Elmaradt az ellenzék terve: nincs durva drágulás az árstopok kivezetése után

2023. augusztus 01. 06:53

A kormány döntése értelmében augusztustól kivezetik az árstopot, azaz a boltoknak nem kell maximalizált áron értékesítenie bizonyos termékeket.

2023. augusztus 01. 06:53
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A hatósági áras kategóriába tartozott a nyár utolsó hónapjáig a például a baromfihús, a sertéshús, a marhahús, a hal és halkonzerv, a húskészítmények, a tej, tejföl és a joghurt, a sajt, a vaj, a margarin, a kenyér és pékáruk, a száraztészta és rizs, valamint a liszt és a cukor.

Az Agrárközgazdasági Intézet az ATV megkeresésére a múlt héten arról adott ki tájékoztatást, hogy

ha pár hónappal ezelőtt vezették ki volna az árstopot,

az jelentős és azonnali drágulást eredményezett volna, azonban mostanra az energiaköltségek normalizálódása és a mezőgazdasági alapanyagok hónapok óta tartó jelentős áresése már a fogyasztói árakban is megjelent. Számításaik szerint nem várható nagy változás a polcok árain, akár árcsökkenés is jöhet. 

Egy átlagos bevásárlás összege két egymást követő napon

A július 31-i bevásárláshoz a kormány által életre keltett Árfigyelőt hívtuk segítségül, melynek segítségével követni lehet, melyik bolt, melyik terméket aktuálisan milyen áron árul.

A honlap a bevásárlást segíti, hogy a jövőben is érvényben maradjanak a kötelező akciók, amelynek értelmében legalább egy-egy terméket, minimum egy hétig, több mint tíz százalékkal olcsóbban kell kínálniuk az élelmiszerüzleteknek.

  • Az egyszerűség kedvéért a legalapvetőbb dolgokat szereztük be, mint például a Kunsági Éden étolaj literes változatát, amely az Aldiban, az Auchanban, és a Tescóban 599 forint, míg a Sparban 625.

Ezt is ajánljuk a témában

  • A kosárba került egy literes Magyar ESL tej, amely az Auchanban a legolcsóbb, 519 forint, míg a Spar üzleteiben 549 forint, a Tescónál pedig legalább ennyi vagy még több.
  • Egy kiló kenyér is a leggyakrabban vásárolt tételek között szerepel, ez eddig az Auchannál 589 forint volt, a Sparban 639 forint, a Pennyben ezért a pénzért szeleteltet is lehetett kapni, míg a Tescónál a legolcsóbb feltüntetett kiszerelés 749 forint volt, bár az már parasztkenyér.
  • A lisztek közül a legolcsóbbak a piacon a saját márkásak voltak, áruházanként 150 forintos kilónkénti áron. 

Sír a tárca?

Molnár Csaba DK-s árnyék-kancelláriaminiszter július közepén adott ki egy közleményt azt állítva, hogy újabb élelmiszerdrágulás jön az árstopok kivezetése miatt és ezzel megkezdődött az Orbán-kormány új megszorító csomagja. Augusztus első napján a boltokat járva látható, hogy a DK hangzatos nyilatkozataival ellentétben nem szabadultak el az árak. 

Ugyanaz a Kunsági Éden literes étolaj, amit hétfőn is kerestünk, kedden már minimálissal magasabb áron szerezhető be: az 599 forintos ár helyett augusztustól, árstop nélkül 615 forint környékén szerezhető be a termék. Az Aldi, az Auchan és a Tesco árai között 614 és 616 forint között mozognak, emiatt nem éri meg átmenni egy másik üzletbe.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Sokan arra voltak leginkább kíváncsiak, mi lesz a liszt árával, amely rendkívül érzékeny mind a világpolitikai helyzetre (gondolunk itt az ukrán gabonaexportra például), mind az energiaárakra.

Az árstopok kivezetésével továbbra is a saját márkás termékek a nyerők,

de a Gyermelyi a Sparban és az Auchanban 170, a Tescóban 199 forintos áron vásárolható meg, míg a Nagyi Titka márkájú, ugyanaz a kilós kiszerelésű BL 55 búzafinomliszt az Auchanban 229, a Sparban 236, míg a Tescóban 279 forintba kerül. 

A csirkemell ára sem verdesi a plafont, mert van olyan hely, ahol egy kilót a pultból alacsonyabb áron kapunk meg, mint korábban. A Tesco hűtőpultjában jelenleg 1399 a termék kilónkénti ára, az Auchannál ez már 1638 forint, a Sparnál két forint híján 2000.

Az Aldinál azért nehéz összevetést csinálni, mivel nekik nincs csemegepultjuk, azonban a náluk található legolcsóbb termék a Húsmester csirkemellfilé vákuumcsomagolt verziója kilónként 2015 forintért.

Ezt is ajánljuk a témában

Kenyerek terén sem ütköztünk nagy árnövekedésbe: az Árfigyelőbe feltöltött adatok szerint továbbra is a francia multi a győztes, ahol továbbra is 589 forintos az ár, a Spar is tartja a 639 forintot a kilós kiszerelésben, a Penny a szeletelt kenyérnél módosította az árat, ott ugyanis most akciósan egyes üzletekben 649 forintért kapható, azonban megjegyzik, hogy ez akciós ár, mert amúgy akár 899 forint is lehet egy kiló szeletelt fehér kenyér. A Tesco parasztkenyere továbbra is 749 forint.

Az árstop idején a legolcsóbb tejek rendszerint az áruházak saját márkás termékei voltak, melyek literje UHT tej esetén 300-320 forint magasságában álltak. Keddre virradóra sincs ez másképp, a 2,8 százalékos tej jelenleg az összes boltnál 329 forintnál tart, a fentebb vizsgált Magyar márkájú ESL tej ára pedig nem változott az áruházak polcain.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. augusztus 03. 13:53
Libbcsikommcsi ügynökök, szóvivők, szerkesztők, pártvezetés...... HAZUDTUNK REGGEL ÉJJEL MEG ESTE ...!
gekk
2023. augusztus 01. 12:22
Bokorkám, mesélj már, szted kivel fizetteti meg a hazug gazdád az elbaltázott lépései következményeit? Hát azemberekkel szoponckám!
gekk
2023. augusztus 01. 12:16
Istenbarma, terve, mi?! Ellenzék sincs, szoponc, nehogy terve. Te ne tudnád, hogy csak a gazdád van, az garázdálkodik, csinál amit akar mon.
nguru
2023. augusztus 01. 10:30
Lássuk at Aldinál! Kristálycukor: Tegnap: 229, Ma: 469 Étolaj: Tegnap: 535, Ma: 615 Sertéscomb: Tegnap: 1299, Ma: 2039 Csirkemellfilé: Tegnap: 1499, Ma: 2015 Szóval hazudoztok...megint! (Forrás: napi.hu)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!