A magyar középosztály nagy része már elégedett, ha van az autóban elég benzin

2023. augusztus 19. 11:18

Innen nézve tehát örülök annak, hogy az unokáim már külföldön élnek. Interjú.

2023. augusztus 19. 11:18
Dés László
Dés László
Dés László
Telex

„A fia, a dzsesszdobos Dés András a családjával öt évvel ezelőtt Bécsbe költözött, így több unokája is jó eséllyel egy másik országban fog felnőni. Milyen érzései vannak ezzel kapcsolatban?

Ambivalensek. Egyrészt az unokáim rendkívül jó iskolába járnak, ami nem alapítványit jelent, hanem rendes, államit. Beszélnek két idegen nyelvet, kinyílt számukra a világ, és nem kell nekik itthon ezt a sok bornírtságot hallgatni, vagy látni, ahogy a tanárokat, ezt a végletesen kiszolgáltatott társadalmi réteget lehetetlen helyzetbe hozza a kormány, miközben még mindig nagyon kicsi mellettük a szolidaritás. Mert azt hiszik, hogy így megússzák. De ha betagozódnak, akkor sem ússzák meg, mert akkor meg kell tanulni a tükörbe nézni, ami nehéz dolog. A nyugati demokráciákat a szolidaritás élteti, a citoyen magatartás, a civil kurázsi. Ha viszont az autóban van elég benzin, és van esetleg még egy hétvégi ház is, akkor a magyar középosztály nagy részének már jó, már elégedett. Nagyon nagy baj, hogy ennyivel ki lehet fizetni egy társadalmat.

Innen nézve tehát örülök annak, hogy az unokáim már külföldön élnek. Annak persze nem örülök, hogy távolabb kerültek tőlem, de Bécs mégsem Amerika, kocsival két és fél óra az út. A távolság másképpen hatalmas.”

Nyitókép: MTI/Czimbal Gyula

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
díszponty
2023. augusztus 22. 17:13
nem is tudom, mit lehetne írni9 ennek a gazembernek válaszul. De azért megpróbálom. Az ilyesféle megnyilatkozások abból a világérzésből táplálkoznak, miszerint nem kellett volna ide rendszerváltás, csak egy kis reform, Dés nyilván üdvözölte volna ha 90-ben mindösszesen maradt volna Grósz Károly miniszterelnöknek, Fejti György Bp. főpolginak, csak legyen útlevél, kiszaladozhassanak Bécsbe szakmányba mondjuk cukrászdát nyitni....nem is folytatom. Úgy gondolta ez a banda (Déssel együtt) hogy jó, jó, a késő kádárkor más kissé macerás volt, de lazábbra vették volna a figurát, nem holmi MDF meg ilyesmi. Valószínűleg meg van döbbenve, hogy állnak még templomok Magyarországon, pedig milyen jók lettek volna migri szállóknak. Az agya menthetetlen, ne is foglalkozzunk vele többet.
urban63
2023. augusztus 21. 07:56
Örülnénk ha az unokáid mellet élnél és ott integrálódj és pofáz, mocskold a befogadó közösséget, ha már nem tetszik itthon!
tésztagyári szakmunkás
2023. augusztus 20. 20:59
Hülye, mint exe, a Lámpaernyő Mariska.
johannsebastian
2023. augusztus 20. 20:15
Édes Istenem! Megnézted, hogy a francia állam miféle szerződéseket kötött az afrikai partnerállamokkal!? Volt abban civil kurázsi, igaz egy kicsit kolonialista szellemű, de az efféle apró betűs részek a kényes Dés-i citoyen-ízlésig már hatolnak el. De minek is! Szegény hazátlan jakubinus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!