Az árstopnak vége, de nagy valószínűséggel az élelmiszerek brutális drágulásának is

2023. július 31. 13:33

Bár kivezetik az árstopot, jó hír, hogy nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke.

2023. július 31. 13:33
Nagy Péterné

Először tavaly februárban, a háború kirobbanásakor elszabadult infláció következtében lépett először a hazai közéletbe a hatósági áras élelmiszer, melynek értelmében a kormány először hat alapvető élelmiszer árát maximalizálta. Az intézkedés alapján a kristálycukor, a napraforgó-étolaj a búzafinomliszt, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej árát szabályozták. Ezt követően a csirke farhát is bekerült a fixált áru élelmiszerek listájába, majd rá pár hónapra a tojást és az étkezési burgonyát is elérte a hatósági áras szabályozás. 

A hónapok során a kormány többször is meghosszabbította a rendelkezést, ám a múlt hónap végén kiderült, hogy kivezetik a hatósági árakat. Az állam ezt azzal indokolta, hogy a korábbinál már sokat javultak az inflációs adatok. Sokan gondolhatták, hogy a döntés értelmében augusztustól újra az égbe szökhetnek az alapvető élelmiszerek árai, ám továbbra is érvényben maradnak a kötelező akciók. Mint arról korábban már beszámoltunk, ennek értelmében, 

legalább egy-egy terméket, minimum egy hétig, több mint tíz százalékkal olcsóbban kell adniuk az élelmiszerüzleteknek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezen felül kötelezték a kereskedőket, hogy a kötelező akciók során az adott termékekből elegendő mennyiséget kell a polcokon és a boltban tartani, hogy a kedvezőbb áru élelmiszerekből folyamatosan tudjanak venni a vásárlók. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter három hete jelentette be, hogy a kormány augusztustól 10-ről 15 százalékra növeli a kötelező akciózás mértékét – közölte hétfői közleményében a tárca, majd úgy folytatták, hogy az intézkedés eredményes, ugyanis az élelmiszerárak csökkentek, a bolthálózatok sorra jelentik be az újabb kedvezményeket, az akciózás is hozzájárul az infláció csökkentéséhez. Kijelentették, hogy úgy vezetik ki a másfél éve működő élelmiszer-árstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed. 

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A kötelező akciózás jelenleg is kiterjed a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, egyéb zsiradékokra, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, egyéb cereáliáka, a lisztre, cukorra és tartósított lisztesárukra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a gyümölcs- és zöldséglevekre, a készételekre, fűszerekre, ételízesítőkre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra.

Augusztustól a kötelező akciózás kiegészül a kristálycukorral, a búzafinomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertés combbal, a csirkemellel és csirkefarháttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával, kivéve az újburgonyát. 

Dübörög az árfigyelő

A hazai vásárlókat segíti továbbá, hogy júliustól már online nyomon lehet követni, hol mennyibe kerül egy adott élelmiszer. Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Kossuth Rádiónak adott interjújában elmondta, hogy a rendszer első napján több mint 230 ezren kattintottak az oldalra, és az érdeklődés később sem csökkent; az indulás óta eltelt időszakban a látogatók 48 millió alkalommal töltöttek le adatokat és 264 ezer kulcsszavas keresést indítottak a portálon.

Emlékeztetett, a rendszerben lévő 62 alapvető élelmiszer darab- és egységárait naponta küldi az adatküldésre kötelezett hat kereskedelmi lánc mintegy 1200 boltja, a felület segítségével a vásárlók eldönthetik, hogy melyik a számukra legkedvezőbb árban lévő, ugyanolyan minőségű termék, és ezt melyik boltban vásárolják meg. 

 

Egy jó értelemben vett öldöklő napi árversenyt indított a kereskedők között az árfigyelő rendszer, amelynek bevezetése óta két százalékponttal csökkent az élelmiszer-infláció a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számításai szerint”

 

– hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs.

Augusztustól ezen felül olyan változtatás is életbe lép, hogy hidegélelmiszer vásárlására is felhasználható a SZÉP-kártya, Rigó Csaba Balázs úgy vélekedett, ez az intézkedés további lendületet adhat az infláció letöréséhez.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jobtvojumaty
2023. július 31. 23:28
Hahaha, hiszem, ha látom.
Zolotarjov
2023. július 31. 17:04
Na ugye..
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 31. 15:49
Orosz árak, forintban: Tojás 20, 1 kg kenyér 300, 1 kg darált marhahús 2400, 100-as benzin 230, LPG 90, 75 nm vadiúj lakás 20 millió, teljes rezsije: 15.000, kínai 0 km-es 7 személyes SUV 11 millió, mcreggeli 800, férfi hajvágás 800, 12 kg mosópor 6000, az alma az drága!
files32
2023. július 31. 15:37
salamonhiihii-2 2023. július 31. 14:16 Ilyenkor nem megy nekik a matek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!