Pankotai Lili: A tanárok 70 százaléka ma nem való a pályára

2023. július 24. 11:34

Az oktatási tüntetésekről ismert diák a megmozdulások folytatását ígéri ősztől.

2023. július 24. 11:34
PANKOTAI Lili

Beleszeretett a politikába az elmúlt hónapok diáktüntetéseinek ismert arca. Pankotai Lili Gulyás Balázs publicistának a Gulyáságyú podcast című műsorában azt mondta, a politika ugyan az egyik legmegosztóbb szakma, és „ennél még a pornózás is jobb lenne”, de „beleszeretett”, mert – mint fogalmazott – imád az emberekkel, közügyekkel foglalkozni. Az arról szóló találgatásokat cáfolta, hogy belépne a Momentumba, sőt általában véve kritikus mind a pártokkal, mind a szakszervezetekkel szemben, mert szerinte „ugyanazok a sémagondolkodások működnek” náluk, és éppen ezért nem érnek el eredményeket. Jelezte egyúttal, hogy amíg nem „putyinizálódik” teljesen a magyarországi helyzet, addig itt marad.

Nem bánta meg

Pankotai Lili határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, megbánta-e, hogy a tavaly október 23-i demonstrációjukon elmondta emlékezetes, trágár kifejezésekkel teletűzdelt, azóta egyébként már „felülmúlt”, slamjét. Sőt – mint mondta –, „a lejárató kampányok, a hazugságpropaganda és a megfélemlítések” sem fogják megállítani őt. Arról, hogy a napokban halálos fenyegetést kapott, itt írtunk.

Kapcsolódó vélemény

Máthé Zsuzsa

Facebook

Idézőjel

Hogy engedhetik mindezt az őt felbíztató politikusok és az érte elsősorban felelős családja?

Mit gondol az oktatásról?

A pedagógusok életpályamodelljéről szóló, általa státusz- és bosszútörvényként emlegetett jogszabállyal kapcsolatban úgy nyilatkozott: a törvény bizonyos részei kifejezetten a tüntető tanárok személyére, „kordában tartására” lettek szabva, így például az átvezénylés, a tanév meghosszabbításának a lehetősége és az oktatás kritizálásának a tilalma is.
Arra a felvetésre, hogy miért nem álltak a tanárok tömegesen a tüntető kollégáik mellé, a diákaktivista úgy felelt: szerinte ennek az az egyik oka, hogy

felhígult a tanártársadalom

– amiért egyébként nemcsak a mostani, hanem a rendszerváltás utáni összes kormányt hibáztatta –, nem vonzó a pálya a fiatalok számára, a tanárképzésből lehetetlen kibukni, a tanárok 70 százaléka ma nem a pályára való. A másik ok szerinte az, hogy jelenleg Magyarországon egy átlagcsalád tagjainak problémáiba nem fér bele, hogy tüntetésen gondolkodjanak, mert azon jár az eszük, hogy hónap végén mit fognak enni.

Ősszel visszatérnek

Pankotai a műsorban azt ígérte, ősszel folytatják a tanárok melletti kiállást. Jelenleg a hálózatosítás zajlik, a vidék bevonása, hogy országossá szélesítsék a tüntetéseket. Azt is mondta ugyanakkor, hogy másképp kell csinálni a tiltakozást, mint eddig, mert bár nem voltak értelmetlenek a megmozdulások, de igazi eredményt nem értek el. Ezért „kell egy felülvizsgálat, egy önkritika az ellenállás szervezői és a szakszervezetek részéről” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skulo
2023. szeptember 05. 12:43
Lilike! Az a baj, hogy az az alkalmatlan 70% a te LEBERÁLIS balos felbújtód,aki magyar bálint óta zülleszti az oktatást. Nem mindegy, hogy, mit veszel a szádra.
Welszibard
2023. július 25. 00:28
A Pankotai Lilike meg teljességgel alkalmatlan a gimnáziumba. Nem volt képes még az érettségi követelményeket sem teljesíteni, de ő akarja megmondani, hogy milyenek a tanárok. Röhej. Éppolyan sötét mint az apja, aki a Facebookon osztja a nemlétező észt.
kelekazi
2023. július 24. 20:58
Köhög a bolha.
acivcat
2023. július 24. 18:33
…. Csak egy kérdés: és a gimnazisták hány %-a nem való gimnáziumba?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!