Ceglédi Zoltán: Tévképzeteket kerget az ellenzék, ha arra vár, hogy Brüsszel majd „megmutatja a magyar kormánynak”

2023. július 16. 14:49

„Ha minden második mondatom az, hogy Orbán Viktor mondjon le, nem fognak mellém állni az emberek” – fogalmazott a politikai elemző.

2023. július 16. 14:49
null

Ungár Péter Podcastjának ötödik részében Ceglédi Zoltánnal, politikai elemzővel beszélgetett. A műsorban szóba kerültek aktuálpolitikai témák, a pártpolitikai erőviszonyok, és a hazánkat és a térséget terhelő legégetőbb kihívások is körül járásra kerültek. 

Ungár szerint kifejezetten visszás az, hogy a baloldal pártjai azért támadják, mert az LMP-sek megszavazták Varga Judit bizottsági elnöki posztját. A politikus elmondta, hogy ez a parlamenti szokásjog része, és nem érti, hogy 

a játékszabályok megszegése hogyan vezethetne ahhoz, hogy kormányra kerüljenek.

Ceglédi szerint fontos lenne komolyan venni a parlamentet, ugyanis az szerinte egy komoly intézmény, és a képviselőknek nem csak a fizetésüket kellene felvenni. Ceglédi elmondta, hogy két fajta ellenzéki felszólalást lehet látni a parlamentben. Az egyik jól megpróbálja meg megmutatni a miniszterelnöknek és a közösségi médiának, azonban Orbán őket „iszonyatosan fölképelte”, és volt Ceglédi szerint a másik kategória, aki aszerint készült egy állítással, hogy szerinte milyen lenne a jó politikai. Úgy látja az elemző, hogy az utóbbi esetében valós vita történt.

Az LMP frakcióvezetője ezt követően rátért arra, hogy számára is, és a pártján belül is kifejezetten sok ambivalenciát okoz az a kérdés, hogy nekik rendszerellenzéknek vagy kormányellenzéknek kellene vajon lenniük. A politikusnak az a véleménye, hogy Orbán azért tudott ekkora fölénnyel győzni, mert egy olyan rendkívüli helyzetet teremt, amelyben ez föl sem merülhet. Úgy látja, hogy 

a tér-idő komplexumból „nagyon ügyesen” kiemeli a választást. 

Ceglédi Zoltán ezt követően Orbán politikai tehetségéről is szót ejtett. Elmondta, a miniszterelnök valójában nem különleges képességeivel nyer, hanem azzal a hétköznapi kormányzás-menedzsmenttel, amire 2010 óta képes. A politikai elemző szerint ez azért lényeges, mert 2010 előtt volt egy negatív tapasztalata az embereknek ezzel kapcsolatban, hogy akkor sikerült napról-napra rángatni a kormányrudat. „Az emberek megélték, hogy tényleg nem lehet tudni mi lesz holnap, ehhez képest van az Orbán, aki azt mondja, hogy bízzák rá, a szabadságukat is, a jogaik egy részét, nézzék el nekem azokat a stikliket, amiket elkövetek, mert ez az ára annak, hogy jól menjenek a dolgok” – fogalmazott.

A kordonbontásokról és az oktatás helyzetéről is beszéltek. Ceglédi elmondta, van egy nagyon fontos ügy, mint az oktatás, azonban ezt az ellenzéki pártok kormányváltó témává próbálják tenni, holott látszik, erről szó nincsen, ugyanis a tüntetések alatt az volt tapasztalható, hogy egy idő után megunták a résztvevők és hazamentek.  „Ha minden második mondatom az, hogy Orbán Viktor mondjon le, akkor nem fognak mellém állni az emberek” – fogalmazott.

Ceglédi szerint az a helyzet, hogy a jelenlegi ellenzék nem gondolja, hogy van bármiféle bázisa ebben az országban. 

A politikai elemző szerint

tévképzeteket kerget az ellenzék akkor, amikor arra vár, hogy Brüsszel majd „megmutatja a magyar kormánynak”. 

Úgy látja, hogy ahogy eddig, ez a hozzáállás továbbra sem fog működni, ugyanis ez nem egy szimpatikus gyakorlat a hétköznapi emberek számára. Az emberek azt látják Ceglédi szerint, hogy az ellenzéki politikusok amellett kardoskodnak, hogy ne adjanak Magyarországnak pénzt, vegyék el a szavazati jogot, vagy büntessenek meg minket. 

Az uniós pénzek visszatartásáról Ungár Péter azt mondta, ez szerinte morálisan sem helyes, ugyanis ez nem ingyen pénz, ez jár az országnak. Elmondta, hogy az EU nem egy jótékonysági intézmény, ezért mi ugyanúgy adunk cserébe. 

A beszélgetést az alábbiakban hallgathatják meg:

***

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2023. augusztus 07. 16:25
Rég nem lep meg az idegenszívű ellenzék ostobasága. Abszolút kontraproduktív, de a durcás hülyeségből nem engednek. Fogyatkozó táborukat uszítják. Ennyi.
machet
2023. július 17. 20:01
Egy dolog biztosan látható,jelenleg sincs Orbánon kívül ütőképes elem a pályán.Ez a sok balf@sz kiszolgáló csak állna ostobán ha adott esetben meg kellene valami komolyabb problémát oldani. Nem pad festésre gondolok.
yes_we_can
2023. július 17. 01:04
A megoldás kb ez: suszter maradjon a kaptafánál.
Lombi
2023. július 16. 19:26
Láttam a beszélgetést. Sokmindenben jól látja ungár és ceglédi a helyzetet, de sok dologban még mindig nem értik a lényeget. Mindenesetre értelmesebbek ketten, az egész ellenzéknél. Csinálhatnának ellenzéki pártot. Az értelmesebb balra gondolkodókat össze tudnák szedni. Le tudnák őket fejeni a liberálnácikról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!