Egy eltitkolt csata

2023. július 04. 09:56

1456-ban a diadalt hozó nándorfehérvári csatánk július 4-én kezdődött. Nagy nap a mai.

2023. július 04. 09:56
Pilhál György
Magyar Nemzet

„907-ben ezen a napon, július 4-én kezdődött a nemzet első honvédő csatája, a »honfoglalászáró« pozsonyi ütközet. In memoriam. Árpád vezér negyvenezres serege csapott össze a ránk törő Nyugat százezres hadával. A gonosz jövevények, Liutpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek haditerve így szólt: »Elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak.« Ehhez képest a támadók jó része odaveszett, hajóik a Duna iszapjában végezték. Johannes Aventinus történetíró ekképp kesergett: »A bajorok kilátástalan háborúja Liutpold herceg féktelen kevélységét letörték.« (Sőt a herceg maga is fűbe harapott, akárcsak érsek cimborája.) A Nyugat bő évszázadig, 1030-ig gondolni sem mert újabb kalandra, akkor is megbánta, István hadai lenullázták a revansra spekuláló II. Konrád császárt – sőt meg sem álltak Bécsig, azt is elfoglalták. 1051-ben III. Henrik is bepróbálkozott, neki meg a flottáját süllyesztette el egy Zotmund nevű szenvedélyes könnyűbúvár.

Magáról a csatáról keveset tudunk, de még azt a keveset is elhallgatta előlünk a múltat végképp eltörölni akaró kommunizmus – a magyar diadal nem illett bele a ránk erőszakolt »bűnös nép« koncepcióba. Csunderlik Péter »baltörténész« szerint például a Nyugat csak azért támadott, hogy kitessékelje a határokon túlra őseinket, akik a rablást, a gyilkolást és a védelmi pénzeket adták el »kalandozás« fedőnéven. (Ugyanez a Csunderlik állítja, az 1919-es Szamuely Tibor nem lehetett vérszomjas, hisz két vérengzés között gyerekeket üdültetett, és ő felelt Budapest május elsejei feldíszítéséért.)

1456-ban a diadalt hozó nándorfehérvári csatánk is július 4-én kezdődött. Nagy nap a mai.”

Nyitóképen: Tatai patara. Illusztráció. Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

Így tud bejelentkezni a Mandiner megújult felületére - Mandiner

A sikeres bejelentkezéshez minden regisztrált felhasználónknak új jelszót kell létrehoznia.

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. július 04. 19:05
Akkor egy kicsit kitoltuk a második magyar irtó holokauszt kezdetét amikor 4,5 millióról 1, millióra csökkent a lakosságunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!