizsgálták, a feketepiac forgalma ettől egy kicsit sem csökkent. 

A német tervezet Magyarországra kifejezetten káros, még sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint például az ukrán legalizációs törvény, hiszen a schengeni határok és a turizmus német orientációja miatt kvázi egy szabad beáramlás történhet a jövőben. 

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. augusztus 22. 08:31
Nem Mo ra veszelyes az uj nemet szabalyozás hanem a magyar kormany drogpolitikajára. :) Mindenesetre ha itt Nemeto.ban nyílnak cannabis shop ok tuti kiprobálom
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. augusztus 18. 05:27
Drogkutató szagértői is vannak a magyaroknak. Mi nem fizetünk ilyen hülyeségért. Nálunk a lakosság nyugodtan összeverheti nyíltan az utcán a drogosokat, a dílereket fel is gyújthatják. A jewtub leszedi az állampolgári akciókat pedig mennyi kioszk ég le Moszkvában!
Falióra tábornok
2023. augusztus 17. 20:20
"Ha tudjuk, hogy ők legálisan, a zsebükben áthozhatják a marihuánát, akkor azt a magyar társadalom nagyon nehezen fogja tudni kezelni, hogy mekkora mértékben ömlik be Magyarországba az egyébként itthon illegális szer." ez a téglás krisztofóró nagyon komoly kutató lehet, csak arról feledkezik meg, hogy most is ömlik az országba a minden IS, és bárki megveheti ezt a mindent IS - és lám, sehol az apokalipszis. :DDDD
Falióra tábornok
2023. augusztus 17. 20:17
"Az erkölcsi problémákon túl milyen kérdéseket vet fel még ez az új szabályozás?" milyen erkölcsi problémákat tetszik haluzni, kedves kérdező? :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!