Bod Péter Ákos: Európa épp a kanyarban előzi Magyarországot

2023. augusztus 17. 19:03

A közgazdász szerint „egy ponton a gazdaság valóban eléri a mélypontot, ahonnan csak felfelé tud elmozdulni”.

2023. augusztus 17. 19:03

Bod Péter Ákos szerint statisztikailag lehetetlen, hogy az év végére a kormány 2023-ra vonatkozó célkitűzése, az 1,5 százalékos GDP-növekedés teljesüljön. A jegybank egykori elnöke a Klubrádióban arról is beszélt, hogy mindeközben Európában a várakozásoknál jobb GDP-eredményeket jelentettek.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a magyar gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévhez képest, a visszaesést némiképp mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Ezzel kapcsolatban szerda este Bod úgy fogalmazott, hogy 

„nem lehet hátradölni ezen a magyar hokedlin, mert a számok nem jók” 

A közgazdász a beszélgetés során hozzátette, „az új eredmények tágabb időszakot vizsgálva sem érhették igazán meglepetésként az embereket”. Szerinte ugyanis az előző év több szempontból is érdekes volt. A választás előtt, alatt és után „dőlt a pénz, a Fidesz rengeteg forrást öntött a lakosságra és a vállalati szektorba is”, ez pedig felpumpálta a gazdasági teljesítmény-mutatót. Így Bod szerint nem annyira meglepő, hogy bizonyos szintű visszaesés mutatkozott idén. Hangsúlyozta, a 2 százalékos visszaesés csak az idei második negyedévre vonatkozik, „így abban sem lehetünk biztosak, hogy elértük a gödör alját”.

Egy ponton a gazdaság valóban már csak felfelé tud elmozdulni

Ezután reagált Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kijelentésére, aki a harmadik és negyedik negyedévre vonatkozóan visszapattanást ígért. Az egykori jegybankelnök megjegyezte, hogy ezt mondta Nagy a második negyedévre is. Szerinte ezt mindig lehet mondani, hiszen 

egy ponton a gazdaság valóban eléri a mélypontot, ahonnan már csak felfelé tud elmozdulni.

 

A közgazdász azt a kormányzati szólamot is megemlítette, hogy a „kanyarban előzünk”. Ugyanakkor Bod szerint  „nagyon úgy tűnik, hogy most épp Európa előz a kanyarban minket”.

Az infláció miatt a fogyasztás visszaesett, a gazdaság lassult, és továbbra sincs kilátásban a hozzáférés az uniós forrásokhoz. Ezt sokkal aggasztóbbnak tartja a közgazdász, mint a recessziós szakaszt. „Ebből még nagyobb baj lehet” – hívta fel a figyelmet Bod Péter Ákos.

***

Ezt is ajánljuk a témában

KSH: A második negyedéves GDP-adatok a várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakultak

A magyar gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévhez képest, a visszaesést némiképp mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

Nyitókép: Mandiner / Bod Péter Ákos

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik