KSH: A második negyedéves GDP-adatok a várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakultak

2023. augusztus 16. 10:54

A magyar gazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal maradt el a tavalyi második negyedévhez képest, a visszaesést némiképp mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

2023. augusztus 16. 10:54
Close-up,Macro,Photo,Of,Hungarian,Forint,Banknotes.,The,Banknotes,Show

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdászának írása

A második negyedévben a GDP a várakozásoknál jóval kedvezőtlenebbül alakult: a gazdaság teljesítménye negyedéves alapon 0,3 százalékkal csökkent, azaz a gazdaság technikai recesszióban maradt. Éves alapon a gazdasági teljesítmény 2,4 százalékkal mérséklődött. Ez az adat kedvezőtlenebb az uniós átlagnál is, ahol negyedéves alapon stagnálás, éves alapon pedig kismértékű növekedés történt. Az éves visszaeséshez a várakozásoknak megfelelően a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult – a gond itt a csökkenés mértéke. Az ipar és a kereskedelem éves alapú mérséklődése a gyenge belső keresletre való tekintettel nem meglepetés, ahogy a mezőgazdaság alacsony bázis miatt növekvő teljesítménye sem. 

Az építőipar teljesítőképessége a gyenge kereslet miatt szintén érdemben csökkenhetett. 

Ahol kedvezőbb adatot vártunk volna, azok a piaci szolgáltatások – beleértve a jelentős visszaesést elszenvedő szállítási ágazatot. Bár a felhasználási oldalról a KSH az első becslésnél még nem közöl adatokat, tudható, hogy a fogyasztás és a beruházás fékezte a gazdasági teljesítményt, míg a nettó export vélhetően javította azt. A fogyasztás csökkenésében a magas bázis mellett a reálkeresetek magas infláció miatti mérséklődése játszott szerepet, míg a beruházásokat a forráshiány (az uniós pénzek visszatartása, a magas kamatkörnyezet, illetve az állami, valamint önkormányzati beruházások elhalasztása) húzta vissza. A termékexport éves alapon nőtt, míg az import az alacsony belső kereslet miatt mérséklődött.

A következő negyedévben várhatóan már kikerülünk a technikai recesszióból, 

ám az kérdés, hogy az év egészét tekintve sikerül-e elkerülni a gazdaság zsugorodását – az első fél év 1,7 százalékos visszaesése után ez nem magától értetődő, de nem is lehetetlen feladat, hiszen a tavalyi második fél év már nem jelent olyan magas bázist, mint az első.

Címlapfotó: shutterstock

Kapcsolódó cikkünk: Lassú a visszatérés, továbbra is érződik a forráshiány az építőiparban

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.
 

 

 

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. augusztus 16. 16:44
Jó, de hát a következő négymilliárd évben nem lehet állandóan növekedni, s vigyázni kell az alakunkra és kímélni kell az ökoszisztémát! A növekedési mánia helyett, a minőséget és a testi, lelki értékeket kell előtérbe helyezni.
Karvaly
2023. augusztus 16. 15:56
Öröm az ürömben a külker egyenleg masszív pozitívba fordulása - mégha ennek az ára a fogyasztás drasztikus mérséklődése is volt. Ezzel megszűnt a kettős deficit, Magyarország nettó hitelező a kereskedelemben, innen felfelé vezet az út.
olajfa1
2023. augusztus 16. 12:32
"a fogyasztás és a beruházás fékezte a gazdasági teljesítményt, míg a nettó export vélhetően javította azt." " A termékexport éves alapon nőtt, míg az import az alacsony belső kereslet miatt mérséklődött." EZ A KÉT ADAT AZT MUTATJA HOGY A PÉNZGAZDÁLKODÁS HATÉKONYABB LETT!!! Ez az első lépés a modernizációhoz!
luxusbatar
2023. augusztus 16. 11:59
Sajnos a német ipar is szopóágon van. Így aztán nekünk sem túl jó. Ez van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!